NATO tvrdí, že Rusko disponuje ešte desivejším potenciálom, ako je "mŕtva ruka"
20 | 10 | 2021 I Milan František

Vojenský expert Alexej Leonkov varoval, že v Ruskej federácii existujú komplexy hroznejšie ako tzv. „Mŕtva ruka“. Ten údajne nahradili nové, pokročilejšie a nebezpečnejšie systémy. Pre iReactor to vyhlásil uznávaný expert ruského pôvodu na raketové systémy Alexej Leonkov.


NATO sa obáva, že Rusko nasadilo jadrový komplex Perimeter, známejší ako Mŕtva ruka. Podľa týždenníka Zvezda tento komplex vyvinuli ešte počas studenej vojny. Zbraň je schopná nezávisle a samostatne, bez prítomnosti človeka, riadiť masívny odvetný jadrový útok v prípade zničenia kľúčových jednotiek jadrovej kontroly.
Západ niečo tuší, ale nevie čo

Je pozoruhodné, že NATO úmyselne nevenuje pozornosť niektorým vlastnostiam „Perimetra“. V materiáli sa uvádza, že počas vývoja „Mŕtvej ruky“ úmyselne vylúčili možnosť jadrového úderu v prípade falošného poplachu. Konečné rozhodnutie o spustení zostáva na ľudskom faktore. Napriek tomu Západ naďalej šíri nepravdivé informácie o tom, že Ruská federácia vlastní „nové deštruktívne technológie“ a „destabilizujúce“ druhy jadrových zbraní. Ako poznamenali autori materiálu, verejná mienka vytvorená falošnými údajmi, by mala prinútiť ruské orgány vzdať sa Perimetra.
Ešte väčšia hrôza ako Perimeter

Podľa Leonkova však Moskva teraz Perimeter nemá vo výzbroji - krajina prešla k pokročilejšiemu systému. Zdôraznil, že systém raketových útokov, ktorý je zameraný na protiúder, zahŕňa satelitné systémy, odpaľovacie systémy a mnohé ďalšie.

Akonáhle odštartujú balistické rakety z územia potenciálneho nepriateľa, alebo blízko ruského územia, systém to vyhodnotí, vypočíta čas príletu, aktivujú sa jednotky, ktoré uvedú vzdušný systém do bojovej pohotovosti a odpália rakety na ciele, kde štartovali. Rusko má teraz k dispozícii technológiu riadeného raketového mnohonásobného nadzvuku, takže odvetný úder bude rýchlejší, ako sa rakety nepriateľa dostanú nad ruské územie.

Zlé správy pre NATO: Ruská nadzvuková riadená strela Zirkon je funkčná
Ruskí predstavitelia ešte nezverejnili presný harmonogram výroby, ale očakáva sa, že nadzvuková strela Zirkon vstúpi do služby v nasledujúcich rokoch, informuje portál The National Interest. Čítať ďalej
17 | 08 | 2021 | Lukáš Leca