Obľúbeného herca zabila rakovina. Bol vášnivý fajčiar
02 | 11 | 2021 I Ján Papuga

Časopis Život si spomenul na rok 2008, keď Slovensko opustil populárny herec, najznámejší predstaviteľ Jánošíka - Michal Dočolomanský.

Herec, člen Činohry Slovenského národného divadla, spevák, letec, gymnasta i domáci majster zomrel 26. 8. 2008. Osudnou sa mu stal jeho zlozvyk, bol tuhý fajčiar. Ochorel na rakovinu pľúc. Napriek svojej ťažkej onkologickej diagnóze sa nedokázal zbaviť svojho zlozvyku – fajčenia. „Už ako dvanásťročný som začal fajčiť. Keď na to moja mama prišla, dostal som strašnú bitku,“ zaspomínal si Michal Dočolomanský na detstvo. „Otec sa o tom nesmel dozvedieť, lebo by ma bol zabil. Pomohlo to iba na jeden rok. Otec bol tuhý fajčiar a ani si nevšimol, keď mu zmizli tri škatuľky Bystríc. Ja som ich schovával na ten klasický dedinský záchod za trám. Často sa odtiaľ dymilo, no ako zázrakom si to nikto nevšimol.“

Maroš Kramár urobil radikálny krok! Nespoznáte ho (FOTO)
To je premena! Herec Maroš Kramár zhodil svoje povestné vlnité vlasy, na ktorých si zakladal celý život. Teraz sa pýši prekvapivo krátkym zostrihom! Rozruch spôsobil Kramár svojím novým imidžom aj u českých susedov, kde je veľmi populárny. Hviezda... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Želal si neverejnú rozlúčku

Herec si v poslednej vôli želal tichú rozlúčku. Pohreb sa konal 2. septembra s vylúčením verejnosti a médií. Neželal si, aby jeho rakvu vystavili počas pietnej spomienky v Slovenskom národnom divadle, ako sa to robí, keď zomrú herci tohto divadla.

Michal Dočolomanský pochádzal zo skromných pomerov. Jeho otec Rudolf učil v rumunskom Sedmohradsku medzi tamojšími Slovákmi. Oženil sa tam s Rumunkou Florianou a spolu mali desať detí. Michal sa narodil v obci Niedzica (dnešné Poľsko), a potom sa presťahovali do Svätého Jura pri Bratislave. Pôvodne sa vyučil za automechanika. Už ako 13-ročný zožal úspech titulnou úlohou v Andersenovej Snehovej kráľovnej. Ako absolvent VŠMU v Bratislave získal angažmán v Slovenskom národnom divadle, kde stvárnil viac ako stovku postáv.

Ako vyzerá Zagorová mesiac po kolapse? (FOTO)
Po viac ako dvoch týždňoch, kedy bola Hanka prepustená do domácej starostlivosti si po rovnako dlhej hospitalizácii vyrazila do spoločnosti, a to na 80. narodeniny manžela Blanky Matragi Makrama.Informoval portál aha.cz Do talianskej reštaurácie... Čítať ďalej
30 | 10 | 2021 | Denis Merva

Legendárny Jánošík

Za postavu Jánošíka v muzikáli SND Na skle maľované by si Michal Dočolomanský zaslúžil minimálne zápis do Guinnessovej knihy rekordov. Na javisku sa ako Jánošík objavil neuveriteľných 648-krát. „Hral som túto postavu rád, s láskou, lebo každé predstavenie bolo vypredané, hľadisko doslova praskalo vo švíkoch. Herci vyznávajú jednu filozofiu, a to, že najväčším šťastím je byť cestou pre šťastie iných. Ak sa hercovi podarí urobiť diváka šťastným čo i len na dve hodiny, tak jeho poslanie má zmysel,“ povedal v jednom zo svojich posledných rozhovorov.

V súvislosti s Michalom Dočolomanským nesmieme zabudnúť ani na piesne, ktoré naspieval a ktoré sa stali evergreenmi. Jednou z najznámejších je pieseň Ľúbim ťa. Známe sú aj jeho duety s Evou Kostolányovou. Mnohí z nás tiež vyrastali na príbehoch Macka Uška a iných rozprávkach, ktoré geniálne nahovoril i naspieval.  

Liek na rakovinu? Izraelskí vedci tvrdia, že ho našli
"Naše výsledky sú konzistentné a opakovateľné." Čítať ďalej
11 | 02 | 2019 | Roman Suchý

Z nezabudnuteľných filmov a seriálov, v ktorých sa vyskytol, netreba zabudnúť na českú komédiu Adéla ještě nevečeřela, Medená veža, Tisícročná včela, Safari.

Univerzálny človek, majster

„Čo zobral do ruky, to dal dokopy. Vedel narábať s kladivom, frézou aj hrabľami,“ spomína na svojho kolegu a kamaráta herec a moderátor Oldo Hlaváček. Dodnes mu vraj tikajú doma nástenné hodiny, o ktorých si myslel, že už nikdy nebudú fungovať. Dočolomanský ich opravil.

Adrenalín mal Michal Dočolomanský zrejme rád. Na spoločné nakrúcanie s ním si zaspomínal i jeho kolega Dušan Tarageľ: „Keď sme v Tatrách točili film Stratená dolina, odmietol kaskadéra a začal liezť sám. Bez istenia.“ 

„Otvorene sme sa o všetkom rozprávali. Obdivovala som ho, že mal i v tejto ťažkej životnej situácii zmysel pre humor. Na verejnosti nám nikdy nedával najavo, že ho máme ľutovať alebo s ním súcitiť. Správali sme sa, ako keby bol úplne zdravý,“ spomína herečka Kamila Magálová.