Ústav na kontrolu liečiv uzavrel piaty prípad úmrtia človeka na očkovanie proti COVID-19
22 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Štátny ústav na kontrolu liečiv uzavrel piaty prípad úmrtia človeka, očkovaného proti ochoreniu COVID-19. Podľa portálu Topky.sk šlo  o muža vo veku 71 rokov s chronickým ochorením. Očkovaný bol vakcínou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech.





Nervové ochorenie

ŠÚKL sa vyjadril, že príčinou úmrtia bol vznik ochorenia nervového systému. "Vzhľadom na závery patologicko-anatomickej pitvy a časovú súvislosť s očkovaním bola kauzálna súvislosť medzi očkovaním a úmrtím vyhodnotená ako pravdepodobná," priblížil. Vysvetlil aj, že ak v časovej súvislosti po očkovaní nastane úmrtie, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) nariadi vykonanie pitvy. Jej výsledky poskytujú dôkazy o príčine úmrtia. ŠÚKL v podobných prípadoch spolupracuje s lekármi patologickej anatómie ÚDZS.

Milan Markovič: Akosi sa s tým nemienim zmieriť...
Prišla mu SMS, že sa má prísť zaočkovať. A vzápätí pokyn, nech si chráni svoje zdravie ... a Milan Markovič netuší, ktorým z týchto pokynov sa má riadiť, tvrdí pre portál 40plus. Čítať ďalej
20 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Päť úmrtí v  súvislosti s očkovaním

K štvrtku ŠÚKL na Slovensku evidoval spolu päť úmrtí v kauzálnej súvislosti s očkovaním. Pri troch prípadoch bol súvis stanovený ako možný a v dvoch ako pravdepodobný. Pri medializovaných prípadoch bol súvis vylúčený.
8774 podozrení na nežiaduce účinky

ŠÚKL eviduje v súvislosti s očkovaním k strede 8774 podozrení na nežiaduce účinky. Z tohto počtu hlásení vyhodnotili 1051 ako závažné, informovala Pluska
Pfizer/BioNTech

Pri vakcíne od tohto konzorcia  išlo o 578 závažných hlásení, z toho jedno úmrtie. Medzi nežiadúcimi účinkami sa objavili pretrvávajúci vyšší tlak krvi, predkolapsový stav, infarkt myokardu, artritídu, perikarditídu, hypertenznú krízu či poruchu sluchu, epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu, polyneuropatiu či hyperpyrexiu.
Moderna

V prípade vakcíny od tejto firmy šlo o 115 závažných účinkov, z toho jedno úmrtie. Medzi podozreniami nežiaduce účinky boli dočasná paralýza, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, trombóza, kolaps, strata vedomia, pľúcna embólia, ale aj náhla cievna mozgová príhoda.

Bystrík Palovič ako prokurátor pokračovať nebude, rozhodol Žilinka
Generálny prokurátor Maroš Žilinka dočasne pozastavil Bystríkovi Palovičovi výkon funkcie prokurátora Okresnej prokuratúry Bratislava I. Informoval o tom cez portál Plus1deň hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan. Čítať ďalej
22 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Vakcína od AstraZeneca

má na Slovensku "na svedomí" dve úmrtia a 314 závažných účinkov. Najčastejšie išlo o krátkodobú stratu vedomia, kolaps, trombózu, ale aj o parézu tvárového nervu, epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu, pľúcnu embóliu, náhlu cievnu mozgovú príhodu, infarkt myokardu či napríklad hypertenznú krízu.
Sputnik V a tri závažné hlásenia

35 závažných nežiadúcich účinkov bolo hlásených po podaní vakcíny spoločnosti Johnson & Johnson. Išlo o stratu vedomia, kolaps, halucinácie a hyperpyrexiu. Pri neregistrovanej vakcíne Sputnik V zaznamenali tri závažné hlásenia. Ide o pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi a flebotrombózu. Ďalších šesť závažných účinkov bolo pri vakcínach s neuvedeným názvom. ŠÚKL zaznamenal aj ďalších šesť závažných reakcií po vakcíne. Úrad k nim dožiadal bližšie informácie.