Pád lanovky na Ještěde si vyžiadal jednu obeť
31 | 10 | 2021 I TASR

Na hore Ještěd ležiacej na severe ČR v nedeľu spadla kabína lanovky. Pri nešťastí zahynul sprievodca, ktorý bol v tom čase v kabíne sám. Informujú o tom televízia ČT24 a portál iRozhlas.cz.

K nešťastiu došlo v dolnej časti dráhy. Kabína spadla na úrovni prvej podpery zhruba v polovici tamojšej zjazdovky. Hasiči pomocou výškovej techniky evakuovali približne 15 ľudí, ktorí boli v druhej kabíne a utrpeli šok. Táto kabína stále visí na nosnom lane.

"Spadla jedna kabína, ktorá išla smerom dole. V kabíne sme mali jednu osobu, ktorá bohužiaľ na mieste podľahla, lekár konštatoval smrť. Našťastie druhá kabína zostala v štandardnej polohe, z ktorej bolo evakuovaných asi pätnásť ľudí," cituje ČT24 hovorcu krajskej záchrannej služby Michaela Georgieva.

Nešťastie na rieke vo Walese si vyžiadalo tri obete
Tri obete, dvoch mužov a ženu, si vyžiadalo nešťastie na rieke Cleddau vo Walese, ktorá sa rozvodnila po predchádzajúcich silných dažďoch. Ďalšiu ženu previezli do nemocnice v kritickom stave, päť ľudí sa podarilo zachrániť bez zranení.... Čítať ďalej
31 | 10 | 2021 | TASR

Príčina nešťastia zatiaľ nie je známa. Lanovka mala byť od pondelka zatvorená na 12 dní pre plánovanú údržbu.

Kabínová lanovka na Ještěd premáva od roku 1933, v rokoch v rokoch 1971 – 1975 prešla úplnou rekonštrukciou. V súčasnosti je to jediná lanovka vo vlastníctve Českých dráh, uvádza ČT24.

Na možnosť pádu lanovky sa zložky integrovaného záchranného systému pravidelne pripravujú, v jej viac ako 80-ročnej histórii však nebol takýto zásah nutný.

Pred dvoma rokmi prešlo rekonštrukciou elektrické zariadenie, oprava bola spojená s výmenou pohonu a zabezpečovacieho zariadenia. Vlani bola lanovka kvôli koronavírusovým opatreniam viac ako 100 dní mimo prevádzky, dôvodom prerušenia prevádzky boli aj technické problémy. Pre technické problémy stála lanovka aj tento rok v septembri, píšu Novinky.cz.

Musí sa Európa „obohnať múrom“, aby sa „ubránila“ migrantom? Poľsko postaví múr na hranici s Bieloruskom (VIDEO)
Poľský parlament schválil urýchlenú výstavbu múru na hranici s Bieloruskom za 360 miliónov eur. Vysoký bude 5 metrov a dlhý 300 kilometrov. Cieľ: zastaviť prílev migrantov, píše de.euronews.com. Dvanásť menších štátov EÚ vyzvalo na vytvorenie... Čítať ďalej
31 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová