Jedno a dvoj-centovky končia! Nákup sa bude zaokrúhľovať
02 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

V parlamente rozhodli. Od júla budúceho roka sa budú nákupy zaokrúhľovať na 5 centov, informuje portál noviny.sk.

Hodnota nákupov pri platbe v hotovosti sa bude zaokrúhľovať tak, aby sa významne obmedzil obeh jednocentových a dvojcentových mincí. Zabezpečí to novela zákona o cenách, ktorú v utorok schválilo plénum Národnej rady (NR) SR 79 hlasmi zo 126 prítomných poslancov.

Zaokrúhľuje sa len hotovosť

Zaokrúhľovať sa budú len hotovostné platby. Cieľom je obmedzenie obehu mincí, ktoré súvisia s hotovosťou, a to matematickým spôsobom zaokrúhľovania, ktorý je neutrálny, spravodlivý pre obe strany, teda obchodníka aj kupujúceho.

Platby do 5 eurocentov sa zaokrúhlia na 5 eurocentov. Ak je však výsledná cena nákupu pred zaokrúhlením 3,66 eura, kupujúci zaplatí v hotovosti po zaokrúhlení 3,65 eura. Ide o zaokrúhľovanie len fyzicky platenej hotovosti.

COVID automat sa prehodnotí: Nastanú zmeny v čiernych okresoch?
Bude sa meniť COVID automat? Je to celkom možné, lebo konzílium odborníkov sa rozhodlo zaoberať sa jeho prehodnotením. Zídu sa kvôli tomu už najbližší štvrtok 4. novembra, píše portál interez.sk. Celé Slovensko na COVID automate postupne tmavne a... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

V obehu zostanú i naďalej

Rezort financií zdôraznil, že jednocentové a dvojcentové mince naďalej zostanú zákonným platidlom. Príjemcovia platieb aj po tom, ako sa zavedie povinné zaokrúhľovanie, budú naďalej povinní prijať pri platbách v hotovosti tieto mince.

Podľa Národnej banky Slovenska by táto zmena nemala mať výrazný vplyv na ceny tovarov a služieb. Porovnateľná situácia bola aj v roku 2003 pri rušení 10 a 20-halierových mincí, keď nárast cien tovarov a služieb nenastal.

Gyimesi naďalej rozdúchava vášne maďarskou kartou
Poslanec NRSR za OĽaNO, obľúbenec Matoviča György Gyimesi rozdúchava maďarsko-slovenské vášne. Predkladá zákon o tom, aby sa slovenčina učila na Slovensku ako cudzí jazyk. Chce dvojjazyčné tabule nielen pri vstupe do obcí. Požaduje prekladať aj... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ján Papuga

Pri platbe kartou sa nezaokrúhľuje

Ak by sa celý nákup platil napríklad platobnou kartou, výsledná platená cena sa nezaokrúhľuje. Pri kombinácii platieb sa bude zaokrúhľovať len suma hradená v hotovosti. Zaokrúhľovať sa bude len pri hotovostných platbách, pretože cieľom novely zákona je obmedzenie obehu mincí, ktoré súvisia s hotovosťou.

"Touto úpravou sa znížia náklady podnikateľov za poplatky bánk za vloženie, respektíve spracovanie jednocentových a dvojeurocentových mincí, dôjde k zjednodušeniu vydávania mincí pri hotovostnom platobnom styku a aj k pozitívnemu efektu na životné prostredie znižovaním použitia obalového materiálu a počtu prepráv týchto mincí," tvrdí rezort financií.

Účinnosť zákona sa na základe pozmeňujúceho návrhu z výborov posunula z 1. januára 2022 na 1. júla 2022, teda o šesť mesiacov, aby sa vytvoril dodatočný časový priestor na nastavenie softvérov registračných pokladníc.

R. Bránik: Ľudia s previerkou na prísne tajné nemajú prístup ku každej informácii
"Niekto si tu z nás verejne robí srandu a prechádza mu to. Zjavne sa novinárovi stačí opýtať a uspokojí sa s akoukoľvek odpoveďou. Modly sa neradno dotýkať inak, ako s posvätnou úctou," píše na svojej stránke na sociálnej sieti R.... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Eka Balašková