Šojgu: NATO stále presúva svoje sily k ruským hraniciam
23 | 10 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Severoatlantická aliancia stále presúva svoje sily k ruským hraniciam, a to na pozadí výziev na vojenské odstrašovanie Ruska. Vyhlásil to v sobotu ruský minister obrany Sergej Šojgu.


Podľa agentúry TASS Šojgu takto reagoval na nedávne vyhlásenie nemeckej ministerky obrany Annegret Krampovej-Karrenbauerovej.

"Nemecká ministerka obrany musí dobre vedieť, ako sa takéto kroky skončili pre Nemecko a Európu. V Európe môže existovať len zdieľaná bezpečnosť - bez narušovania ruských záujmov. Ale NATO nie je pripravené na spravodlivý dialóg o tejto otázke," zdôraznil Šojgu.

Nemecká ministerka obrany 21. októbra vo vysielaní rozhlasovej stanice Deutschlandfunk v odpovedi na otázku, či NATO zvažuje scenáre odstrašovania Ruska v regiónoch Baltského a Čierneho mora vrátane vzdušného priestoru, a to s jadrovými zbraňami, vyhlásila, že NATO by malo vyslať Rusku jasný signál, že je pripravené použiť takéto prostriedky, aby vopred vyvolalo odstrašujúci účinok a odradilo kohokoľvek od útokov na pobaltské oblasti alebo partnerov NATO v Čiernom mori. Krampová Karrenbauerová zdôraznila, že toto je základná myšlienka NATO a bude prispôsobená súčasnému správaniu Ruska.

Minister obrany Šojgu o napätí v blízkosti hraníc Ruskej federácie
Krajiny NATO sa za podpory USA snažia vybudovať vojenskú prítomnosť na južných a západných hraniciach Ruska, uviedol minister obrany Sergej Šojgu. Čítať ďalej
21 | 04 | 2021 | Ivan Brožík