Fico: Vláda ohrozuje demokraciu. Médiá jej pri tom slúžia
02 | 11 | 2021 I Ján Papuga

Strana Smer-SD a jej líder Róbert Fico dnes usporiadali tlačovú konferenciu s názvom Takto to spáchali.  

Fico začal tlačovku kritikou súčasnej vlády, ktorá kradne, prepiera peniaze cez schránkové firmy a ukazuje, v akom konflikte sú členovia koalície napríklad v súvislosti s Kollárovým (Sme rodina) nesúhlasom so súdnou reformou. Aj pre túto neschopnosť vlády vidí Fico vymyslenú a nezákonne predostretú kauzu jeho odpočúvania na chate. Má odkloniť pozornosť od závažných káuz vlády. Ako sa o to snažili, keď podľa neho vytvorili falošné dokumenty, že bol na očkovaní.

Toto im nesmie prejsť! Alebo fakt je vakcína sloboda?
Slavomír a Tatiana Kopilovci podnikajú 15 rokov v gastrosektore. Na ich Palacinkárni u priateľov sa objavili transparenty upozorňujúci na problém, ktorý má čoraz viac malých podnikateľov. Stránke nitranoviny.sk poskytli krátky rozhovor o tom, čo... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Nebezpečné právomoci pre hygienikov

Fico pripomenul zákon o elektronickej komunikácii (nový „špehovací“ zákon), ktorý bol dnes prijatý. Umožňuje regionálnym útvarom zdravotníctva získavať informácie od prevádzkovateľov telefonických a internetových služieb. Podľa neho sa pokojne môže stať, že sa môžu zneužiť informácie bežných ľudí. Štát tak môže kedykoľvek sfalšovať zdravotné informácie a môže ich zneužiť. Nebude stačiť podľa neho ani to, že úrad verejného zdravotníctva musí požiadať súd o povolenie na zber informácií.

Fico tvrdo skritizoval provládne médiá. Spomenul prípady Kičuru a Jankovskej, ktorých médiá pri zatknutí lynčovali, no keď boli prepustení z väzby, ich správy boli krátke, strohé alebo žiadne. Fico upozornil na dvojaký „kilometer“ médií a opäť poukázal na to, že keby sa takéto niečo stalo za jeho vlády, tak by po ňom išli všetky médiá. No v prípade káuz tejto vlády médiá mlčia a slúžia vládnej moci.

„Začíname byť štátom, kde ľudia, ktorí prehrávajú politickú súťaž, začínajú používať tie najnekalejšie fašistické metódy,“ vyhlásil Fico. To považuje za vážne ohrozenie demokracie, čo by mali pochopiť aj médiá.

R. Bránik: Ľudia s previerkou na prísne tajné nemajú prístup ku každej informácii
"Niekto si tu z nás verejne robí srandu a prechádza mu to. Zjavne sa novinárovi stačí opýtať a uspokojí sa s akoukoľvek odpoveďou. Modly sa neradno dotýkať inak, ako s posvätnou úctou," píše na svojej stránke na sociálnej sieti R.... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Vyzvali prezidentku, aby konečne konala

Vyzval prezidentku, aby nepodpísala zákon o elektronickej komunikácii. Ďalej od nej chce, aby sa okamžite vyjadrila k odpočúvaniu opozičných politikov s obhajcami obvinených, ktorých, Fico považuje za nevinných.

Fico v súvislosti s pytliactvom, ktoré bolo zásterkou odpočúvania opozície, povedal o návrhu prokurátora z Levíc, ktorý podal návrh na sledovanie spomenutej chaty. Tento prokurátor mal pytliactvo dozorovať a pripravil pre súd v Nitre návrh na vyhotovovanie audiovizuálnych záznamov údajných pytliakov. Problémom je, že v úradnom zázname prokurátora hovorí, že vyšetrovateľ predložil správu, z ktorej vyplýva, že neboli zistené informácie, ktoré by viedli k obvineniu konkrétnej osoby. To bolo 18. 10. 2021. Fico sa pýta, ako je potom možné, že audiovizuálny materiál sa dostal k médiám dňa 25. 10.

Fico hovorí, že médiá sa priznali tým, že na základe zverejneného prieskumu politických strán (31. 10. 2021) publikovali, že Ficovi to odpočúvanie neuškodilo. To podľa neho potvrdzuje, že túto kauzu „nezávislé“ médiá použili na politické poškodenie Smeru. Išlo podľa neho o dohodu médií, polície a prokurátorov.

Nejde o Fica, ide o charakter štátu, o demokraciu

Fico napriek tomu vyhlasuje, že celý materiál sa môže pokojne zverejniť, lebo na ňom nič trestné nie je. Všetko, čo bolo predmetom uniknutého videa, súviselo s Ficovou politickou činnosťou. Povedal však, že podá trestné oznámenie za to, že sa s materiálom neustále manipuluje. Aj proti novinárom. Dnes sa to týka jedného z najsilnejších opozičných politikov, zajtra sa to môže týkať médií alebo bežných ľudí. Alebo sa to môže stať pani prezidentke, môžu aj ju nakrútiť, ak si niekedy dovolí kritizovať vládu.

Ficovi ide o to, aký signál dávame, aký sme štát. Ide o otázku, kde sa náš štát nachádza. Podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha pritvrdil konštatovaním, že ide o eštebácke či fašistické praktiky. Spomenul kauzu Water Gate, keď po odhalení odpočúvania opozície odstúpil americký prezident. Reakcia slovenskej prezidentky je podľa neho žiadna, vymení si garderóbu a zverejňuje fotky zo summitu.

Hamran o úniku odpočúvania chaty: Policajti pôjdu na detektor lži!
Policajtov čaká tvrdý týždeň! Ich šéf sa rozhodol, že kvôli vyšetrovaniu úniku materiálov z odpočúvanej chaty, mužov zákona pošle na detektor lži. Policajný prezident Štefan Hamran v súvislosti s uniknutými videami z poľovníckej chaty v relácii... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Návrat fašistických a boľševických praktík  

Z konšpirátorstva obviňuje poslankyňu Janu Bittó Cigánikovú (SAS), ktorá sa vyjadrila, že video z odpočúvania zverejnil samotný Smer. Blaha je presvedčený o prepojení matovičovcov, médií a orgánov činných v trestnom konaní. Jednoznačne ide zneužitie právomoci verejného činiteľa, ide o organizovanú zločineckú skupinu. Blaha upozorňuje na na súvislosti, akou je napríklad to, že šéfredaktor Aktualít Bárdy má manželku v policajnom zbore. Mohlo dôjsť k úniku informácií. O tom sa však nehovorí a nevyšetruje sa to. Nechápe, ako sa mohla dostať nahrávka z chaty na stôl Denníka N a Aktualít.

Nechápe, ako môžu médiá odpočúvanie schvaľovať, ako o tom písal Kostelný v Denníku N. A toto všetko odkláňa podľa Blahu pozornosť od skutočných a závažných káuz vlády: od zdražovania, od zaslania miliónov schránkovým firmám, od Sulíkovho ranču.

Snaha vytvoriť podľudí

Blaha to uzavrel tým, že aj počas nacistickej Tretej ríše najprv spravili politici s časti obyvateľstva podľudí. A Tým ostatným sa nič nestalo, mali imunitu a aj keď niečo spáchali, nezaoberali sa tým. No tí ostatní boli prenasledovaní a trestaní. To isté robí podľa neho aj slovenská vláda.