Koľko zarábajú Slováci počas pandémie? Pozrite si veľký prieskum naprieč krajmi
24 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Pokračujúca pandémia a nejasné kroky vlády. To sú dve najdôležitejšie veci, ktoré podľa odborníkov momentálne ovplyvňujú pracovný trh. Personálna agentúra Grafton sa pre denník Nový Čas pozrela na aktuálne platy naprieč Slovenskom.


Podľa odborníkov nás tretia vlna koronavírusovej pandémie potrápi ešte minimálne do apríla budúceho roku. S tým je spojená neistota so sprísňovaním obmedzení a dokonca možno zavádzaním lockdownov. Na druhej strane k pocitu istoty neprispievajú ani chaotické kroky vlády. Každý Slovák sa v tomto období obáva o prácu a, samozrejme, aj o budúcnosť.



Pracovný trh ovplyvňuje neistota

Podľa údajov Štatistického úradu SR dosiahla v júli 2021 miera evidovanej nezamestnanosti 7,66 %. „Nielen tieto ukazovatele, ale aj firemné analýzy ukazujú, že pracovný trh aj naďalej výrazne ovplyvňuje neistota,“ komentuje aktuálnu situáciu na trhu Miroslav Garaj, Managing Director personálnej agentúry Grafton.

Dodáva, že firmy by uvítali čo najrýchlejší návrat do obdobia spred korony, avšak už teraz je zjavné, že bude omnoho pomalší.

OĽANO plánuje snem na jeseň, mohol by mať aj verejnú časť, Matoviča meniť nebudú
Hnutie OĽANO by malo mať snem ešte na jeseň, konkrétny termín zatiaľ neoznámili. Na sneme by mali voliť členov predsedníctva i ďalších orgánov hnutia. Snem by mal mať neverejnú i verejnú časť. Čítať ďalej
24 | 10 | 2021 | TASR


Aktuálne je podľa odborníka obrovský záujem o IT odborníkov. Kandidáti z IT sú však opatrní pri zmene zamestnávateľa, firmy preto siahajú aj po absolventoch. "Čo sa týka mzdových podmienok, pre týchto kandidátov nie sú prvoradé, výšku mzdy si kompenzujú nefinančnými benefitmi, ako je práca z domu a podobne," vysvetľuje Garaj


Minimálne a maximálne platy v hrubom - 2. štvrťrok 2021.
Zdroj: Grafton Slovakia

Slováci strácajú záujem o výrobu

Firmy majú už tradične najväčší záujem o operátorov výroby a o pracovníkov z oblasti automotive. Tento dopyt však nie je slovenský trh schopný uspokojiť domácimi uchádzačmi. Slováci totiž strácajú záujem pracovať vo výrobných podnikoch.


Ak už sa aj rozhodnú pre prácu v tomto odbore, musí vyhovovať ich podmienkam, týka sa to práce napríklad na zmeny. Firmy sa snažia pokryť nedostatok dovozom cudzincov.



Od zajtra (25. 10.) nové rozdelenie okresov. Desať okresov v pekle
Od zajtra 25. októbra bude na Slovensku v čiernej farbe desať okresov. V druhom stupni ohrozenia, teda v bordovej fáze, bude 30 okresov. Nové rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti schválila vláda. Informovala o tom Pluska. Čítať ďalej
24 | 10 | 2021 | Eka Balašková