Mimovládky vyzývajú Hegerovu vládu: Plňte konečne to, k čomu ste sa zaviazali!
19 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

 Výzva vláde Eduarda Hegera! Mimovládne organizácie Transparency International Slovensko (TIS), Nadácia Zastavme korupciu, INEKO a Slovensko.Digital sa dnes obrátili na vládu Eduarda Hegera s výzvou na plnenie sľubu otvorených výberových konaní. Informuje na svojich stránkach TIS.



Mimovládne organizácie sú nespokojné


Mimovládky znepokojuje trend netransparentného a politickými nominantami vykonávaného výberu ľudí do kľúčových štátnych inštitúcií. Akými sú napríklad Slovenský pozemkový fond, Protimonopolný úrad či Rada Úradu pre verejné obstarávanie.


Organizácie negatívne vnímajú aj návrhy koaličných poslancov na posilnenie kompetencií ministra vnútra pri vymenovaní a odvolávaní prezidenta Policajného zboru, či odpor koaličného hnutia Sme rodina k odpolitizovaniu voľby riaditeľa RTVS.




Zodpovedná a protikorupčne naladená politická reprezentácia by podľa nich mala dbať aj na vytvorenie dôveryhodných systémových pravidiel, ktoré už neumožnia podobný únos štátu, akého sme boli svedkami v predchádzajúcich obdobiach.



Kollár vykázal Krupu zo sály: Tvrdí, že je alergický. Nikto však nevie či na rúško alebo Kollára
Predseda parlamentu Boris Kollár vykázal opozičného poslanca Petra Krupu z ĽSNS z rokovacej sály. Dôvodom je, že poslanec si aj po opätovných výzvach odmietol nasadiť na tvár rúško, píše portál cas.sk. Čítať ďalej
19 | 10 | 2021 | Diana Zaťková


Vyhlásenie vlády



„Vláda SR zvýši transparentnosť výberových konaní a zavedie jednotný výberový proces… Zavedie dlhodobé plánovanie výberových konaní a uverejňovanie plánu výberových konaní s niekoľkomesačným predstihom… Zavedie transparentný výberový proces tak, aby boli do funkcií zástupcov štátu vyberaní ľudia napĺňajúci tie najlepšie odborné a osobnostné predpoklady… Vláda SR zavedie do výberového procesu prvky verejnej kontroly – zverejnenie výzvy na prihlásenie sa do výberu, prihlášky a dokladov kandidáta, verejné vypočutie prihlásených kandidátov, zverejnenie konečného návrhu na voľbu.“ To je len niekoľko výňatkov z Programového vyhlásenia vlády Eduarda Hegera pre roky 2021 až 2024, ktorými sa prihlásila k záväzkom predchádzajúceho kabinetu Igora Matoviča.


Krčméry: Nechcem nikoho strašiť ale na Vianoce sa radšej pripravte na lockdown
Percento pozitívnych testov na Covid na Slovensku narastá. Počty rastú rýchlejšie, ako odborníci očakávali, a to znamená veľkú dilemu. Čo s Dušičkami a ako dopadnú obmedzenia na Vianoce? Čítať ďalej
19 | 10 | 2021 | Diana Zaťková


Čo sľúbili nerobia

Transparency International Slovensko, Nadácia Zastavme korupciu, Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy a Slovensko.Digital tieto záväzky privítali, keďže politické a neodborné nominácie do verejných inštitúcií sú dlhodobo vážnym problémom Slovenska.

„Naďalej sme však boli svedkami aj obsadzovania funkcií predovšetkým na základe straníckych preferencií, bez riadneho výberu, zohľadňovania odbornej kvalifikácie či morálnej integrity uchádzačov. A predovšetkým bez dostatočnej verejnej kontroly,” upozorňuje riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

"V posledných týždňoch, žiaľ, pozorujeme ďalší znepokojivý úpadok v tejto oblasti. Preto vládu vyzývame k tomu, k čomu sa sama zaviazala vo svojom programovom vyhlásení," apelujú organizácie spojenými silami.

My chceme zachrániť Slovensko pred bandou primitívov a nevzdelancov odkazuje Blaha Remišovej (VIDEO)
Veronika Remišová chcela byť opäť za Vasilisu Premúdru a pokúsila sa svojím názorom „obohatiť“ tému násilia na futbalových štadiónoch. Prirodzene, aj za to môže, podľa nej Smer-SD a Robert Fico. A toto radšej nemala robiť, pretože hneď ju za to... Čítať ďalej
19 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik