NATO chce zastrašiť Rusko: Spomeňte si, ako skončilo so zastrašovaním Nemecko, varuje Kremeľ
24 | 10 | 2021 I Diana Zaťková
NATO sa dohodlo na hlavnom pláne na odstrašenie Moskvy vrátane jadrových zbraní. No ruský minister obrany Sergej Šojgu varuje, že bezpečnosť v Európe môže byť iba kolektívna, ale NATO nie je pripravené na rovnocenný dialóg, informuje portál RT.




Nemecká ministerka obrany Annegret Kramp-Karrenbauerová bola jednou z najaktívnejších podporovateľov nového hlavného plánu NATO na boj proti Rusku v prípade, že medzi stranami vypukne vojenský konflikt.
V hre je aj jadrový arzenál

Stratégia, ktorá bola schválená vo štvrtok, predpokladá, že jednotky vojenskej aliancie budú bojovať proti ruským silám v oblasti Baltského mora a naprieč Čiernym morom. Pritom zároveň vyzývajú na nekonvenčné vedenie vojny vrátane jadrových zbraní, kybernetických útokov a vesmírnych vojenských technológií.

„Toto je spôsob odstrašenia,“ povedala Kramp-Karrenbauerová pre nemecké rádio Deutschlandfunk začiatkom tohto týždňa. Komentovala myšlienku rozmiestnenia jadrových zbraní vo vzduchu nad Lotyšskom, Litvou a Estónskom, aby ich ochránili pred tým, čo NATO nazýva „ruskou hrozbou“.

„Musíme dať Rusku veľmi jasne najavo, že sme pripravení použiť aj takéto opatrenia, aby to malo skorý odstrašujúci účinok... Prispôsobujeme sa súčasnému správaniu Ruska,“ trvala na svojom.

NATO odhaľuje plán na porážku Ruska v jadrovej, kybernetickej i vesmírnej vojne
Vrcholní šéfovia obrany členských štátov NATO dali zelenú novej veľkej stratégii. Ako poraziť Rusko v akomkoľvek potenciálnom totálnom konflikte. Podľa Moskvy tento krok dokazuje, že blok pod vedením USA nie je otvorený zlepšovaniu vzťahov. Píše... Čítať ďalej
22 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Kremeľ varuje

V sobotu Šojgu svojmu nemeckému náprotivku povedal, že „bezpečnosť v Európe môže byť len kolektívna bez porušenia ruských záujmov. V súčasnosti je však NATO stranou, ktorá nie je pripravená na rovnocenný dialóg o tejto otázke.

„Uprostred výziev na vojenské odstrašenie Ruska NATO neustále buduje svoje sily v blízkosti našich hraníc. Nemecký minister zahraničia musí veľmi dobre vedieť, ako sa takéto akcie pre Nemecko a Európu predtým skončili,“ dodal.
Bola by to ďalšia katastrofa

Ruský minister obrany tiež pripomenul chaotické stiahnutie USA a ich spojencov z NATO z Afganistanu v auguste, keď sa krajina dostala do rúk Talibanu. Západný plán odstrašovania v Afganistane sa skončil „katastrofou, s ktorou sa teraz musí vysporiadať celý svet,“ povedal.

Putin: Obludná západná fantasmagória o pohlaviach ničí deťom životy
Vystúpenie ruského prezidenta Vladimira Putina na diskusnom klube Valdai v roku 2021 konkurovalo jeho slávnym výročným tlačovým konferenciám. Bežne trvali viac ako tri hodiny. Tu sú niektoré z tém, ktorých sa dotkol. Čítať ďalej
22 | 10 | 2021 | Diana Zaťková


Bývalá rakúska ministerka zahraničných vecí Karin Kneisslová v sobotu pre RT povedala, že „nepreceňuje“ vyhlásenia Krampovej-Karrenbauerovej. Je súčasťou odchádzajúcej vlády kancelárky Angely Merkelovej a chystá sa opustiť post ministerky.

Jej budúcnosť v parlamente môže byť pochybná, keďže evakuácia nemeckých jednotiek z Afganistanu, na ktorú dohliadala, sa ukázala ako „neúspech“, zdôraznila Kneisslová a tvrdila, že Kramp-Karrenbauerová „už nie je silnou politickou osobnosťou“.

Šojgu: NATO stále presúva svoje sily k ruským hraniciam
Severoatlantická aliancia stále presúva svoje sily k ruským hraniciam, a to na pozadí výziev na vojenské odstrašovanie Ruska. Vyhlásil to v sobotu ruský minister obrany Sergej Šojgu. Čítať ďalej
23 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR