Pre rusofóbov, kaviareň a mainstream - Rusko chce znížiť cenu plynu pre Európu o 60 percent
27 | 10 | 2021 I Ivan Brožík

Podľa americkej agentúry Bloomberg Rusko chce znížiť cenu plynu pre Európu o 60 percent. V dlhodobom horizonte plánuje Ruská federácia znížiť ceny plynu dodávaného do Európy o 60 percent, na 300-400 USD za 1000 metrov kubických.

"Informuje o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje blízke Ruskej federácii." Píše český portál prvnizpravy.cz.

Rusko tlačí ceny dolu, hoci mainstream tvrdí opak

Podľa agentúry Bloomberg,v súčasnosti Ruská federácia chce, aby ceny v Európe boli asi 300-400 USD za tisíc metrov kubických s argumentom, že takáto zmluva bude obojstranne výhodná. A to najmä v situácii, keď krajiny od Spojeného kráľovstva po Poľsko začínajú prechádzať na čistejšie zdroje energie.

Gazprom zase oznámil ponukový cenový rozsah od 200 do 400 dolárov, ale pre Rusko ako také sú ceny na takej nízkej úrovni považované za menej prijateľné.

Rusi dodávajú lacno, Európa distribuuje s x-násobnými maržami a ziskami

Ruská ponuka sa v súčasnosti výrazne líši od referenčných cien v Európe, ktoré v posledných týždňoch pravidelne dosahovali rekordné úrovne. V predvečer zimnej sezóny navyše hrozilo riziko nedostatku dodávok, pretože zásoby plynu na kontinente sú v skutočnosti na najnižšej sezónnej úrovni.

Nord Stream čaká na plný výkon

Pripomenieme, že Rusko sľubuje zvýšenie dodávok plynu do Európy ihneď po spustení "Nord Stream-2". To však brzdí Európska únia. Gazprom už má plynovod natlakovaný technickým plynom, čaká iba na súhlas Bruselu.

https://login.hlavnydennik.sk/2021/10/26/robert-fico-sulik-nam-oznamuje-mam-vas-v-pazi-idem-do-australie