Ďakujeme, že ste nás videli! Štát totiž používa bielu palicu
20 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Aj našimi stránkami

Dnes vyjdú do ulíc dobrovoľníci Bielej pastelky
Verejná zbierka Biela pastelka pomáha nevidiacim a slabozrakým už 20 rokov. Hlavný zbierkový deň je práve dnes, 24. septembra 2021. V mestách i obciach po celej krajine sa budú pohybovať dobrovoľníci zbierky a každému záujemcovi venujú drevenú... Čítať ďalej
24 | 09 | 2021 | Ivan Brožík
informácia o konaní verejnej zbierky Biela pastelka. Ako jedna z tých, ktorí sa podieľajú na jej organizácií sa tak trošku cítim "povinná" informovať vás o jej výsledkoch a hlavne poďakovať sa.



Napriek farebnejšej mape

Hoci sa mapa Slovenska "vďaka" covid automatu už začala sfarbovať miestami až do červena, naše tímy mohli vyraziť do ulíc. Ako v Bratislave, tak v regiónoch sme (Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, pozn. red.) situáciu starostlivo sledovali a so školami doslova do posledných dní komunikovali o dobrovoľníckych tímoch.
Veľké nadšenie pre zbierku

„Vždy si veľmi vážime každú pomoc a spoluprácu zo strany našich dobrovoľníkov a zapojených škôl. Situácia nebola a nie je jednoduchá, a predsa boli s nami v akomsi neviditeľnom spojení učitelia, stredoškolskí profesori, žiaci, študenti, dobrovoľníci so zrakovým postihnutím." konštatuje ing. Tatiana Winterová, riaditeľka ÚNSS a potvrdzuje veľké nasadenie všetkých zúčastnených: "Akoby už aj samotná atmosféra zbierkového dňa bola v čomsi iná, plná nadšenia a vzájomného prepojenia. A skutočne, hlavný zbierkový deň nám priniesol úžasný výsledok."
Ďakujeme za rekord!

„Celkový výnos hlavného zbierkového dňa dosiahol čiastku 162 825,40 €. Sme veľmi vďační všetkým, ktorí sa akokoľvek podieľali na dosiahnutí tohto krásneho výsledku. Ten je výsledkom, že aj v tomto náročnom období vieme prejaviť solidaritu, myslieť na iných, podeliť sa a podporiť tých, ktorí to naozaj potrebujú." hovorí vďačná riaditeľka ÚNSS Tatiana Winterová.

Milan Markovič: Akosi sa s tým nemienim zmieriť...
Prišla mu SMS, že sa má prísť zaočkovať. A vzápätí pokyn, nech si chráni svoje zdravie ... a Milan Markovič netuší, ktorým z týchto pokynov sa má riadiť, tvrdí pre portál 40plus. Čítať ďalej
20 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Pozrime sa na regióny

Prvá priečka patrí Bratislavskému kraju. V ňom dobrovoľníci vyzbierali 31 739,85 €.
Pomyselnú striebornú medailu získal Prešovský kraj s čiastkou 27 549,81 €.
Vyše 21-tisíc vyzbierali kraje Košický a Nitriansky. Konkrétne na konto zbierky pripísali čiastky 21 605,46 € a 21 347,86 €.
Cez hranicu 20tisíc sa prehupol aj Žilinský kraj. Žiaci, študenti i dobrovoľníci z radov ľudí so zrakovým postihnutím dovedna vyzbierali 20 215,95 €.
15 874,22 € na konto zbierky pripísal Banskobystrický kraj.
Trnavský kraj dosiahol po prepočítaní čiastku 13 144,02 €.
No a na záver Trenčiansky kraj so sumou 11 348,23 €.
Čo s toľkými peniazmi?

"Naši darcovia si môžu byť istí, že finančné prostriedky využijeme rozumne a na správny účel – pomoc a podporu ľudí so zrakovým postihnutím.“ sľubuje T. Winterová. Pre vašu lepšiu predstavu si dovolím doplniť ju. Časť peňazí sa vrátia do regiónu, v ktorom boli vyzbierané. Tu za ne vieme zorganizovať kultúrno-spoločenské aktivity pre nevidiacich. Časť sa do regiónu vráti cez sociálne služby, ktoré poskytujú Krajské strediská. To znamená, že ak bývate v Klížskej Nemej, Zákamennom či Hervartove, a potrebujete sa naučiť Braillovo písmo, vyskúšať pomôcku, či iné služby, pracovníčka príslušného Krajského strediska vycestuje za vami a pracuje s vami vo vašom prirodzenom prostredí. Zo zbierkových aktivít je podporovaný aj grantový program, ale aj množstvo iných aktivít.

Chmelár: pamätáte, keď médiá uháňali mladého syna R. Fica? Ako Zomri vyrástlo na posmeškoch?
Politológ označuje tých, ktorí sú dnes pohoršení z reakcií na dcéru Z. Čaputovej za pokrytcov. „Pamätáte sa, keď médiá uháňali vtedy ešte malého syna Roberta Fica? Ako zaobchádzali s fotografiami detí niektorých opozičných politikov? Ako stránka... Čítať ďalej
20 | 10 | 2021 | Petra Demková

Zbierka ešte nekončí

Oficiálne sa tohtoročná Biela pastelka končí 31.12.2021, Darcovia môžu na konto zbierky naďalej prispievať cez zbierkový účet SK23 1111 0000 0014 3025 8006, ale ajprostredníctvom mobilných telefónov na číslo 820.
Na záver zamyslenie ...

Verejnú zbierku Biela pastelka spoluorganizujem 18 rokov z dvadsiatich. Dva ročníky som neorganizovala kvôli pobytu v nemocnici. Je fajn, že nám pomáhate pri organizovaní kultúrno-spoločenských aktivít. Pod tým si predstavte povedzme návštevu koncertu v krajskom meste. Bežný vidiaci človek funguje tak, že keď sa objaví koncert jeho obľúbeného interpreta v krajskom meste, skrátka sa dohodne s kamarátom, ktorý má auto a idú. Nevidiaci človek skončí pri tom, že koncert začne po odchode posledného vlaku/autobusu na jeho smer a niekde na stanici nocovať nebude ani kvôli neviem akej hviezde. Môže však zavolať na Úniu vo svojom meste a jej vedenie pre členov, ak bude záujem, zorganizuje akciu, kde si každý zaplatí vstupné pre seba a doprovod, ale dopravu rieši Únia. Aj z peňazí za zbierkové aktivity. Každý použitý cent prejde niekoľkostupňovou kontrolou a vyúčšovanie sa posiela na Ministerstvo vnútra - bez správneho vyúčtovania môžete na ďalší ročník zabudnúť.

Jedno mi však nechce ísť do hlavy. Prečo sa občania "musia" skladať na sociálne služby, ktoré by mohol financovať štát? Čiastočne tak robia VÚCky, no kto si už podával žiadosť o grant na nejaké ministerstvo ten vie, že možno mu bude schválený niekedy v polovici roka. Lenže život beží aj dovtedy a klientovi v zmienenom Zákamennom nemôžete povedať - viete čo? Nepošlem vám pracovníčku, lebo ministerstvo nám ešte neschválilo grant v rámci ktorého by sme vám mohli poskytnúť potrebnú pomoc. Keď vidím, aké neskutočné peniaze idú do očkovacej lotérie, akou "tatramatkou" boli MOMky, čo stál testovací maratón, je mi do plaču.

DSSky - odkladiská pre nepotrebných
Ale ani o tomto som v podstate nechcela, vráťme sa k rozhovoru na tému inštitútu osobnej asistencie s vyššie zmienenou známou. Zarazila ma jej veta, že síce áno, byť doma, vo svojom prostredí je síce super, ale ak to nejde, tak ani v "ústave"... Čítať ďalej
19 | 10 | 2021 | Eka Balašková