Smrť tehotnej ženy podnietila nové demonštrácie proti zákonu o interrupciách v Poľsku
02 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

V Poľsku sú interrupcie zakázané takmer vo všetkých prípadoch už dobrý rok. Teraz v nemocnici zomrela žena, pretože lekári jej nechceli vykonať potrat. Aktivisti za práva žien začali nové protesty, píše Der Spiegel.

Prísny zákaz interrupcií platí v Poľsku už takmer rok a protesty proti tomuto zákonu sa v poslednom čase poľavili. Smrť 30-ročnej tehotnej ženy teraz vyvolala nové demonštrácie vo viacerých poľských mestách.

Ako informovala spravodajská televízia TVN24, lekári v nemocnici v juhopoľskom meste Pszczyna sa neodvážili zachrániť život ženy tým, že by jej ukončili tehotenstvo. Namiesto toho čakali, kým poškodený plod v maternici zomrie sám.

Súperi v colnom spore sa už zjavne dohodli. Teraz sa Európa a USA zamerajú na Čínu
Spojené štáty a Európa sa už roky sporia o clá na hliník a oceľ. Teraz sa obe strany zjavne dohodli a teraz sa chcú zamerať na Čínu, píše Der Spiegel. Sú pozostatkom éry Donalda Trumpa - teraz USA tvrdia, že dosiahli dohodu s EÚ v roky trvajúcom... Čítať ďalej
01 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Potrat zakázaný, aj keď je plod vážne poškodený

Minulý týždeň o prípade informovala právnička Jolanta Budzowska v elektronických médiách a zo smrti mladej ženy obvinila prísny poľský zákaz interrupcií. Pred rokom poľský Ústavný súd zrušil takmer všetky výnimky z tohto zákona. Odvtedy je potrat zakázaný, aj keď je plod vážne poškodený.

Protestné zhromaždenia

Organizácie na ochranu práv žien vyzvali na protestné zhromaždenia pod heslom „Už ani jeden takýto prípad!“  Stovky žien a mužov sa zišli nielen v Pszczyne, ale aj v mnohých ďalších mestách po celej krajine. Televízne zábery ukázali demonštrantov, ktorí pred ústavným súdom vo Varšave zapaľovali sviečky.

Vydieračské softvéry - phishing, ransomware... čo s tým?
Európsky parlament chce posilniť kybernetickú bezpečnosť. Svetové hospodárstvo prišlo v dôsledku počítačovej kriminality o miliardy, píše de.euronews.com. Takmer každý pozná situáciu: podozrivé e-maily alebo dokonca kybernetické útoky, ktoré akoby... Čítať ďalej
01 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Riaditeľ nemocnice požiadal TVN24, aby nerobila unáhlené súdy. Smrť mladej ženy v súčasnosti vyšetruje prokuratúra, povedal.

Kontroverzný zákon je v platnosti od začiatku roka. Pravicovo-konzervatívna vláda tak implementovala rozhodnutie Najvyššieho súdu z októbra, ktorý vyhlásil výnimky z interrupcií za neplatné. Predtým bolo okrem iného možné podstúpiť interrupciu, ak malo nenarodené dieťa vážne deformácie, dodáva Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

"Nie je to vojna, ale len potýčka!" - pobrexitový spor medzi Britmi a Francúzmi vrcholí na otvorenom mori (VIDEO)
V máji Londýn a Paríž už vyslali vojnové lode do Lamanšského prielivu. Teraz sa spor o práva na rybolov opäť dostáva na pretras. Najmä z Francúzska prichádzajú bojové tóny, píše nemecký Focus. V spore o brexit medzi Londýnom a Parížom o práva na... Čítať ďalej
01 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová