Lovaš: Novinári z mainstreamu sú užitoční idioti v rukách mocných
28 | 10 | 2021 I Gabriela Fedičová

"Vynášanie zo spisov, hyperbolizovanie, zavádzanie, manipulácia a klamstvá sa stali pracovným nástrojom časti, kedysi mienkotvorných médií. Nie, nehovorím o alternatívnych médiách. Ale o ich kritikoch. Rezignovali na serióznosť. Na objektivitu." Citát Karol Lovaš

"Novinár nemá a nesmie byť užitočný idiot!" píše na sociálnej sieti Karol Lovaš, slovenský premonštrátsky kňaz a autor, ktorý pôsobí v Česku.

Na Slovensku sa podľa neho za ostatné roky podarilo niektorým novinárom premeniť remeslo na hrubozrnnú propagandu a prvoplánový aktivizmus porovnateľný s prácou tzv. "novinárov" v 50 rokoch. "Práve vtedy boli novinári lacnou slúžtičkou v rukách mocných," zdôrazňuje.

Kritici alternatívnych médií rezignovali na objektivitu

Novinár, ako píše na sociálnej sieti má informovať o veciach, o realite, nie ju vytvárať a vlastné videnie sveta vnucovať druhým. "Vynášanie zo spisov, hyperbolizovanie, zavádzanie, manipulácia a klamstvá sa stali pracovným nástrojom časti, kedysi mienkotvorných médií. Nie, nehovorím o alternatívnych médiách. Ale o ich kritikoch. Rezignovali na serióznosť. Na objektivitu," vysvetľuje.

Karol Lovaš - som zaočkovaný, ale šikanovať sa nenechám
Bývalý novinár vo svojom statuse na sociálnej sieti sa prihovára z Národného divadla. Čítať ďalej
24 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Vrcholom je podľa neho tzv. kauza odpočúvania politikov SMER-u. "Zatiaľ, čo novinári už majú vo veci jasno a volajú po "spravodlivosti", dekan právnickej fakulty Univerzity Komenského, Eduard Burda pre Pravdu povedal, že "z poľovníckej chaty sme ešte dôkaz o zločine nepočuli." píše. A zdôrazňuje: "...začínajú precitať aj novinári. A to je dobre....".

Novinári vzali na seba rolu užitočného idiota

V závere príspevku zdôrazňuje, že tí príčetnejší, naprieč novinárskym spektrom totiž pochopili, že tu už nejde o Fica. Podľa Lovaša ide o revanšizmus s príliš krvavými očami. A novinári sa podľa neho nechali vtiahnuť do boj a zatiahli do neho celý stav a jeho reputáciu.

"Tú rolu "užitočného idiota" v rukách mocných, ktorú na seba dobrovoľne vzali nesú už príliš dlho. Až sa z nich stali insitné figúry podobné komunistickým demagógom spred roku 1989. Sme svedkami ako "totalita médií" požiera tých, čo ju stvorili.  Najvyšší čas vzdať sa tej masky. "Užitočný idiot" je pre novinára príliš nedôstojná úloha," dodáva v úplnom závere príspevku. 

Erik Kaliňák: Lipšicove mediálne stádo
"Dozvedeli sme sa zásadnú vec. Ako odpočúvať, aj nahrávať opozičného lídra pri jeho porade s advokátom. A napriek tomu, že sme sa nedozvedeli nič trestné, médiami sa prehnala vlna senzačných a smršť odsudzujúcich komentárov," vraví Erik Kaliňák v... Čítať ďalej
28 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová