Okrem covidu sa umiera aj na iné choroby. Napríklad na chrípku páni "odborníci!"
19 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Keby všeobecní lekári nemali kalendáre, tak to, že tu máme jeseň vedia aj podľa nárastu pacientov s chrípkovými ochoreniami. Chrípka pritom môže stáť za pôvodom mnohých závažných ochorení. Kým nebol covid, na Slovensku na chrípku podľa Národného portálu zdravia (NPZ), zomrelo niekoľko stoviek pacietnov. 



Čo je vlastne chrípka?

„Je to infekčné ochorenie s vysokou chorobnosťou a úmrtnosťou. Hromadia sa dôkazy, že môže spúšťať rôzne kardiovaskulárne príhody,“ konštatuje prezident Slovenskej kardiologickej spoločnosti Peter Hlivák.
Chrípka ako spúšťač iných ochorení

WHO upozorňuje, že chrípka si podľa RTVS každý rok vyžiada tri až päť miliónov hospitalizácií a až do 650 000 respiračných úmrtí. Podľa najnovších štúdií chrípka môže spustiť zlyhanie srdca, infarkt aj porážku. „Je vedecky dokázané, že chrípkový vírus pôsobí na cievy. Vznikne zápal, ktorý môže spôsobiť ich upchatie,“ priblížil NPZ. Chrípka tak podľa NPZ má na svedomí vznik kardiovaskulárnych ochorení. Môže tiež chronickú obštrukčnú chorobu pľúc a cukrovku, ale aj mnoho ďalších ochorení, až smrť.

Slovensko budíček - COVID AUTOMAT MÁ ODPORÚČACÍ CHARAKTER!!!! Priznáva Lengvarský!
Slovensko sa opäť sfarbuje na čierno. Zatiaľ síce len päť okresov, postupne ich ale určite bude pribúdať. A ľudia budú znovu obmedzení na slobode rovnako ako v druhej vlne. A to aj tí „dobrí“ – zaočkovaní. Čítať ďalej
19 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik

Dáte sa zaočkovať?

A to je rečnícka otázka na očkovanie proti chrípke. „Preukázalo sa, že očkovanie proti chrípke významne znižuje počet kardiovaskulárnych udalostí o 26 až 53 percent a znižuje počet kardiovaskulárnych úmrtí o 56 percent. Predpokladá sa tiež, že očkovanie proti chrípke môže byť pri sekundárnej prevencii srdcového infarktu v dôsledku chrípky rovnako účinné ako zanechanie fajčenia alebo liečba statínmi pri liečbe vysokého krvného tlaku,“ vysvetlil NPZ. Minuloročná zaočkovanosť obyvateľstva proti chrípke dosiahla na Slovensku necelých 6 percent.
Čaká nás epidémia chrípky?

Odborníci to predpokladajú. Aj keď tohoročná chrípková sezóna je nepredvídateľná. V uplynulej sezóne bol výskyt chrípky relatívne nízky a tak sa tá nasledujúca dá očakávať v rozmeroch epidémie. Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva pre pediatriu Elena Prokopová nevie povedať, či bude v tomto roku vírus silnejší, alebo slabší. Vie však, že nemáme protilátky, "keďže sme sa minulý rok s chrípkovým vírusom väčšinou nestretli. Priebeh ochorenia bude o to ťažší."

Diviaky v Bratislave
V bratislavskej mestskej časti Staré Mesto v posledných dňoch zaznamenali zvýšený výskyt diviačej zver. Ide najmä o obývanú lokalitu ohraničenú Tichou a Svetlou ulicou. Informuje o denník Bratislava 24.sk Čítať ďalej
19 | 10 | 2021 | Marta Bujková