VAROVANIE amerických spravodajských služieb: Klimatická kríza je hrozbou pre národnú bezpečnosť !
22 | 10 | 2021 I Ingrid Vrabcová
Očakáva sa geopolitické napätie a rastúca nestabilita. Americké spravodajské služby po prvýkrát otvorene varujú pred rizikami globálnej klimatickej krízy, píše Der Spiegel.

Spravodajské služby USA po prvýkrát vypracovali osobitnú správu o dôsledkoch klimatickej krízy. Globálne otepľovanie označili za hrozbu pre národnú bezpečnosť. "Podľa nášho názoru zmena klímy bude čoraz viac prehlbovať riziká pre národné bezpečnostné záujmy USA,“ – píše sa v správe, ktorú predstavila koordinátorka spravodajských služieb Avril Hainesová. Zvýšili by sa nielen samotné účinky globálneho otepľovania, ale aj "geopolitické napätie v otázke, ako na túto výzvu reagovať".
Súťaž o kontrolu zdrojov

Pod označením "geopolitické napätie" uvádza 18 amerických spravodajských služieb okrem iného spory o to, ktorá krajina, v akom rozsahu a s akými finančnými nákladmi by mala znížiť emisie skleníkových plynov. "Okrem toho budú krajiny súperiť o kontrolu nad zdrojmi a novými technológiami potrebnými na prechod na čistú energiu." Správa sa osobitne zmieňuje o Číne.

Falošné kúzlo očkovania: Ochrana po očkovaní môže klesnúť už po 7 až 8 týždňoch!
Ešte vo februári 2021 sa spoločnosť Pfizer/Biontech snažila v štúdiách dokázať, že vakcína proti koronavírusu účinne chráni pred nakazením. Nové štúdie, ale aj realita zatiaľ ukazujú, že to tak nie je. Aj očkovaní ľudia majú podobne vysokú vírusovú... Čítať ďalej
09 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Konflikty kvôli vodným zdrojom a migrácii

V druhom bode "cezhraničné geopolitické ohniská" spravodajské služby spomínajú  "rastúce riziko konfliktov kvôli vode a migrácii" v dôsledku globálneho otepľovania. Varujú tiež pred konfliktami o Arktídu, kde ústup ľadu pravdepodobne zintenzívni súťaž o suroviny.
Nestabilita

V správe sa okrem iného spomína hrozba "nestability" vo vnútri štátov v dôsledku nedostatku potravín a energie. V prvom rade budú pravdepodobne postihnuté rozvojové krajiny.

Americké spravodajské služby vo svojej analýze upozorňujú, že cieľ obmedziť globálne otepľovanie na 1,5 stupňa v dlhodobom horizonte, ktorý je zakotvený v Parížskej klimatickej dohode, sa "s najväčšou pravdepodobnosťou" nesplní. Preto je pravdepodobné, že účinky zmeny klímy sa budú stupňovať.

Správa bola zverejnená pred začiatkom konferencie OSN o zmene klímy COP26 v Glasgowe. Je to prvýkrát, čo spravodajské služby USA predložili tzv. národné spravodajské hodnotenie o zmene klímy.

Napätie sa stupňuje: Vzniká nový krvavý konflikt na Balkáne? (Heinz Steiner)
Komentár Heinza Steinera (Report24) Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Pre Bidena je to už dlho vážny problém

Biely dom uviedol, že ministerstvá a úrady zodpovedné za bezpečnosť USA zahrnú do svojho plánovania dôsledky zmeny klímy. Patrí sem ministerstvo obrany a ministerstvo vnútornej bezpečnosti, ktoré je zodpovedné za bezpečnosť hraníc.

Americký prezident Joe Biden označil boj proti globálnemu otepľovaniu za jeden z hlavných problémov svojej politiky. Má ambiciózny program ochrany klímy. Jeho konkrétna realizácia však naráža v Kongrese na odpor. Podľa prieskumu denníka „New York Times“ hrozí plánom na ochranu klímy vážna komplikácia. Hlavná časť plánov, ktorá predpokladá nahradenie uhoľných a plynových elektrární veternou, solárnou a jadrovou energiou v blízkej budúcnosti, by mohla byť z reformného niekoľkomiliardového balíka vypustená.

Za úradovania Bidena sa USA vrátili k Parížskej dohode o ochrane klímy, od ktorej jeho predchodca Donald Trump odstúpil, dodáva Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Sputnik, Sinovac a ďalšie vakcíny - koľko "vedľajších účinkov" je na Východe? (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report24) Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová