Gröhling s pochybným diplomom nebezpečne znižuje požiadavky na pedagógov
21 | 10 | 2021 I Ján Papuga
Minister školstva Branislav Gröhling s pochybným diplomom chce riešiť nedostatok učiteľov tak, že umožní pracovať v školách aj študentom. Namiesto riešenia adekvátneho ohodnotenia diplomovaných pedagógov, znižuje kvalifikačné požiadavky na učiteľov. Sám je pritom podozrivý z plagiátorstva pri písaní svojej diplomovej práce.

Vo svete, napr. vo Fínsku, sú naopak požiadavky na učiteľov prísne už pri prijímaní na vysokoškolské pedagogické štúdium. Pritom nie je dôležité iba vzdelanie študentov a absolventov učiteľstva. Ale aj podrobná znalosť pedagogických disciplín, psychológie a vôbec poznanie „fungovania“ detí a mládeže. U nás sa naopak znižujú požiadavky na pedagógov.

Obrovský nedostatok učiteľov majú vyriešiť študenti! Matovič s Gröhlingom sa hádajú, kto ich zaplatí
18 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Pusťme k žiakom kadekoho

Gröhling, zrejme na svoj obraz, znižuje požiadavky na pedagogických zamestnancov. Už niekoľko mesiacov je známy jeho zámer, aby školy mohli riadiť aj manažéri bez pedagogického vzdelania a skúsenosti. Hoci je výchova a vzdelávanie jadrom a cieľom školy. Známe je aj to, že Gröhling chce pustiť do škôl rôzne celebrity, ktoré majú so žiakmi debatovať o závažných témach. Napr. o sexe a sexuálnych menšinách. A teraz chce zveriť vyučovanie študentom. Hoci ten posledný návrh je najmenej škodlivý. Avšak nie zbytočne každý jeden čerstvý absolvent školstva musí prejsť po nástupe do školy adaptačným obdobím a má svojho vedúceho učiteľa. Aby zvládol triedu plnú detí po odbornej i vedomostnej stránke. Hodiť študenta len tak do školy môže mať rôzne dôsledky.

Isto, schvaľujem, že ministerstvo chce situáciu riešiť. Takto môžu študenti získať prax popri štúdiu. Sám som vyučoval od 19 rokov a bola to pre mňa vzácne skúsenosť. Ale robil som aj chyby, na ktoré ma nikto neupozornil...

Cigániková a Gröhling chcú sexuálnu výchovu v školách
V rámci interview pre brainee.hnonline.sk sa poslankyňa NR SR za SAS Jana Bittó Cigániková vyjadrila o zavedení sexuálnej výchovy v školách. V súvislosti s tým rokuje s ministrom Branislavom Gröhlingom (SAS). Čítať ďalej
16 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Dnes Gröhling nevrieska o platoch

Zámer teda nie je úplne zlý. Avšak pedagogické vysoké školy produkujú dostatok učiteľov. No tí nejdú pracovať do školstva. Prečo? Lebo platy!!! A to je základom motivácie v kapitalistickom svete. To Gröhling nerieši. Naopak, v novom rozpočte sa znižujú výdavky na učiteľov. A míňajú sa verejné peniaze na druhoradé záležitosti, ktoré učiteľov mimo systému nemotivujú vrátiť sa do škôl.

Riešenie platov pedagógov sa elegantne prehliada napriek tomu, že sa každá súčasná koaličná strana pred voľbami hlásila k ich zvyšovaniu. Sám Gröhling vrieskal o tom, že sa málo a pomaly zvyšujú. Teraz mlčí a poslúcha ministra financií Matoviča (OĽaNO), ktorý neprechováva základný cit k školstvu a k občanom vôbec. Gröhling sa otočil k tomuto problému chrbtom a pokojne si buduje osobný marketing na druhoradých témach.

Učitelia nie sú pripravení na zmeny finančného ohodnotenia za kvalitu práce
16 | 10 | 2021 | TASR

Chýbajúci učitelia sú problémom pre vzdelanie žiakov

Vôbec nejde o to, že by učitelia boli „nenažratí“. Ide tu o systémové riešenie nedostatku učiteľov aj pri veľmi dôležitých predmetoch. A tých súčasná výška platu nemotivuje venovať sa svojmu povolaniu. Je to kapitalistická zákonitosť, ktorá platí v celom svete, nie iba na Slovensku.

Namiesto toho znižovanie predpokladov na učiteľov, stagnácia platov a dlhodobé neriešenie postavenia učiteľov sa odrazí iba na kvalite vzdelávania našich detí a zároveň budúcich občanov. A možno chce táto koalícia práve občanov na svoj obraz - nevzdelaných, nevychovaných, nekompetentných, neschopných. A najlepšie s podvodným získaním titulov...