Dáta bez pátosu obvinili Denník N z hrubej manipulácie!
27 | 10 | 2021 I Petra Demková

Zaujímavé. Objavili sa obláčiky na nebíčku priateľov Covidu. Doteraz analytici a spriaznení novinári ťahali za jeden povraz; a zrazu prišla kritika. Hrubá manipulácia o ktorú sa pokúsil v súvislosti s nárastom covidu Denník N, nahnevala už aj analytikov z Dát bez pátosu.

Takto sa to nerobí!

„Takto sa to nerobí,“ píšu hneď v úvode nahnevane analytici okolo iniciatívy Dáta bez pátosu a upozorňujú na zavádzajúcu informáciu, ktorú vydal Denník N.

Vraj: „V Rimavskej Sobote sa týždeň po proteste Smeru počet infikovaných zdvojnásobil.“ Autorom článku je Daniel Vražda z Denníka N.

Nárast bol rovnaký aj inde na Slovensku

Matematici však upozorňujú, že nárast bol všade na Slovensku - a to buď rovnaký, alebo dokonca vyšší ako v Rimavskej Sobote. Denník N však o ostatných mlčí a vypichol iba jediný okres – tam kde bolo stretnutie smerákov s občanmi.

Krčméry ŠOKUJE: Rúška budeme nosiť ešte 50 rokov!
Náš život sa od základov zmení! Elity globálnej spoločnosti klamú a vzbudzujú v ľuďoch falošný pocit, že očkovanie proti pandémii koronavírusu niečo zmení a my sa vrátime do starých zabehaných koľají. Nie je tomu však tak. V utorkovej relácii TV... Čítať ďalej
27 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Analytici píšu: „Na Slovensku máme 72 okresov. Za 7 dní do 25. októbra od protestu 17. októbra bol nárast v PCR testoch v Rimavskej Sobote 67%. V 36 okresoch bol za to isté obdobie nárast vyšší a aj priemer Slovenska = všetky okresy boli 68%, čo je o 1% viac ako v Rimavskej Sobote. Rimavská Sobota skončila v hitparáde na 37. mieste.“

Čísla hovoria jasne

„Je veľmi ťažké konštatovať, že akákoľvek konkrétna akcia v exteriéri môže za nárast v konkrétnom okrese. Zvlášť, ak účastníci neboli len z daného okresu. Našou úlohou je upozorňovať na hoaxy, prípadne na zjavné nepravdy alebo na nepravdepodobné aj keď ľúbivé konštatácie,“ píšu analytici.

Okolité okresy dokonca Rimavskú sobotu predbehli! Denník N však o týchto mlčí. „Rimavská Sobota bola pred týždňom na veľmi nízkych číslach 131 a bola na 35. mieste na Slovensku. Za týždeň dokonca v hitparáde klesla, lebo ju rastom predbehli iné okresy. Jej susedia Lučenec a Poltár rástli o 103% a o 183%, čo je výrazne viac ako R. Sobota,“ píšu analytici.

Dávajme pozor, čo píšeme!

„Je ľúbivé vybrať si nejakú udalosť a prisúdiť jej konkrétny dopad na pandémiu. Ale nemusí, a veľmi pravdepodobne to ani v tomto prípade nie je pravda. Hromadných zápasov vo futbale a dokonca v hokeji a v interiéri bolo za posledné týždne veľa. Dávajme si pozor, čo čítame. Ale hlavne si dávajme pozor, čo píšeme. ...Nie je to prospešné. Strachu je už aj tak dosť,“ uzavreli Dáta bez pátosu.

Mesík: už je tomu presne rok, čo korupčno-plagiátorská vláda prikázala lekárom neliečiť Covid
Lekár a analytik Juraj Mesík dnes pripomenul smutné výročie. Je tomu presne rok, čo vláda škandalóznym spôsobom zamedzila ambulantným lekárom liečiť Covid a do dusiacich sa v nemocniciach prikázala pumpovať neúčinný liek. Výsledky už poznáme,... Čítať ďalej
27 | 10 | 2021 | Petra Demková