Čakajú nás nové preteky v zbrojení?
27 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Ruský prezident Vladimir Putin varuje, že rozhodnutie Washingtonu odstúpiť od dohody o jadrových zbraniach z čias studenej vojny by mohlo viesť k eskalácii napätia a patovej situácii medzi svetovými mocnosťami vo východnej Ázii. Podľa portálu RT preto vyzval na naliehavý dialóg.

Jedna z hlavných zmlúv o zbrojení 

Putin na stredajšom 16. východoázijskom summite povedal: „Opakovane sme varovali, že ukončenie zmluvy o raketách stredného a krátkeho doletu (INF) znamená, že región teraz čelí možnosti, že sa tieto úderné zbrane objavia na jeho obrovskom území. Výsledkom budú nové preteky v zbrojení.“

Ruský prezident uviedol, že napriek rozhodnutiu bývalého prezidenta Donalda Trumpa odstúpiť od INF v auguste 2019 Moskva „vyhlásila jednostranné moratórium na rozmiestnenie rakiet stredného a kratšieho doletu v ázijsko-tichomorskom regióne a iných častiach sveta, pričom vyzýva na seriózny dialóg o tejto otázke so štátmi, ktorých sa to týka.“ Podľa neho „ruský návrh zostáva otvorený a je čoraz dôležitejší.“

Kto čo porušil?

Spolupráca s inými krajinami je podľa Putina „jediným spôsobom, ako zastaviť existujúce a vznikajúce hrozby a vyriešiť problémy, ktoré ovplyvňujú náš región a svet ako celok“. Dodal, že dialóg sa musí zamerať na „udržateľný rozvoj a zlepšenie blahobytu obyvateľstva“, pričom trvá na tom, že Moskva je pripravená zúčastniť sa akýchkoľvek takýchto rozhovorov.

Pre rusofóbov, kaviareň a mainstream - Rusko chce znížiť cenu plynu pre Európu o 60 percent
Podľa americkej agentúry Bloomberg Rusko chce znížiť cenu plynu pre Európu o 60 percent. V dlhodobom horizonte plánuje Ruská federácia znížiť ceny plynu dodávaného do Európy o 60 percent, na 300-400 USD za 1000 metrov kubických. "Informuje o tom... Čítať ďalej
27 | 10 | 2021 | Ivan Brožík

Washington odôvodnil svoje odstúpenie od INF údajným porušením jadrového paktu zo strany Ruska. Moskva tieto tvrdenia poprela a uviedla, že americké systémy protiraketovej obrany v strednej Európe porušujú jej podmienky. Kremeľ pozastavil svoju vlastnú účasť na zmluve deň po tom, ako Washington oznámil, že už ňou nebude viazaný.

Začiatkom tohto mesiaca Putinov tlačový tajomník Dmitrij Peskov povedal, že Moskvu neznepokojujú klebety, že Čína otestovala raketu s jadrovým pohonom, ktorá môže obiehať okolo Zeme a zasiahnuť ciele rýchlejšie, než je rýchlosť zvuku. 

Éra hypersonických rakiet

Britský denník Financial Times uviedol, že údajný štart hypersonickej rakety „prekvapil americké spravodajské služby“. Robert Wood, veľvyslanec prezidenta Joea Bidena pri OSN, odvtedy varoval, že „hypersonická technológia je niečo, čo nás znepokojuje, jej potenciálne vojenské aplikácie a my sme sa zdržali jej presadzovania“.

Podľa Peskova vývoj, ktorý Peking odmietol potvrdiť, nepredstavuje pre Moskvu hrozbu, pretože „máme spojenecké vzťahy s Čínou“, ktorá, ako povedal, „rozvíja svoje ozbrojené sily a svoje zbraňové systémy, ale nejde nad rámec akýchkoľvek medzinárodných dohôd“.

Dočkali sme sa, Bratislavu a Košice spája diaľnica!
Ale otváral ju maďarský premiér Viktor Orbán. Diaľnica spája tieto dve slovenské mestá totiž na území Maďarska. Informoval o tom portál hnonline.sk. Na východe Maďarska otvorili úsek diaľnice spájajúcej Miškovec s maďarsko-slovenským hraničným... Čítať ďalej
27 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Začiatkom októbra Rusko oznámilo, že prvýkrát v histórii úspešne odpálilo hypersonickú protilodnú strelu Zircon z jadrovej ponorky. Americkí vojenskí šéfovia, ktorí sú schopní lietať deväťkrát vyššou rýchlosťou zvuku, už predtým varovali, že Zirkón predstavuje bezprecedentné výzvy na detekciu a zachytenie konvenčnými raketovými obrannými systémami.