Od nacistickej masovej vraždy v srbskom meste Kragujevac dnes uplynie 80 rokov
21 | 10 | 2021 I TASR
Bola to najväčšia masová vražda, ktorej sa nacisti dopustili počas druhej svetovej vojny na srbskom obyvateľstve. V meste Kragujevac nacisti vyvraždili takmer 3 000 obyvateľov. Od tragédie uplynie dnes (21. októbra) 80 rokov. Informuje TASR.

Po víťazstve nacistov v aprílovej vojne v roku 1941 (nazýva sa aj Operácia 25) a kapitulácii Juhoslávie sa na obsadenom území sformovalo široké odbojové partizánske hnutie. Platilo to aj pre okupované Srbsko. Preto vydal veliteľ nemeckých vojsk generál Franz Böhme 10. októbra 1941 rozkaz, že za každého zabitého nemeckého vojaka má byť zastrelených 100 zajatcov. Za každého zraneného 50.
"Vpred k novým činom!"

Hromadnému zabíjaniu v Kragujevci predchádzalo vraždenie nacistov v srbskom meste Kraljevo. Nacisti tam 15. októbra 1941 zastrelili viac ako 1 700 mužov a dve desiatky žien. Generál Böhme pochválil vykonávateľov tohto tohto hromadného zabíjania slovami: "Vpred, k novým činom!"

Nepál: Záplavy a zosuvy pôdy si vyžiadali už najmenej 77 životov
21 | 10 | 2021 | TASR


O šesť dní neskôr, 21. októbra 1941, pripravili nacisti krvavý kúpeľ v Kragujevci. Išlo o odplatu okupantov za to, že partizáni zabili neďaleko mesta počas zrážky s nacistami desať nemeckých vojakov a 26 zranili.
Za jeden deň zmasakrovali 3 000 civilistov

Pod velením majora Paula Königa vtrhli jednotky Wehrmachtu do mesta, ktoré hermeticky uzavreli a začalo sa hromadné zatýkanie najmä mužov a chlapcov. Niektorí zo zadržaných sa do posledných chvíľ nevzdávali nádeje na záchranu. Jedna zo skupín zhromaždených mužov, sa rozbehla na všetky strany, aj keď vedeli, čo ich čaká. Stráže začali na nich okamžite strieľať.

Počas jediného dňa nacisti brutálne popravil takmer 3 000 civilistov (údaje o počte popravených sa však rôznia) vrátane 300 študentov a 18 učiteľov miestneho gymnázia.
Nasledovalo ďalších 110 tisíc civilistov

Od októbra do decembra 1941 zastrelili nacisti len v Srbsku okolo 30 000 civilných obyvateľov ako odvetu za útoky partizánov. Na základe hodnotení historikov počas okupácie Juhoslávie zavraždili nemeckí vojaci celkove približne 80 000 ľudí.

NATO tvrdí, že Rusko disponuje ešte desivejším potenciálom, ako je "mŕtva ruka"
Vojenský expert Alexej Leonkov varoval, že v Ruskej federácii existujú komplexy hroznejšie ako tzv. „Mŕtva ruka“. Ten údajne nahradili nové, pokročilejšie a nebezpečnejšie systémy. Pre iReactor to vyhlásil uznávaný expert ruského pôvodu na raketové... Čítať ďalej
20 | 10 | 2021 | Milan František


Krviprelievaniu v Kragujevci je venovaná aj báseň Krvavá rozprávka srbskej poetky Desanky Maximovičovej, ktorá patrí medzi najznámejšie básne v srbčine. Pod rovnomenným názvom vznikol v roku 1969 tiež film rozprávajúci príbeh skupinky žiakov, ktorí sa zúfalo snažia zachrániť si život útekom. Miesto masakry pripomína pamätník a múzeum.
Kragujevac a Slovensko

S Kragujevcom je spojená aj tragédia, ktorá je spätá priamo so Slovenskom. Odohrala sa na konci prvej svetovej vojny, keď začiatkom júna 1918 došlo v tomto srbskom meste k rebélii v 71. pešom pluku. Vzbura bola rýchlo potlačená a stanný súd vyriekol kruté rozsudky. Iba päť mesiacov pred podpísaním prímeria a skončením vojny popravili 8. júna 1918 v Kragujevci 44 slovenských vojakov za to, že sa vzbúrili proti manierom veliteľov a národnostnému útlaku. Táto historická udalosť sa stala námetom filmu Štyridsaťštyri režiséra Paľa Bielika

Zlé správy pre NATO: Ruská nadzvuková riadená strela Zirkon je funkčná
Ruskí predstavitelia ešte nezverejnili presný harmonogram výroby, ale očakáva sa, že nadzvuková strela Zirkon vstúpi do služby v nasledujúcich rokoch, informuje portál The National Interest. Čítať ďalej
17 | 08 | 2021 | Lukáš Leca