Advokáti to natreli Kolíkovej a Benátska komisia ich podporila!
20 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Slovenská advokátska komora (SAK) sa tvrdo pustila do ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Tá sa totiž zaoberala práve fungovaním SAK a s otázkami sa obrátila na Benátsku komisiu. Poradný orgán Rady Európy pre otázky ústavného práva Kolíkovú poriadne schladil!


Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková adresovala Benátskej komisii dve zásadné otázky ohľadom fungovania SAK. Prvá otázka sa týkala možnosti vytvoriť viac advokátskych komôr namiesto jednej. Druhá bola o možných zmenách v disciplinárnom konaní proti advokátom, píše portál 1pluska.sk.
Zmena prináša riziko polarizácie

Benátskej komisii však podľa SAK, na rozdiel od zaužívanej praxe, nebol zaslaný konkrétny návrh zákona, ale dve abstraktné otázky. Až na vyžiadanie vraj dostala od ministerstva úvahy o navrhovaných zmenách.  Benátska komisia konštatuje, že takáto zmena prináša riziko polarizácie a znefunkčnenia systému.

„SAK už pri zámere ministerstva zaslať tieto otázky Benátskej komisii upozorňovala, že ide o záležitosti, ktoré sú riešiteľné na vnútroštátnej úrovni a nie je potrebné sa s takýmito všeobecnými a hypotetickými otázkami obracať na medzinárodný orgán,“ povedal predseda SAK Viliam Karas.

Okrem covidu sa umiera aj na iné choroby. Napríklad na chrípku páni "odborníci!"
Keby všeobecní lekári nemali kalendáre, tak to, že tu máme jeseň vedia aj podľa nárastu pacientov s chrípkovými ochoreniami. Chrípka pritom môže stáť za pôvodom mnohých závažných ochorení. Kým nebol covid, na Slovensku na chrípku podľa Národného... Čítať ďalej
19 | 10 | 2021 | Eka Balašková


Podľa Karasa to osobitne platí, ak na to nie sú dané objektívne dôvody a vec nebola náležite prerokovaná s dotknutými subjektami vrátane súdov. Inak vraj vystavujeme krajinu značnému reputačnému riziku.
Máme oveľa väčšie problémy

„Zároveň je potrebné konštatovať, že Slovenská republika čelí v súčasnosti oveľa významnejším výzvam v oblasti spravodlivosti a nie je namieste, aby unáhlené a nepremyslené politické zásahy viedli k oslabeniu alebo destabilizácii fungujúcich pilierov právneho štátu,“ dodal Karas.

Vo vyhlásení SAK sa ďalej píše, že Benátska komisia odporúča slovenskej vláde a zákonodarnému zboru, aby nepokračovali vo vytváraní viacerých advokátskych komôr založených na dobrovoľnom členstve.

Kollár vykázal Krupu zo sály: Tvrdí, že je alergický. Nikto však nevie či na rúško alebo Kollára
Predseda parlamentu Boris Kollár vykázal opozičného poslanca Petra Krupu z ĽSNS z rokovacej sály. Dôvodom je, že poslanec si aj po opätovných výzvach odmietol nasadiť na tvár rúško, píše portál cas.sk. Čítať ďalej
19 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Komisia Kolíkovej návrhy neodporúča

K otázke položenej ministerkou týkajúcej sa možnej reformy disciplinárneho konania voči advokátom sa Benátska komisia vyjadruje, že ministerka počas návštevy Bratislavy neposkytla spravodajcom primerané dôkazy o svojom tvrdení, že SAK príliš chránila svojich členov, tvrdí SAK.

Naopak, ako vyplýva zo štatistík, v posledných rokoch boli právnici postavení pred disciplinárnu zodpovednosť častejšie ako sudcovia.
Cieľom Benátskej komisie je pomáhať

Cieľom Benátskej komisie, poradného orgánu Rady Európy pre otázky ústavného práva, je pomáhať štátom, ktoré chcú uviesť svoje právne a inštitucionálne štruktúry do súladu s európskymi normami a medzinárodnými skúsenosťami v oblasti demokracie, ľudských práv a právneho štátu.

Krčméry: Nechcem nikoho strašiť ale na Vianoce sa radšej pripravte na lockdown
Percento pozitívnych testov na Covid na Slovensku narastá. Počty rastú rýchlejšie, ako odborníci očakávali, a to znamená veľkú dilemu. Čo s Dušičkami a ako dopadnú obmedzenia na Vianoce? Čítať ďalej
19 | 10 | 2021 | Diana Zaťková