Slovensko na EXPO 2020: Nuda, nuda a znovu nuda! Bravó minister Sulík
24 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Ináč ako hanbou a nezvládnutou prezentáciou našej krajiny sa to nazvať nedá! Zatiaľ, čo iné pavilóny na výstave Expo 2020 v Dubaji žiaria, ten slovenský si, žiaľ, všimne málokto. Je nevýrazný, usadený kdesi od ruky, pre turistov nepríťažlivý. Minister hospodárstva Richard Sulík to opäť nezvládol.


Slovenský pavilón nie je hneď pri promenáde, treba sa za ním prejsť. Ten, kto ho cielene nehľadá, nemá viac-menej šancu naňho natrafiť. Na rozdiel od väčšiny ostatných nemá ani polepy na oknách, čo najmä večer láka dnu návštevníkov, píše portál HN.

Tentokrát sa dokonca ani nepýšime našou kultúrou a temperamentným folklórom, ktorý by iste prilákal oveľa väčšie množstvo návštevníkov. Organizátori vsadili na tichú prezentáciu, takmer na neviditeľnosť. To sa však nepáči návštevníkom zo Slovenska, ktorí to aj riadne okomentovali.

Komentátor Repa: Sme rukojemníkmi Sulíka a Matoviča
"Sme rukojemníkmi Sulíka a Matoviča," myslí si komentátor denníka Pravda. V relácii Počúvajte Pravdu, denníka Pravda, okrem iného poukázal aj na to, že napätie medzi Matovičom a Sulíkom si odskáču bežní ľudia. Obaja ministri sú podľa neho... Čítať ďalej
24 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová

Úbohá prezentácia

„Ďakujem pán Richard Sulík a Eduard Heger za takú smutnú a úbohú reprezentáciu Slovenska,” začala zostra čitateľka ministrovej stránky na sociálnej sieti Erika, ktorá expozíciu navštívila. Prezradila, že krajiny ako Maďarsko, Kolumbia či Česká republika mali „nádherné pavilóny, prekrásnu aj nahovorenú prezentáciu krajiny a kultúry.”

„A my: Prezentácia zopár fotiek, dievčatá odmerané k návštevníkom! Vošli sme do miestnosti a maximálne sme dostali pozdrav a ticho. Prečo dievčatá nemajú kroje? Prečo nemáme predajňu na Slovenské suveníry ako iní? Prečo sa nepochválime našim folklórom ako iné krajiny, my sa podľa vás naozaj nemáme čím pochváliť? Máme krásnu kultúru, krajinu, folklór,” vymenovala nekompromisne prehrešky slovenského pavilónu Erika.

Epidemiológ Pavelka: Tretia vlna pandémie nás potrápi až do apríla! Na jej vrchol čakáme márne
Vrchol tretej vlny vôbec nenastane! Tvrdí to hlavný autor COVID automatu a epidemiológ Martin Pavelka. Podľa odborníka sa preťaženia, aké sme zažili počas druhej vlny pandémie obávať nemusíme, píše portál topky.sk. Čítať ďalej
24 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Expo je o budúcnosti

Sulík však kroje vylúčil, ako vhodnú prezentáciu našej krajiny. „Expo je o budúcnosti a prosím nečakajte žiaden veľký folklór a kroje, ktoré sú prakticky pri každej prezentácii Slovenska. Slovensko má čo ponúknuť aj okrem folklóru, napríklad skutočný hightech,” opísal minister.

Organizátori však zabudli, že práve folklór - hudba, tanec, pestré kroje - mohli prilákať masy, aby si prezreli aj tie naše hightech výdobytky. To je základ dobrého marketingu.
Čo môžete vidieť

Návštevníci, ktorí do slovenského pavilónu predsa len zablúdia, si hneď pri vchode môžu všimnúť prenosný mikrodom Ekokapsula, ktorý by vďaka solárnym panelom a veternej vrtuli na streche mal byť sebestačný.

Ďalším exponátom sú robotické rovery od firmy Robotec Vision. Menší sa dokonca už aj zúčastnil simulovanej misie na Mars. Návštevníci sa môžu chopiť ovládacieho tabletu a s roverom si aj zajazdiť. Aj nasledujúci exponát si ľudia môžu vyskúšať. Ide o simulátor vrtuľníka od trenčianskej spoločnosti VRM. Na podobných strojoch trénujú lietanie aj piloti americkej armády.

Koľko zarábajú Slováci počas pandémie? Pozrite si veľký prieskum naprieč krajmi
Pokračujúca pandémia a nejasné kroky vlády. To sú dve najdôležitejšie veci, ktoré podľa odborníkov momentálne ovplyvňujú pracovný trh. Personálna agentúra Grafton sa pre denník Nový Čas pozrela na aktuálne platy naprieč... Čítať ďalej
24 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Samé stroje, žiadna zábava

Nasleduje najpríťažlivejší exponát – futuristický automobil MH2, ktorý vznikol v rámci spolupráce spoločnosti Matador s Technickou Univerzitou v Košiciach. Ide o koncept vodíkového auta.

Potom sa dá prejsť do miestnosti s dočasnými výstavami, ktoré sa priebežne obmieňajú. Momentálne sa tu propagujú firmy pôsobiace vo vesmírnom alebo robotickom priemysle ako napríklad firma Panza Robotics.
Prehliadka vesmíru

360 stupňová prehliadka krás Slovenska, prípadne vesmíru, je nachystaná v ďalšej miestnosti. Posledná časť prízemia je takisto venovaná dočasným expozíciám ako napríklad odľahčenému betónu vyrobenému s pomocou recyklovaných plastov, najľahšiemu supravodivému káblu vyvinutému v Slovenskej akadémii vied, či konceptu takzvaného Ôsmeho svetadielu, akejsi plávajúcej plošiny čistiacej more od plastov.

Škoda, že sa Slovensko rozhodlo nevsadiť pri vstupe na kroje a valašky. Ukážka toho, že aj my sme už v 21. storočí, by určite oslovila oveľa väčšie množstvo návštevníkov. Netreba vždy obchádzať to, čo sa už osvedčilo.

Od zajtra (25. 10.) nové rozdelenie okresov. Desať okresov v pekle
Od zajtra 25. októbra bude na Slovensku v čiernej farbe desať okresov. V druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, bude 30 okresov. Nové rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti schválila vláda. Informovala o tom Pluska. Čítať ďalej
24 | 10 | 2021 | Eka Balašková