Musí sa Európa „obohnať múrom“, aby sa „ubránila“ migrantom? Poľsko postaví múr na hranici s Bieloruskom (VIDEO)
31 | 10 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Poľský parlament schválil urýchlenú výstavbu múru na hranici s Bieloruskom za 360 miliónov eur. Vysoký bude 5 metrov a dlhý 300 kilometrov. Cieľ: zastaviť prílev migrantov, píše de.euronews.com.

Dvanásť menších štátov EÚ vyzvalo na vytvorenie "fyzických bariér" na vonkajších hraniciach EÚ. Poľský parlament teraz schválil čo najrýchlejšie postavenie múru na hranici s Bieloruskom. Stáť by to malo 360 miliónov eur. Cieľom je zastaviť neutíchajúci prílev migrantov do krajiny.

Ostnatý plot nepomáha

Poľsko už predtým zabezpečilo svoju hranicu s Bieloruskom plotom z ostnatého drôtu a rozmiestnilo tam tisíce príslušníkov pohraničnej stráže, vojakov a policajtov. Tieto opatrenia však prílev migrantov vôbec nezastavili.

Pohraničná stráž už nespočetne veľakrát vytlačila migrantov vrátane rodín s deťmi cez hranice späť do Bieloruska. Nový poľský zákon navyše toto všeobecne odsudzované konanie legalizoval.

Niektorí migranti z Iraku a Sýrie už zomreli od vyčerpania v blízkosti poľských hraníc. Poľsko vedie ďalšie rozhovory s pohraničnou agentúrou EÚ Frontex o plánoch na odlet migrantov späť do ich domovských krajín, dodáva na záver de.euronews.com.

Zo sľubov "očkovacieho guru" Ugura Sahina z Biontechu nič nezostalo (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report 24) Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová