FBI prehľadal vily ruského oligarchu Olega Deripasku, blízkeho Putinovho priateľa
22 | 10 | 2021 I Ingrid Vrabcová
Je blízkym priateľom Vladimíra Putina. FBI prehľadal dve vily ruského oligarchu Olega Deripasku. Predchádzajúce obvinenia siahajú od prania špinavých peňazí, vydierania až po vraždu, informuje Der Spiegel.

Ešte v roku 2018 USA uvalili sankcie na hliníkového magnáta Olega Deripasku, blízkeho priateľa  ruského prezidenta Vladimíra Putina. Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie teraz urobil razie v jeho dvoch nehnuteľnostiach vo Washingtone a New Yorku. FBI hovorí o postupe schválenom súdom, neuviedla však žiadne ďalšie podrobnosti. "V tejto chvíli nemôžeme poskytnúť žiadne ďalšie informácie,“ uviedol hovorca FBI.

Oleg Deripaska je blízkym priateľom Vladimíra Putina / Screenshot YouTube

Domová prehliadka v luxusnej newyorskej štvrti Greenwich Village

V roku 2018 americké ministerstvo financií uviedlo, že Deripasku okrem iného vyšetrujú kvôli praniu špinavých peňazí a vydieraniu. "Sú aj obvinenia, že Deripaska podplatil vládneho úradníka, nariadil vraždu podnikateľa a mal väzby na ruský zločinecký gang."

Federálna polícia prehľadala sídlo Deripasku aj vo washingtonskej štvrti, v ktorej sa nachádza aj množstvo veľvyslanectiev. Podľa správy denníka The New York Times sa vyšetrovatelia zamerali aj na dom v luxusnej newyorskej štvrti Greenwich Village.

Napätie sa stupňuje: Vzniká nový krvavý konflikt na Balkáne? (Heinz Steiner)
Komentár Heinza Steinera (Report24) Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Kontakty s manažérom Trumpovej volebnej kampane

V marci 2019 oligarcha podal v USA žalobu proti sankciám, ktoré na neho uvalili. Okrem iného sa sťažoval na miliardové straty, ktoré kvôli nim utrpel. Ako Deripaska zdôraznil, následky si „odniesli“  investori, dodávatelia aj zákazníci jeho spoločností. Sankcie zničili "život jedného človeka a jeho obchody" a ohrozili státisíce ľudí vrátane pracovníkov, ako aj domácich a zahraničných investorov. Žaloba však bola zamietnutá.

Po tom, ako ruská hlinikárska spoločnosť Rusal znížila Deripaskov podiel a ukončila jeho kontrolu nad spoločnosťami, boli sankcie voči Rusalu a dvom s ním prepojeným spoločnostiam zrušené.

Zo sľubov "očkovacieho guru" Ugura Sahina z Biontechu nič nezostalo (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report 24) Čítať ďalej
06 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Deripaska mal zjavne kontakty aj s Paulom Manafortom, manažérom kampane Donalda Trumpa pred prezidentskými voľbami v roku 2016. Podľa súdnych dokumentov Manafort ponúkol Deripaskovi dôverné informácie a výsledky prieskumov verejnej mienky o prezidentských voľbách.

Manafort bol v roku 2019 odsúdený na sedem a pol roka väzenia okrem iného za daňové a bankové podvody. Nesúviselo to však s jeho pôsobením v Trumpovom volebnom tíme. Trump udelil Manafortovi milosť vlani v decembri, len niekoľko týždňov pred koncom svojho pôsobenia v Bielom dome, uzatvára Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD)

Sputnik, Sinovac a ďalšie vakcíny - koľko "vedľajších účinkov" je na Východe? (Willi Huber)
Komentár Williho Hubera (Report24) Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová