Od zajtra (25. 10.) nové rozdelenie okresov. Desať okresov v pekle
24 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Od zajtra 25. októbra bude na Slovensku v čiernej farbe desať okresov. V druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, bude 30 okresov. Nové rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti schválila vláda. Informovala o tom Pluska.



Oranžové okresy:

V stupni ostražitosti - oranžová farba - budú okresy Bratislava I - V, Dunajská Streda, Galanta, Komárno, Partizánske, Pezinok, Šaľa a okres Trnava. Tu budú opatrenia minimálne.




Červené okresy: 


V prvom stupni ohrozenia budú od pondelka okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Štiavnica, Brezno, Gelnica, Hlohovec, Ilava, Levice, Malacky, Myjava, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Piešťany, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Senec, Senica, Topoľčany, Trenčín, Turčianske Teplice, Žarnovica, Zlaté Moravce a okres Zvolen.

V Belgicku po nehode zahynuli štyria ľudia, pravdepodobne Slováci
V sobotu ráno zahynuli štyria ľudia po tom, ako ich auto skončilo vo vode v kanáli Leie v centre Gentu. S najväčšou pravdepodobne majú slovenskú štátnu príslušnosť. S odkazom na vyhlásenie polície v Gente to na svojej webovej stránke uviedla RTVS... Čítať ďalej
24 | 10 | 2021 | Eka Balašková


Tu si bez obmedzení v podniku "posedíte" maximálne na terase; na svadbách, oslavách či večierkoch sa môže kompletne zaočkovaných v interiéri max. 50 a neočkovaných max 80 osôb. V režime OTP max 25 osôb v interiéri, v exteriéri 40 osôb. Vo fitku môže cvičiť max 50 plne zaočkovaných osôb, alebo jeden zákazník na 15 m štvorcových




Bordové okresy:


V druhom stupni ohrozenia, ktorý zodpovedá bordovej farbe, budú okresy Banská Bystrica, Bytča, Detva, Dolný Kubín, Humenné, Kežmarok, Košice I - IV, Košice-okolie, Krupina, Liptovský Mikuláš,  Lučenec, Martin, Medzilaborce, Námestovo, Poltár, Poprad, Prešov, Ružomberok, Skalica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Trebišov, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žiar nad Hronom a okres Žilina.

Ak ste kompletne zaočkovaný, pre exteriér podnikov neexistujú žiadne obmedzenia, v interiéri 4 osoby pri stole, prípadne len ľudia z jednej domácnosti. Oslavy, kary, svadby môžu navštíviť max dvadsiati  plne zaočkovaní ľudia a pre režim OTP sú zakázané. Rovnako aj fitnescentrá. V tých si môže naraz zacvičiť maximálne 20 ľudí, alebo jeden zákazník na 15 m2.
Čierne okresy:

Medzi čierne okresy, ktoré zodpovedajú tretiemu stupňu ohrozenia, budú zaradené okresy Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Michalovce, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník a okres Tvrdošín.

V Kolumbii chytili najhľadanejšieho drogového bosa
Najhľadanejšieho kolumbijského drogového bosa zatkli v rámci rozsiahlej spoločnej akcie polície, letectva a armády. Päťdesiatročný Dairo Antonio Úsuga, prezývaný Otoniel, šéf drogového kartelu Clan del Golfo, bol zatknutý v regióne Urabá ležiacom... Čítať ďalej
24 | 10 | 2021 | TASR

Tvrdé opatrenia

V čiernych okresoch sa už ľudia na svadbách, oslavách či večierkoch nezabavia. Takéto podujatia budú pre všetkých zakázané. Platí to aj pre podujatia v prevádzkach verejného stravovania. Zatvorené zostanú aj fitness centrá, wellness, akvaparky i prírodné a liečivé kúpele. Vyplýva to z opatrení pre čierne okresy, na základe vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (UVZ) SR.

Zlé časy čakajú reštaurácie, ktoré nebudú môcť pustiť nikoho do interiéru ani na terasu. Bez ohľadu na režim, aký si zvolia (základ, OTP, očkovaní), môžu mať už len okienkový predaj alebo rozvoz. V bordovej farbe mohli otvoriť pre očkovaných s tým, že pri stole mohli sedieť najviac štyria ľudia alebo členovia jednej domácnosti. Terasy sú pre očkovaných v bordovej farbe bez obmedzení.

V čiernej farbe nemôžu fungovať už ani hotely a penzióny. Kým v bordovom okrese sa môžu zaočkovaní ľudia ubytovať bez obmedzení a ubytovacie zariadenia môžu s istými limitmi fungovať aj v režime OTP, v čiernej fáze sú okrem karanténnych ubytovní zakázané.

Hromadné podujatia v čiernych okresoch budú môcť byť len pre kompletne zaočkovaných, aj to len do 100 osôb za prísnych protiepidemických opatrení. Organizátori si budú musieť povinne viesť zoznam účastníkov. To isté platí aj pre bohoslužby s rozdielom, že tie sa budú môcť konať aj v režime OTP (očkovaní, testovaní, tí, čo prekonali COVID-19).

Čo sa týka bazénov a plavární, tie môžu byť otvorené takisto len pre plne zaočkovaných, a to pre maximálny počet 10 osôb s tým, že organizované skupiny sa riadia podľa športového automatu.

V interiéroch vrátane MHD a taxíkov je povinné mať respirátor. V taxíkoch je zároveň potrebné vydezinfikovať priestory po každom zákazníkovi. V exteriéri postačí rúško, šál či šatka, a to vo vzdialenosti menej ako dva metre od ďalších osôb.

Ako to plagiátor a kaderník Gröhling dotiahol až na ministra diktátora
Gröhling chce politizovať vysoké školy a do akademickej obce zavádza totalitné maniere Čítať ďalej
24 | 10 | 2021 | Imrich Kovačič