"Nie je to vojna, ale len potýčka!" - pobrexitový spor medzi Britmi a Francúzmi vrcholí na otvorenom mori (VIDEO)
01 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

V máji Londýn a Paríž už vyslali vojnové lode do Lamanšského prielivu. Teraz sa spor o práva na rybolov opäť dostáva na pretras. Najmä z Francúzska prichádzajú bojové tóny, píše nemecký Focus.

V spore o brexit medzi Londýnom a Parížom o práva na rybolov v Lamanšskom prielive Francúzsko zostruje svoj tón. "Nie je to vojna, ale len potýčka," – povedala pre RTL ministerka pre námorné záležitosti Annick Girardinová. "Máme práva na rybolov. Musíme ich brániť a bránime ich."

Francúzsky štátny tajomník pre európske záležitosti Clément Beaune v rozhovore pre CNews zopakoval hrozbu, že britské lode budú v budúcnosti podliehať prísnym colným a bezpečnostným kontrolám. "Nebudeme v tomto smere ani tolerantní, ani zhovievaví.“ Paríž sa tak snaží prinútiť Londýn, aby povolil väčšiemu počtu francúzskych lodí loviť v britských vodách.

Sputnik, Sinovac a ďalšie vakcíny - koľko "vedľajších účinkov" je na Východe? (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report24) Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Zásah do čierneho

Najnovším krokom je, že francúzska pobrežná stráž nasmerovala britskú loď na Le Havre, pretože údajne nemala potrebné povolenia na rybolov vo francúzskych vodách. Girardinová o tom informovala na Twitteri. Hrozí pokuta a zabavenie úlovku. BBC to komentovala slovami: "Hovorí sa tomu zásah do čierneho.“ Ak nedôjde k zásadnej dohode, britské lode budú mať zakázaný vstup do niektorých francúzskych prístavov. Dôkladne sa majú kontrolovať aj nákladné vozidlá.

Francúzsko tiež opakovane pohrozilo zastavením dodávok elektrickej energie do Británie. Britská vláda bola pobúrená a teraz zvažuje protiopatrenia. Francúzsky plán s veľkou pravdepodobnosťou nie je v súlade s medzinárodným právom, ani so zmluvou o brexite, zdôraznil minister pre brexit David Frost.

Zo sľubov "očkovacieho guru" Ugura Sahina z Biontechu nič nezostalo (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report 24) Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Predvolanie francúzskej veľvyslankyne

Hovorca britskej vlády povedal: "Sme pripravení primerane reagovať." Londýn podľa neho tlmočil svoje obavy EÚ a Francúzsku. "Hrozby, ktoré zazneli, sú sklamaním, sú neprimerané a v zásade nie sú tým, čo očakávame od blízkeho spojenca a partnera,"- dodal hovorca.

Francúzska veľvyslankyňa bol predvolaná na britské ministerstvo zahraničných vecí, aby vysvetlila "neuspokojivé a neprimerané hrozby voči Británii a ostrovom v Lamanšskom prielive".

Spor sa ťahá už dlho

Spor o rybárstvo trvá už dlho. V pozadí je otázka, koľko budú môcť zahraniční rybári po brexite loviť v britských vodách. Táto otázka bola už počas rokovaní o britskom obchodnom pakte s EÚ najhorúcejším problémom, ktorý miestami takmer znemožňoval dosiahnutie dohody. Na strane EÚ boli neústupní najmä Francúzi, ktorí túto otázku vždy riešili veľmi emotívne.

Farmafirma to myslí vážne: Buď ovca a nechaj sa zaočkovať! ( Edith Brötznerová)
Komentár Edith Brötznerovej (Report24) Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Nikto sa nechce vzdať

Paríž tvrdí, že francúzske lode dostali primálo licencií, najmä pre vody bohaté na ryby v okolí ostrova Jersey v Lamanšskom prielive. Začiatkom mája desiatky francúzskych rybárov na protest zablokovali prístav Saint Helier na ostrove Jersey a Londýn, aj Paríž vyslali k ostrovu dokonca po dve vojnové lode.

Britská vláda trvá na tom, že 98 percent všetkých žiadostí rybárov z EÚ bolo schválených. Na druhej strane ministerka Girardinová vyčíta, že bolo udelených len 90 percent a že chýbajúcich 10 percent je "zjavne" francúzskych.

V Británii sú tóny menej bojovné, ale nikto sa nechce vzdať. Približne šesť mesiacov pred prezidentskými voľbami vo Francúzsku vláda túto otázku politizuje, povedal pre BBC 4 šéf britského Združenia rybárskych organizácií Barrie Deas a dodal: "Je to trochu zvláštne, pretože francúzske flotily lovia oveľa viac v britských vodách ako my v ich," uzatvára Focus.

Vydieračské softvéry - phishing, ransomware... čo s tým?
Európsky parlament chce posilniť kybernetickú bezpečnosť. Svetové hospodárstvo prišlo v dôsledku počítačovej kriminality o miliardy, píše de.euronews.com. Takmer každý pozná situáciu: podozrivé e-maily alebo dokonca kybernetické útoky, ktoré akoby... Čítať ďalej
01 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová