Ján Baránek: Nedeje sa nič neobvyklé - stále sme tí slaboduchí zbabelci, ktorí zneužijú moc (+video)
19 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Po čase sa nám zase prihovoril Ján Baránek. Zase pri nočnej jazde autom a ako je u neho zvykom, zase raz trefne. Tentokrát cez niekoľko experimentov z histórie.



Všetko tu už bolo,

tvrdí vo svojom videu Ján Baránek. Aj to, že z bežných ľudí sa stávajú "kontrolóri, policajti, ktorí na chvíľu dostali moc a začnú vás molestovať kvôli rúškam. Tieto veci sa v inej podobe diali už aj v minulosti. Nie je potom snaha jednotlivca len nejaká fatamorgána a či nechce konkrétne on niečo, čo väčšina nechce?

Krčméry: Nechcem nikoho strašiť ale na Vianoce sa radšej pripravte na lockdown
Percento pozitívnych testov na Covid na Slovensku narastá. Počty rastú rýchlejšie, ako odborníci očakávali, a to znamená veľkú dilemu. Čo s Dušičkami a ako dopadnú obmedzenia na Vianoce? Čítať ďalej
19 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Americký etológ John Calhoun - myší raj

Tento vedec v polovici 19. storočia experimentálne vytvoril priestor pre tritisíc myší, kde im doslova všetko zabezpečil. Vo videu Baránek konštatuje: "Ja osobne tu nachádzam veľmi veľa podobných čŕt. Máme tu úchylky, ktoré sa snažíme dať na úroveň normy. Boli tu pokusy ak nie popularizovať, tak upriamovať pozornosť na pedofíliu, ale aj sa prestávame množiť. Európa starne, vymiera. Jednoducho ako keby sme kopírovali ten myší raj." A ozrejmuje, že vidíme vysokú mieru egoizmu, hlúposti a hedonizmu. Prvá vec, ktorá by nemala byť nezvyčajná. Skrátka takí sme.
Miligramov experiment

Alebo inak štúdia podriadenia sa autorite. Psychológ S. Miligram v ňom rok po súde s Eichmannom pátral po príčinách zla. Dve tretiny (v Nemecku 80%) dobrovoľníkov, ktorí sa experimentu zúčastňovali, v ňom pokračovali až do krajnosti - aj keď videli, že človek, ktorý v susednej miestnosti evidentne trpel (bol to herec, ktorý dokonale zahral zásahy zvyšujúcej sa intenzity elektrošokov). S dneškom to podľa Baránka súvisí úplne jednoducho. "Ľuďom stačí, že vidia autoritu, ktorá im povie, že očkovaní neroznášajú covid a vy sa môžete miliónkrát odvolávať na zdroje, že to tak nie je, on počúva svoju autoritu." konštatuje Baránek a uvádza niekoľko ďalších príkladov súčasných autorít. Aj keď mnohokrát vyrobených mainstreamom. Niet sa čo čudovať - Miligramov experiment nám proste dokazuje, že takí sme.

Do Tatier len na elektromobile? Budeme mať bezemisné zóny
Slovensko podporilo plán Európskej únie pre dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050. Nik netuší, kedy naša krajina tento cieľ dosiahne. V boji s emisiami z dopravy sa črtá riešenie v podobe bezemisných zón. Tie sú podľa tvrdenia portálu... Čítať ďalej
19 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Väzenský experiment

Bol to psychologický pokus, ktorého cieľom bolo preskúmať vplyv pôsobenia situácií, v ktorých sa prejavuje vplyv získanej moci či podriadenosti na obyčajných, neagresívnych, psychicky zdravých ľudí.  Po veľmi krátkom čase musel autor experiment zastaviť, pretože sa to doslova zvrhlo na fyzické násilie skupiny dobrovoľníkov v skupine dozorcov voči skupine "podriadených". Výsledky tohto experimentu sú veľmi zaujímavé, pretože nám podľa Baránka hovoria, že "Hocikto z vás keď dostane moc a uniformu, čo je podstatné, že to človeka veľmi zmení." Začne sa správať nadradene voči ľuďom, s ktorými ešte včera sedel "za jedným stolom". Čo to hovorí o dnešku? Stačí sa pozrieť na premotivovaných "strážcov verejného zdravia", ktorí dostali moc kontrolovať váš zdravotný stav, v podobe predavačiek, ktoré vás vykážu, lebo nemáte rúško a príkladov by sa našlo veľa. Na rozdiel od toho experimentu, oni nemajú obušky, takže nedochádza k fyzickému násiliu. Tí ľudia čírou náhodou dostanú moc a podľahnú tomu pocitu, že môžu.
Takí skrátka sme...

"Nejdem teraz robiť ďalekosiahle závery, veľa vecí mi to vysvetľuje. Na druhej strane to vo mne vyvoláva veľkú skepsu, až pesimizmus. Dá sa s tým niečo robiť." uzatvára svoje video Baránek a v hlase mu počuť, že to, čo hovorí, vôbec nehovorí rád: "Dá sa to zvrátiť, ale len za cenu obetí."