Weiss: Bizarných a nekompetentných politikov sa môžeme zbaviť
04 | 11 | 2021 I Gabriela Fedičová

Vláda Slovenskej republiky je podľa Petra Weissa, bývalého politika a diplomata taká amatérska a nezodpovedná, že Slovensko sa vďaka nej nachádza v akejsi studenej občianskej vojne. V názorovom článku, ktorý Peter Weiss publikoval v denníku Pravda pripomína aj politické hry z roku 2016 a Daniela Lipšica. Ale píše aj o nápade ZMOS zmeniť volebný systém. 

V úvode Peter Weiss poukazuje na knihu politológa M. Horského. Ten už v roku 2016 upozorňoval, že občianske združenia bez programu, ale s dobrými divadelnými predstaveniami budú perspektívnejšie ako strany s dobrým programom, ktoré však nedokážu odpovedať na výzvy nového sveta. Weiss píše: "Horský o ambíciách strany Nová väčšina napísal, že Lipšic je svojím spôsobom podivný vyšetrovateľ a ešte podivnejší sudca, čo má dočasne svoj ohlas. Ťažko to však postačí na vstup do parlamentu. Zo sľúbeného dominátora pravicovej scény sa strana NOVA mení na represívny orgán.“

Jeden volebný obvod je pre podnikateľov

V príspevku sa Weiss venoval aj hnutiu OĽaNO, ktorá bola zo začiatku hnutím štyroch ľudí. Bola politicky nevypočítateľná a v roku 2016 - podľa politológa Horského - v pravom slova zmysle nepoužiteľná do vlády. A k prezidentským voľbám, ktoré vyhral Andrej Kiska "antipolitický kandidát, ktorému sa podarilo zviesť k sebe všetky sily nespokojné so súčasnou politikou,“ píše Weiss.

Politológ Horský podľa Weissa už v minulosti upozorňoval na to, že jeden volebný obvod je perfektný pre populistické antipolitické a protisystémové strany "ťahané" marketingom lídra. Jeho varovanie v tej dobe ostalo nevypočuté. A jeden volebný obvod bol dôvodom vďaka ktorému sa politickým podnikateľom a majiteľom antipolitických strán bez vybudovaných a fungujúcich straníckych štruktúr podarilo poraziť SMER - SD. Ale poukazuje aj na to, že krátko po voľbách boli ľudia nespokojní aj s vládou "zmeny," čo vyjadrilo až 600 tisíc ľudí v referende.

Neskutočná hanba! Doležal priznal, že štát nemá na opravu hlavnej stanice v Bratislave
Štát nemá na to, aby sám zrekonštruoval hlavnú železničnú stanicu v Bratislave. Na verejnej diskusii, ktorá zavŕšila dvojdňovú konferenciu o budúcnosti automobilovej dopravy v hlavnom meste, to podľa TASR vyhlásil minister dopravy Andrej... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | TASR
 

ZMOS žiada zmenu volebného obvodu

ZMOS žiada zmenu volebného systému. Dokonca spustil aj petíciu o zmene volebného systému, ktorý nanútil Slovensku tesne pred voľbami roku 1998 Vladimír Mečiar. Weiss upozorňuje, že k tejto zmene sa nemala a nemá od roku 1998 žiadna z politických strán, pričom zmena by bola dobrým riešením. "Občanom možno ponúknuť nielen prechod k podobnému volebnému systému aký má Česko pri voľbách do Poslaneckej snemovne, teda kandidátky vo všetkých krajoch, ale aj kombinovaný volebný systém, aký bol pôvodne v Maďarsku," píše Peter Weiss. 

Ak by bola inicitíva ZMOS úspešná, vznikla by podľa Weissa šanca oslabiť oligarchizáciu politických subjektov, v ktorých úzke vedenie rozhoduje o personálnom obsadení na volebnej kandidátke. Weiss upozorňuje, že by sa zvýšila aj vnútorná demokracia a konkurencia osobností v politických stranách pri zostavovaní kandidátok. Ale najmä by došlo k zabezpečeniu adekvátneho zastúpenia všetkých slovenských regiónov v NR SR.

V konečnom dôsledku by zmena volebného systému priniesla podľa Weissa zvýšenie dôveryhodnosti parlamentu v očiach verejnosti a znížili by sa šance pre všelijaké bizarné, náhodné a nekompetenené osoby, ktoré tam sedia teraz. 

Zagorová odkladá koncerty! Čo prezradil manažér speváčky?
Pred viac ako dvoma týždňami ju prepustili z nemocnice a odvtedy sa cíti lepšie. Napriek tomu musí Hanka Zagorová dochádzať dvakrát týždenne do Ústavu hematológie a krvnej transfúzie pražskej Všeobecnej fakultnej nemocnice. Informoval blesk.cz Jej... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Denis Merva