Nepál: Záplavy a zosuvy pôdy si vyžiadali už najmenej 77 životov
21 | 10 | 2021 I TASR
Na prinajmenšom 77 mŕtvych sa v stredu zvýšil počet obetí záplav a zosuvov pôdy v Nepále. Došlo k tomu po to, ako nepálski záchranári objavili ďalších 34 mŕtvych tiel. O udalostiach informovala TASR s odvolaním sa na agentúru Reuters.

Dovedna 37 úmrtí hlásili úrady z oblastí na východe Nepálu ležiacich pri hraniciach s Indiou. Ďalších 12 obetí si záplavy a zosuvy spôsobené silnými dažďami vyžiadali na západe Nepálu. Zvyšné úmrtia hlásili v iných častiach krajiny. Nepálske ministerstvo vnútra zároveň informovalo, že zranených bolo prinajmenšom 22 osôb a ďalších 26 ľudí je stále nezvestných.

Vláda prisľúbila finančnú pomoc vo výške 1 460 eur rodinám obetí a bezplatné ošetrenie pre zranených.

NATO tvrdí, že Rusko disponuje ešte desivejším potenciálom, ako je "mŕtva ruka"
Vojenský expert Alexej Leonkov varoval, že v Ruskej federácii existujú komplexy hroznejšie ako tzv. „Mŕtva ruka“. Ten údajne nahradili nové, pokročilejšie a nebezpečnejšie systémy. Pre iReactor to vyhlásil uznávaný expert ruského pôvodu na raketové... Čítať ďalej
20 | 10 | 2021 | Milan František


Neutíchajúci dážď komplikuje snahy záchranárov dostať sa do dediny Setí ležiacej približne 350 kilometrov západne od metropoly Káthmandu, kde je už dva dni v dôsledku záplav odrezaných od zvyšku sveta približne 60 ľudí. "Záchranárom sa včera do dediny nepodarilo dostať pre zlé počasie. V úsilí pokračujú aj dnes," povedal v stredu pre agentúru Ruters hovorca miestnej polície.

Záplavy a zosuvy pôdy sú v Nepále a okolitých krajinách obvyklým javom v období monzúnových dažďov, ktoré trvá zvyčajne od polovice júna do septembra. Dažde sa podľa miestnych meteorológov v Nepále očakávajú aj v nadchádzajúcich dňoch. Na viacerých miestach v horských oblastiach na východe tejto krajiny by podľa predpovedí mohlo v najbližších dvoch dňoch dôjsť aj k silným zrážkam, či prípadne aj slabému až stredne silnému sneženiu.

Cena benzínu sa zvyšuje, ľudia kupujú autá na LPG
Drahý benzín zvýšil v Českej republike dopyt po autách na LPG pohon, teda na skvapalnený ropný plyn, informoval portál auto.cz. Čítať ďalej
20 | 10 | 2021 | Ján Papuga