USA Ukrajinu oklamali: Zdá sa, že Kyjevu začína pomaly svitať, no fraška pokračuje (Paul Robinson)
24 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Členstvo Ukrajiny v NATO je stále vzdialeným snom. To iba USA naďalej predstierajú opak, aby udržali Kyjev v protiruskom tábore. Otázkou je, ako dlho potrvá, kým si Ukrajinci uvedomia, že boli podvedení, zamýšľa sa profesor ruskej a sovietskej histórie na Univerzite v Ottave Paul Robinson.


Keď jedna ruka nevie, čo robí tá druhá



Spojená vláda nepatrí medzi silné stránky Ameriky. Zatiaľ čo jedno rameno systému robí jednu vec, druhé rameno robí niečo iné, často úplne v rozpore s prvým. Občas sa dokonca navzájom úmyselne podkopávajú. Rôzne časti byrokracie majú rôzne záujmy a iba najsilnejší vodcovia ich môžu nejako posunúť rovnakým smerom.

Tak to bolo aj tento týždeň, keď námestníčka americkej ministerky zahraničných vecí Victoria Nulandová navštívila Moskvu v snahe o nápravu vzťahov s Washingtonom. Ale zatiaľ čo sa ministerstvo zahraničia snažilo zmierniť napätie, ministerstvo obrany robilo opak.

Americká vojnová loď sa najskôr pokúsila vstúpiť do zálivu Petra Veľkého v Japonskom mori - do oblasti, ktorú si Rusko nárokuje ako svoje teritoriálne vody. A potom minister obrany Lloyd Austin priletel do ukrajinského hlavného mesta Kyjeva a predniesol bojovný prejav podporujúci snahu Ukrajiny vstúpiť do NATO a sľubujúci krajine pokračujúcu vojenskú podporu.

Predať Britániu aj s drobkami americkému kapitálu?
Môžu si dobre vychovaní, zákon dodržujúci a bohabojní gentlemani navzájom rozdávať údery a kopance, váľajúc sa po zemi priamo pred benzínovou pumpou? Môžu, ak stáli celé ráno v rade na benzín, len preto, aby sa presvedčili, že nádrže sú prázdne a... Čítať ďalej
23 | 10 | 2021 | Vladimír Michejev

Ukrajinské členstvo v NATO je ruskou červenou čiarou

Možno v reakcii na vyhlásenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, že ukrajinské členstvo v NATO je ruskou červenou čiarou, ktorej prekročenie by vyvolalo vážnu reakciu, Austin povedal, že žiadna vonkajšia strana nemá právo určovať politické rozhodnutia Ukrajiny. Austin tiež obvinil Rusko z vojny v Donbase, keď vyhlásil: "Povedzme si jasne, že Rusko začalo túto vojnu a Rusko je prekážkou mierového riešenia."

Ruský prezident Vladimír Putin vo štvrtok vo Valdajskom diskusnom klube povedal, že návšteva by mohla „otvoriť dvere“ pre členstvo Ukrajiny v bloku a že Západ by mohol použiť výcvikové misie ako masku „na strčenie svojich rakiet pod náš nos."
Vstup do NATO v nedohľadne

Austin sa však k svojim ukrajinským hostiteľom ani zďaleka nesprával tak, že im predhadzoval vyhliadku na vstup do NATO. Realita je taká, že Ukrajina je tak ďaleko od vstupu do Severoatlantického paktu ako aj predtým. Rovnako, ako sa ani zďaleka nepribližuje snu Majdanu z roku 2014 stať sa súčasťou Európskej únie.

Nezákonná brutalita mužov „zákona“ v praxi. Grc, na ktorý si máme akože zvyknúť? (VIDEO)
Grc! Jedným slovom vyjadrené to, čo spravili dvaja policajti s invalidným dôchodcom o paličke iba preto, že nemal na tvári rúško a odmietol sa im legitimovať. A ešte väčší grc na tom celom je, že polícia v snahe očistiť sa a zakryť škandál hodila... Čítať ďalej
21 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik


Jednoduchým dôvodom je, že významní členovia oboch organizácií sú rezolútne proti vstupu Ukrajiny do ich klubov. Najmä Nemecko považuje členstvo Ukrajiny v NATO za nebezpečné vo svetle ruskej opozície.

Maďarsko má medzitým veľmi zlé vzťahy s Ukrajinou kvôli jej politike voči maďarskej menšine. Minister zahraničných vecí Peter Szijjárto minulý mesiac vyhlásil, že Budapešť „zablokuje všetky kroky v rámci Európskej únie, ktoré by predstavovali krok vpred v procese európskej integrácie Ukrajiny“.

Kým Ukrajina nezlepší svoje zaobchádzanie s maďarským obyvateľstvom, bude „veľmi ťažké“ diskutovať o vstupe Ukrajiny do NATO, povedal Szijjárto.

USA prehrali boj o umelú inteligenciu s Čínou (Heinz Steiner)
Komentár Heinza Steinera (Report24) Čítať ďalej
20 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

EÚ rozhodne nechce brániť Ukrajinu pred Ruskom

V každom prípade NATO zakazuje krajinám vstup, ak majú územné spory so svojimi susedmi, ako to robí Ukrajina s Ruskom kvôli Krymu. Ukrajina je tiež do značnej miery neobhájiteľná vzhľadom na jej dlhú hranicu s Ruskom a jeho nepochybnú vojenskú prevahu. Zaviazať sa brániť krajinu v hoci nepravdepodobnom prípade vojny medzi Ukrajinou a Ruskom je niečo, čo by väčšina rozumných Európanov nechcela urobiť.

V skutočnosti je preto členstvo v NATO aj v EÚ v dohľadnej budúcnosti nedostupné. To je niečo, čo si neskoro začínajú všímať aj ukrajinskí lídri. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský sa v pondelok v televízii sťažoval, že mu to už ani nestojí za to, aby sa pýtal EÚ na vstup, pretože odpoveď bude určite nie. Zdá sa, že  Kyjevu pomaly začína svitať realita.

Šojgu: NATO stále presúva svoje sily k ruským hraniciam
Severoatlantická aliancia stále presúva svoje sily k ruským hraniciam, a to na pozadí výziev na vojenské odstrašovanie Ruska. Vyhlásil to v sobotu ruský minister obrany Sergej Šojgu. Čítať ďalej
23 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR

Kyjevu začína pomaly svitať

Ale len pomaly. A to vysvetľuje Austinove poznámky. Z amerického pohľadu je dôležité udržať Ukrajinu pevne orientovanú proti Rusku. Hrozí nebezpečenstvo, že keď si úrady v Kyjeve uvedomia, že ich dostali, a že od USA a ich európskych spojencov nikdy nedostanú to, čo chcú, ich nadšenie pre európsku integráciu vyprchá. A keď sa to stane, môžu sa začať unášať späť smerom k Rusku.

To treba zastaviť. A z tohto dôvodu musí Amerika stále predstierať, že má Kyjev šancu a že na konci dňa sa dvere do NATO zázračne otvoria. Samozrejme, neotvoria, ale fasáda sa musí zachovať, ak sa má Ukrajina udržať na americkej obežnej dráhe.
Lacná a efektívna politika

Ako povedal Putin vo Valdaji, členstvo v bloku sa možno nikdy neuskutoční, ale to neznamená, že Washington nemôže dostať z Kyjeva to, čo chce. Zároveň neponúka žiadnu podporu výmenou za súlad.

Z amerického pohľadu ide o cynickú, no lacnú a efektívnu politiku. Ukrajina robí americkú špinavú prácu, zatiaľ čo USA nie sú povinné poskytnúť takmer nič na oplátku okrem malého kúska finančnej a vojenskej podpory a niektorých vágnych náznakov, že v neurčitom čase v budúcnosti môže byť na ceste niečo podstatnejšie.

NATO odhaľuje plán na porážku Ruska v jadrovej, kybernetickej i vesmírnej vojne
Vrcholní šéfovia obrany členských štátov NATO dali zelenú novej veľkej stratégii. Ako poraziť Rusko v akomkoľvek potenciálnom totálnom konflikte. Podľa Moskvy tento krok dokazuje, že blok pod vedením USA nie je otvorený zlepšovaniu vzťahov. Píše... Čítať ďalej
22 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Fraška pokračuje

Čo z toho Ukrajina má, nie je až také jasné. Bez ohľadu na to Zelenský a jeho tím naďalej kupujú čokoľvek, čo Američania ponúkajú. Človek má podozrenie, že začínajú chápať, že je to podvod. No boli zahnaní do kúta, kde si nedokážu priznať pravdu bez masívnej straty tváre a opustenia najcennejších politických ašpirácií svojich podporovateľov.

A tak fraška pokračuje. Američania hádžu do Kyjeva peniaze, zbrane a sľuby v snahe vynahradiť mu nedodanie toho, čo skutočne chcú, zatiaľ čo Ukrajinci predstierajú, že sú spokojní s útržkami, ktoré spadli z amerického stola. V hĺbke duše si možno všetci uvedomujú, že je to falošné, ale zatiaľ aspoň nikto nechce byť chlapcom, ktorý hovorí, že cisár nemá šaty.

Ako dlho to bude trvať? Vzhľadom na silné stimuly musia obe strany pokračovať v pretvárke, pravdepodobne veľmi dlho. Ale akokoľvek dlho to potrvá, človek už tuší, že je veľká šanca, že to neskončí dobre.

Turecký prezident nariadil vyhlásiť desať veľvyslancov za nežiaduce osoby
23 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR