Čo zakrýva „transparentná“ koalícia a výbor obranou projektu MOVIR? Pýta sa generál Viktorín
22 | 10 | 2021 I Jozef Uhlarik

Sú naozaj takí čistí, ako sa robia? Zrejme ani veľmi nie, pretože čím ďalej, tým viac vecí, ktoré nie sú s „kostolným poriadkom“, sa v súvislosti s touto vládou dostáva na povrch. Tak, ako v prípade projektu MOVIR, za ktorý mohutne bojuje minister obrany.


Cieľom projektu MOVIR je vytvorenie a otestovanie mobilného monitorovacieho systému určeného na ochranu izolovaných skupín obyvateľstva pred šírením vírusových ochorení alebo opačne na ochranu obyvateľstva pred izolovanou skupinou identifikovanou ako zdroj rizika. Pred časom o ňom písal aj Hlavný denník, teraz sa do neho, respektíve do samotného ministra obrany Jaroslava Naďa, „obul“ v statuse generál vo výslužbe Jozef Viktorín.
Aj minister Naď dlhodobo preferuje dve spoločnosti, ktoré sú obľúbené asi v každom tendri

„Čo zakrýva ‘transparentná’ koalícia a výbor?“ pýta Viktorín, člen hnutia Republika. Na projekt MOVIR sa pozerá po stránke technickej. „Čo pán minister sleduje horlivou obranou projektu. A kto tu vlastne tieto produkty vyrába, respektíve dováža?“ kladie generál ďalšiu otázku.

Je mu jasné,  prečo minister Naď tak bráni spomínaný plán. „Výbor pre obranu a bezpečnosť sa na svojom zasadnutí pod vedením ministrovho ‘verného služobníčka’ Krúpu zhodol, že upozornením na tento projekt bola vraj verejnosť klamaná. Kde končí nadutosť tohto pána poslanca z výboru a pána ministra? Fakt si myslia, že sme slepí?“ pokračuje v kladení otázok Viktorín. Podľa neho takmer všetky aktivity samozvaného bezpečnostného analytika Naďa živili (okrem cudziny) dve naše firmy.

„V spoločnosti, ktorá sa dlhodobo venuje dronom a elektronickým systémom, v spoločnosti Aliter, do nástupu na ministerstvo vnútra pracovala aj družka pána ministra. Druhou je známa firma MSM Group, ktorá okrem iných druhov vojenského materiálu vyrába aj spomínané mobilné veže a kontajnery. Skutočne zázračné a asi nie úplná náhoda, že tieto dve položky sú hlavnými zariadeniami projektu MOVIR. Obe spoločnosti pán minister dlhodobo preferuje a je verejné tajomstvo, že sú jeho obľúbené snáď v každom tendri. Hlavne v tých pripravovaných sa dlhodobo ukazujú ako hlavní favoriti,“ prezrádza generál.

Taraba vyzýva Naďa aby odpovedal. Kto bude teda MOVIR potrebovať? Pre koho je určený?
Taraba pomenoval reakciu ministra Naďa na Mazureka a Kotlebu „nepríčetnou“. Naď podáva trestné oznámenie kvôli tomu, čo poslanci napísali o projekte MOVIR. Taraba upozornil, že minister obrany neponúkol žiadne vysvetlenie, na čo teda systém je. ... Čítať ďalej
11 | 10 | 2021 | Petra Demková

Stratí sa tak omieľaná transparentnosť vo víre záujmov vplyvných predstaviteľov vlády?

Jozef Viktorín je síce na jednej strane rád, že slovenské firmy majú úspech, na druhej však upozorňuje, prečo nemajú aj ďalšie slovenské firmy začlenené v obrannom priemysle rovnakú štartovaciu čiaru? „Aj tu bude pravdepodobne modus operandi ako pri iných projektoch, kedy sa pošlú peniaze niekomu kde existuje dlhodobý vzťah, a ten následne do nich zapojí aj rôzne mimovládne organizácie, pre ktoré spomínaní páni pracovali,“ predpokladá generál.



„Alebo žeby to bolo inak? Spláca im snáď dlh?“ pýta sa v samom závere generál vo výslužbe Jozef Viktorín ktorý verí, že v najbližšom období to uvidíme. Podľa neho totiž slovenské firmy majú čo ponúknuť v každom segmente a taktiež vedia využiť pridelené eurofondy. „Alebo žeby tak omieľaná transparentnosť sa stratila vo víre záujmov vplyvných predstaviteľov vlády?“ končí svoj status ďalšou nepríjemnou otázkou.

Štubniak sa pýta. A opäť veľmi nepríjemne.
17 | 10 | 2021 | Eka Balašková