Maďarsko skupuje historické centrum Košíc
18 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Dúfajme, že nekúpia aj Dóm sv. Alžbety! Maďarsko možno od nákupu pôdy na Slovensku upustilo, no zdá sa, že v iných nákupoch mu nič nebráni. Do pozornosti sa v súčasnosti dostáva téma predaja historických budov v centre Košíc!


Zatiaľ zmenili majiteľa dva architektonické skvosty: historická budova na Hlavnej 42, kde sídlila ikonická košická kaviareň Carpano, a druhou je Čákiho-Dezőfiho palác, ktorý bol v uplynulých rokoch sídlom Ústavného súdu SR, neskôr renomovaného kníhkupectva, píše portál 1pluska.sk.
Čo ešte zmení majiteľa?

Hovorí sa aj o tom, že maďarský konzulát sonduje situáciu v prípade ďalších objektov, ktorých majitelia chcú predať majetok získaný v rámci reštitúcií.

Mnohí Košičania však neskrývajú nespokojnosť s tým, že predstavitelia cudzej krajiny robia u nás takéto nákupy. „Ministerstvu kultúry neprekáža, že sa tak ľahko zbavujeme nášho kultúrneho dedičstva? Zaujímalo by ma, či jeho šéfka Milanová má vôbec prehľad o predaji týchto dvoch budov," poznamenáva pre portál  Viliam Tóth z Mäsiarskej ulice.

Lengvarský trepe! Vláda nás zradila, sťažujú sa zdravotníci
Zdravotníci neuvidia nič navyše! Teda ak ide o štandardnú valorizáciu na základe mzdového automatu. Pri avizovanej inflácii nebudeme cítiť žiadnu valorizáciu, upozorňuje vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti Slovenská komora sestier a pôrodných... Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Naši budovy kúpiť nechceli

„Meštiansky dom na Hlavnej 42 bol štátu ponúknutý spoločnosťou Hlavná 42, s. r. o. v cene 3 240 000 eur 24. júna 2020, ponuka na kúpu Čákiho-Dezőfiho paláca prišla od všetkých vlastníkov 23. októbra 2020 za 3 500 000 eur," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová. Potvrdila tak, že na obidve budovy ministerstvo dostalo ponuku na odkúpenie.

Hovorkyňa spresnila, že ak štát ponuku neprijme do 30 dní odo dňa jej doručenia, predkupné právo zaniká. Každý vlastník kultúrnej pamiatky má povinnosť sa o ňu starať v súlade s podmienkami Pamiatkového úradu SR a krajských PÚ.

Viciaňová zdôraznila, že štát nezasahuje do súkromného vlastníctva, hoci ide o národné kultúrne pamiatky, keďže obmedzovanie alebo iné zasahovanie do vlastníckeho práva by bolo protiústavné.

Slováci živoria a politici si opäť prilepšujú
Zvyšujú sa ceny za energie, potraviny, služby. Podľa plánovaného rozpočtu bude zvyšovanie platov minimálne alebo žiadne. No naši politici si opäť prilepšia. Napriek populistickým vyjadreniam, že sú za zmrazenie svojich platov. Bližšie sa na to... Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Nič nelegálne

Starosta Starého Mesta Igor Petrovčík pokladá za najdôležitejšie to, aby sa vlastník o svoj majetok staral a udržiaval ho v reprezentatívnom stave. „Považujem však za správnu iniciatívu ministra zahraničných vecí v prípade mestských pamiatkových zón, že chce, aby štát bol informovaný, kto národné kultúrne pamiatky bude vlastniť," zdôraznil.

Tvrdí, že podľa neoficiálnych informácií má v budove bývalého Ústavného súdu sídliť maďarský konzulát vrátane ubytovania. „V objekte, kde sídlilo legendárne Carpano, chcú prevádzkovať maďarskú reštauráciu s kaviarňou a na poschodí bytové priestory," spresnil starosta.

Podľa staromestského poslanca Michala Djordjeviča však ide o legitímnu záležitosť. "Nikto nebráni ani slovenským občanom nakupovať nehnuteľnosti v Maďarsku. Nakoniec, v pohraničí ich dnes už žijú desaťtisíce," prízvukuje Djordjevič.

Pekári pod tlakom. Bude drahší chlieb?
Chlieb je na Slovensku asi jednou z najčastejšie nakupovaných potravín. Zároveň ho mnohí považujeme za akúsi samozrejmosť. Po Novom roku však podľa tvrdenia Slovenského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov pre Topky.sk hrozí jeho výrazne... Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Kultúrna pamiatka je drahý špás

Rovnaký názor zdieľa aj mestský poslanec Miroslav Špak. „Je pochopiteľné, že jednoduchšie sa predáva, ak sa objaví kupec, ktorý bez dlhých rečí a zjednávania zaplatí majiteľovi ním požadovanú cenu a ešte má dosť financií na rekonštrukciu, ktorá v prípade historických budov je mimoriadne finančne nákladná, aj preto sa vlastníci radi zbavia takejto nehnuteľnosti," vyslovil sa pre portál poslanec.

Zároveň nevidí na takýchto obchodoch nič podozrivé a neobáva sa, že by všetky budovy na Hlavnej šmahom ruky zmenili majiteľa, ktorý by pochádzal napríklad z Maďarska.

Očkovaný trnavský župan Viskupič je pozitívny
Očkovaný, dodržiava opatrenia, dobre imunizovaný a predsa infikovaný. Reč je o županovi Trnavského samosprávneho kraja Jozefovi Viskupičovi. Informoval o tom portál Topky.sk. Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Eka Balašková