Ľ. Plai: Politika sa zvrhla. Vyhráva hrabivosť, neštítia sa ničoho, len aby dosiahli moc
22 | 10 | 2021 I Gabriela Fedičová
Expert na štátnu správu Ľubomír Plai v relácii Ide o pravdu, denníka Pravda komentuje politizáciu štátnej správy. A ostro, nabrúsene predostiera fakty. Sme podľa neho na ceste do pekla.

Plai hovorí o morálnom rozpade štátu v priamom prenose. Myslí si, že v politike nie je človek, ktorý sleduje verejný záujem. "Každý sleduje najskôr sám seba a to čo politici hovoria ľuďom sú iba rečičky, populistické," dodáva.

Koalícia si nedávno odsúhlasila zmeny v zákone o štátnej správe. Podstatou zmien je odvolávanie riadiacich pracovníkov na ministerstvách a v polícií, bez udania dôvodu. Plai si myslí, že kolabuje právny štát. Ľudia by sa mali podľa neho zobudiť a zjednotiť sa. A prinútiť politikov k tomu, že: "Nebudete si robiť svoje politické trafiky ale budú tam tí, ktorí v transparentných výberových konaniach ukážu, že sú najlepší."

Ľubomír Plai bol priamymi účastníkmi toho zlomu, keď sa zriadil Úrad pre štátnu službu. Eufóriu, ale podľa neho vystriedala realita, pretože neexistovala politická vôľa, aby došlo k odpolitizovaniu štátnej a verejnej správy. Nadšenie a elán tých, ktorí zmenu očakávali, vyvrcholil do frustrácie a sklamania. Úrad sa napokon zrušil a podľa Plaia jeho zrušenie podporovali aj médiá. "Nikto sa nepozeral na zmysel a ciele toho úradu.
Keby úrad ostal, tak aj spoločnosť aj politici akceptujú spôsob personálneho obsadzovania na úradoch verejnej a štátnej správy," povedal Plai v relácii denníka Pravda.

Komentátor Repa: 24 miliónov eur je škandál! Krajniak by mal okamžite odstúpiť
22 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová

Sme na ceste do pekla

Podľa Plaia sa k ľuďom a profesionálom pristupuje hazadérsky. Každá nová vláda má okamžite chuť na verejnú a štátnu správu a dochádza k zmene úradníkov, funkcionárov. Plaia mrzí, že Slovensko neakceptovalo ponuku Európskej únie. "Pre každú vládu profesionálne, kvalitné úrady, ktoré budú realizovať ich vládny program, politicky neutrálne. A kariéra v štátnej službe bude patriť aktívnym, iniciatívnym, kvalitným ľuďom, ktorým by nikto nemal možnosť vyhodiť z ich práce z politického dôvodu, len sami by sa mohli vyfaulovať," hovorí Plai.

Podľa neho sme na ceste do pekla. A štruktúry, ktoré sme tu mali v 90 - tych rokoch, obsadili politici. "Všetko robia cez svojich politických mančaftov. To, ale nie je verejný záujem na ktorých má stáť štát. Nie je verejný záujem, že politici si vymyslia, dohodnú sa v parlamente a občan je piate kolo. Riešia si svoj biznis. A my ako občania mlčíme. To ja nechápem," hovorí Ľubomír Plai, expert na štátnu správnu.

Čo zakrýva „transparentná“ koalícia a výbor obranou projektu MOVIR? Pýta sa generál Viktorín
Sú naozaj takí čistí, ako sa robia? Zrejme ani veľmi nie, pretože čím ďalej, tým viac vecí, ktoré nie sú s „kostolným poriadkom“, sa v súvislosti s touto vládou dostáva na povrch. Tak, ako v prípade projektu MOVIR, za ktorý mohutne bojuje minister... Čítať ďalej
22 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik

Výberové konania na "oko sú divadelné hry politikov, tanečky

Podľa Plaia, ani výberové konanie na "oko," divadelné hry politikov nič neriešia. Výberové komisie sú podľa Plaia zriadené dosadenými kamarátmi, kandidáti predložia akúsi koncepciu a prejdú. "Sú to iba hry na výberové konania, politické tanečky. To nie sú odborníci, ktorí by mali pripravovať a viesť výberové konania. Sú to politici, ktorí vedia, že hrajú hru na občana a oblbujú ho. Pretože x krát sme stále vedeli, že to bude ten človek, ktorý vyhral," zdôrazňuje Plai.

Politikom odkazuje, aby sa išli pozrieť, ako prebiehajú výberové konania vo veľkých súkromných korporáciách, kde si majiteľ uvedomuje, že ak tam dosadí človeka, ktorý nie je odborník, tak mu firma skrachuje. A preto to nerobia, upozorňuje Plai. Ako príklad uvádza poslednú verejne známu vec. Dosadenie Jána Marosza do funkcie generálneho riaditeľa Poľnohospodárskej platobnej agentúry. Podľa Plaia ide o pokračovanie politizácie, keď došlo k porušeniu všetkých možných princípov a politici si to napriek tomu dovolili urobiť.

Ústav na kontrolu liečiv uzavrel piaty prípad úmrtia človeka na očkovanie proti COVID-19
Štátny ústav na kontrolu liečiv uzavrel piaty prípad úmrtia človeka, očkovaného proti ochoreniu COVID-19. Podľa portálu Topky.sk šlo o muža vo veku 71 rokov s chronickým ochorením. Očkovaný bol vakcínou Comirnaty od konzorcia... Čítať ďalej
22 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Politika sa zvrhla

Ľudia si ale podľa Plaia začínajú uvedomovať, aká je zhubná politika a nemajú už záujem sa ani zúčastňovať výberových konaní, aby mohli slúžiť politickým tajtrlíkom. "Nejdú do výberového konania, pretože nedôverujú procesom," hovorí Plai. A poukazuje na to, že vo verejných a štátnych správach, ale aj medzi politikmi chýbajú kvalifikovaní manažéri, pretože tituly nie sú kvalifikácia.

"Politika sa zvrhla. Nerobí sa tak, ako by sa mala. Demokraticky a pluralisticky. Politici dávno zabudli na ašpiráciu, že sú pre ľudí. A treba za tým hľadať hrabivosť. Neštítia sa ničoho, len aby dosiahli moc. Rozhodovanie si kupujú. Ľudí si dosadzujú. V politike nenájdete človeka, ktorý sleduje verejný záujem. Každý šetrí len sám seba a to, čo hovoria ľuďom, sú iba populistické rečičky," upozorňuje Plai.

Zmenu by podľa neho mohol vynútiť iba občan. Protestmi. "A pokiaľ by bol vytrvalý, tá by mohla prísť aj po 30. dňoch," myslí si Plai.

FBI prehľadal vily ruského oligarchu Olega Deripasku, blízkeho Putinovho priateľa
22 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová