Napätie sa stupňuje: Vzniká nový krvavý konflikt na Balkáne? (Heinz Steiner)
18 | 10 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Heinza Steinera (Report24)


Napätie na Balkáne opäť narastá. Srbsko a Kosovo bojujú s problémami, rovnako aj Bosna a Hercegovina. Potečie znova krv?


Kosovskí Srbi sa netaja svojou nespokojnosťou. Tentokrát sú za tým nové predpisy týkajúce sa označovania vozidiel. Na protest zablokovali dva hraničné priechody medzi Kosovom a Srbskom. Dôvodom napätia je nové nariadenie. Pri prekročení hraníc do Kosova musia na svoje vozidlá so srbskou registráciou umiestniť dočasné kosovské poznávacie značky.

Podľa regionálneho média "Balkan Insight" Kosovo nasadilo špeciálne ozbrojené policajné sily po tom, ako vláda v Prištine vydala nové nariadenia. Ľudia vstupujúci do Kosova si musia pri vstupe do krajiny vymeniť srbské poznávacie značky za dočasné kosovské. Rovnako to tak už dve desaťročia musia robiť vodiči s kosovskými poznávacími značkami pri vstupe do Srbska.

Na hraničných priechodoch Jarinje a Bernjak bol zastavený tranzit tovaru, zatiaľ čo autobusy môžu svojich cestujúcich odviezť len po blokádu, približne 800 metrov od hranice. Cez hranicu tak musia prejsť pešo. Kosovo tvrdí, že "recipročné opatrenia" majú za cieľ len zabezpečiť rovnaké zaobchádzanie s občanmi oboch krajín. Belehrad demonštrantov iba podnecoval.

Alarmujúca štúdia: Zarážajúco vysoká úmrtnosť na COVID medzi neúplne zaočkovanými ( Thorsten Wiethölter)
Komentár Thorstena Wiethöltera (Wochenblick) Čítať ďalej
03 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Využitie konfliktu na destabilizáciu Balkánu

Toto vnútorne motivované napätie sa však považuje len za katalyzátor pretrvávajúceho konfliktu medzi oboma krajinami. Ten trvá od vyhlásenia nezávislosti Kosova vo februári 2008. Srbsko ho stále neuznáva. Hoci sa napätie na hraniciach medzičasom vďaka dohode vyrokovanej v Bruseli podarilo ukončiť, problémy pretrvávajú.
Belehrad investuje do zbrojenia

Zdá sa, že konflikt sa má skôr využiť na ďalšiu destabilizáciu Balkánu. V Srbsku sa už objavujú varovania pred "vojenským posilňovaním". Belehrad totiž výrazne viac investuje do zbrojenia. Kým v roku 2018 to bolo podľa oficiálnych údajov 700 miliónov dolárov, tento rok sa výdavky krajiny na zbrojenie viac ako zdvojnásobili na približne 1,5 miliardy dolárov.

Zo sľubov "očkovacieho guru" Ugura Sahina z Biontechu nič nezostalo (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report 24) Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

USA darovali Kosovským bezpečnostným silám (KSF) 55 vojenských vozidiel

To viedlo zahraničné organizácie Albáncov, Bosniakov a Čiernohorcov k tomu, aby sa zasadzovali za angažovanosť USA v regióne s cieľom "čeliť Srbsku". V otvorenom liste adresovanom americkému vedeniu varovali pred "rastúcou agresiou voči Kosovu, ale aj Bosne a Hercegovine a Čiernej Hore". Spojené štáty darovali Kosovským bezpečnostným silám (KSF), ktoré predtým dostali štedrú zahraničnú podporu, 55 vojenských vozidiel.
Bosna a Hercegovina v centre pozornosti

Niet sa čomu čudovať, že "Balkan Insight", napojený na nadáciu Open Society Foundations Georgea Sorosa, už varuje pred separatistickými snahami srbskej časti Bosny a Hercegoviny - Republiky srbskej.

Po júlovom odchode bosnianskych Srbov zo štátnych inštitúcií a opätovných hrozbách vedenia bosnianskych Srbov, že budú presadzovať odtrhnutie Srbmi ovládanej entity Republika srbská od zvyšku krajiny, hrozí rozpad Bosny a Hercegoviny.

Farmafirma to myslí vážne: Buď ovca a nechaj sa zaočkovať! ( Edith Brötznerová)
Komentár Edith Brötznerovej (Report24) Čítať ďalej
13 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová


V posledných dvoch týždňoch Milorad Dodik, bosniansko-srbský člen trojčlenného predsedníctva Bosny a líder najsilnejšej strany Republiky Srbskej, Zväzu nezávislých sociálnych demokratov (SNSD), pohrozil, že bude pokračovať v odstupovaní entity zo všetkých štátnych funkcií.

Podľa Dodika by to mohlo zahŕňať stiahnutie bosniansko-srbských vojakov zo spoločných bosnianskych ozbrojených síl a opätovné zavedenie samostatnej armády Republiky srbskej, ako aj odstúpenie od systému nepriamych daní v krajine.
Srbsko má dobré vzťahy s Ruskom, čo sa nepáči ani USA, ani EÚ

Ak by sa Republika srbská vyhlásila za nezávislú, alebo by sa dokonca snažila o pripojenie k Srbsku, mohlo by to viesť k novému balkánskemu konfliktu. V ňom by boli opäť "všetci proti Srbsku". Srbsko má totiž dobré vzťahy s Ruskom, čo sa nepáči ani Američanom, ani EÚ, dodáva na záver Heinz Steiner v Report24.

(Medzititulky red. HD)

Falošné kúzlo očkovania: Ochrana po očkovaní môže klesnúť už po 7 až 8 týždňoch!
Ešte vo februári 2021 sa spoločnosť Pfizer/Biontech snažila v štúdiách dokázať, že vakcína proti koronavírusu účinne chráni pred nakazením. Nové štúdie, ale aj realita zatiaľ ukazujú, že to tak nie je. Aj očkovaní ľudia majú podobne vysokú vírusovú... Čítať ďalej
09 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová