Už aj Trend píše: Politický boj a médiá ničia právny štát!
28 | 10 | 2021 I Ján Papuga

Video z odpočúvania predstaviteľov opozície nie je druhá gorila. Je hanbou slovenskej verzie právneho štátu, píše sa v Trende. 

„Bola raz jedna chata, na ktorej vraj pytliaci porciovali nelegálne zabitú zver. A tak ju dala polícia odpočúvať. Čuduj sa svete, zrazu sa na nej objavia Fico, Kaliňák či Bödör. A nie raz, ale deväťkrát. Aj napriek tomu, že neodchádzajú s taškami plnými mäsa, polícia ich rozhovory nahráva ďalej.

To, čo nasleduje, je ešte prekvapujúcejšie. Slovenský mediálny priestor v jeden deň zaplavia videá z utajených stretnutí opozičných lídrov a ich posluhovačov. To všetko napriek faktu, že ide o dôkazný materiál v prebiehajúcom vyšetrovaní. A nielen to, médiá im dajú rozprávkový názov Druhá gorila s cieľom, aby nahrávky pritiahli ešte väčšiu pozornosť obecenstva,“ píše sa v úvode článku.

Fico priznal, odkiaľ pochádzala hotovosť v kancelárii!
R. Fico vo svojom najnovšom videu vysvetlil, prečo nenahlásil zmiznutie väčšej sumy hotovosti zo svojej kancelárie. Priznal aj, odkiaľ peniaze pochádzali. To vás prekvapí! Lipšic a Matovič zaviedli ŠTB-ácky štát Robert Fico hovorí vo svojom... Čítať ďalej
27 | 10 | 2021 | Petra Demková

Tento príbeh však nie je rozprávkou, ale realitou. Realitou o pokračujúcom politickom zápase. Ten ničí chatrné základy právneho štátu na Slovensku. U nás sa očividne ujala tradícia zverejňovania tajných dokumentov z vyšetrovaní. Takto sa niekto snaží ovplyvňovať verejnú mienku pred tým, ako rozhodnú kompetentné orgány. Najmä ak sú vyšetrované osoby politicky exponované osoby.

Politický boj znefunkční právny štát

Medializácia takýchto káuz prináša politické body. Takto však boj za spravodlivosť nevyzerá.  Naopak, tieto úniky prehlbujú nedôveru v spravodlivosť. To môže viesť až k znefunkčneniu právneho štátu, čo sa môže dotknúť aj bežných ľudí.  

J. Šátek - Niekto tu získal nepoužiteľné dôkazy
Jozef Šátek je zrejme nespochybniteľný odborník. Ponúkame vám teda jeho právny názor na tému, ktorá hýbe verejnosťou v ostatných dňoch. Na pytliactvo s kamerami? "Pri nasadení techniky k obrazovo-zvukovému nahrávaniu v rekreačnej chate... Čítať ďalej
28 | 10 | 2021 | Eka Balašková

„V posledných mesiacoch sa z väzby dostávajú von ľudia rozhodnutím generálneho prokurátora či ústavného súdu. Títo poslední ochrancovia spravodlivosti tvrdia, že mnohí z obžalovaných tam boli nezákonne. Túžba orgánov činných v trestnom konaní išla v mnohých prípadoch nad rámec zákonnosti. A to je zásadný problém,“ uvádza sa.

Mienkotvorné médiá deformujú spravodlivosť

Slovenské médiá oslavujú únik tajných dokumentov. Ignorujú, že ide o trestný čin. V Česku polícia zobrala v podobných prípadoch do väzby až 28 ľudí. U nás nikto nerieši obavy, že trestnou činnosťou sa právny štát nevybuduje. Až generálny prokurátor nariadil preveriť únik neverejných materiálov.

Zverejnenie dôkazov z prebiehajúceho trestného konania je neprípustné
Zverejňovanie dôkazov z prebiehajúceho trestného konania je potrebné považovať za neprípustné a popierajúce základné princípy spravodlivého procesu. Pre TASR to uviedla vedúca Katedry trestného práva a kriminológie Právnickej fakulty Trnavskej... Čítať ďalej
28 | 10 | 2021 | TASR

Doteraz situácia médiám neprekážala a skrývali sa za verejný záujem. Avšak verejným záujmom nie je a nemala by byť  podpora politickej propagandy a rozklad právneho štátu. Lebo tento stav nás môže posunúť do nebývalých temných čias. A to všetko za potlesku vládnych politikov a najvplyvnejších médií.