Lengvarský trepe! Vláda nás zradila, sťažujú sa zdravotníci
18 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Zdravotníci neuvidia nič navyše!  Teda ak ide o štandardnú valorizáciu na základe mzdového automatu. Pri avizovanej inflácii nebudeme cítiť žiadnu valorizáciu, upozorňuje vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA).


Slovenská vláda sa obrátila zdravotníkom chrbtom a ide opačným smerom. Tvrdí to komora sestier a pôrodných asistentiek.



Vláda nás zradila!





„Už sa začíname strácať vo vyjadreniach štátu. Sestry a pôrodné asistentky riskujú vlastné zdravie a život už od začiatku pandémie. Je ich málo, sú unavené, vystresované a nedocenené. Ak majú byť terajšie nízke mzdy a príplatky poďakovaním za ich prácu, tak môžeme vyhlásiť, že vláda nás zradila,” vyhlásila prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.


"Chceme upozorniť, že pri dnes nastavených koeficientoch od 0,89 by bol nárast minimálny a s týmto sa nestotožňujeme. Navrhovali sme úpravu koeficientov min. od 1,3 do min. 1,5 (čím by sme sa priblížili k mzdám sestier v Českej republike), vrátane zohľadnenia rokov praxe," píše komora.


Pekári pod tlakom. Bude drahší chlieb?
Chlieb je na Slovensku asi jednou z najčastejšie nakupovaných potravín. Zároveň ho mnohí považujeme za akúsi samozrejmosť. Po Novom roku však podľa tvrdenia Slovenského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov pre Topky.sk hrozí jeho výrazne... Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Podľa nich nestačia 7 € covid príplatky, tie sú benefitom pre tých, čo pracujú v rizikovom prostrední. "Nemôžeme ich predsa brať ako nárast mzdy. Žiadame úpravu koeficientov aby bol výpočet mzdy sestry a pôrodnej asistentky (základná mzda) na výraznejšie vyššej úrovni ako je teraz a to bez rozdielu," žiada komora.



Nespokojná aj lekárska komora

Rozpočet pre zdravotníctvo hodnotia ako nedostatočný zástupcovia štátnych aj neštátnych nemocníc, ambulantného sektora, rovnako ho kritizujú stavovské komory.


Slovenská lekárska komora tvrdí, že rozpočet nereflektuje základné problémy a potreby slovenského zdravotníctva. „V prípade, že by bol prijatý v predloženej podobe, je výsmechom všetkých vyhlásení politikov o význame a obetavosti lekárov a ostatných zdravotníkov pre pacientov, zvlášť v období pretrvávajúcej pandémie."


Lengvarský je pripravený vyhlásiť núdzový stav na dušičky
Covidová situácia sa zhoršuje - v nemocniciach pribúdajú hospitalizovaní pacienti a zvyšujú sa počty infikovaných. Takto pred rokom sme zažívali lockdown a testovaciu spartakiádu celého národa. Čo na nás chystajú odborníci na tohoročné dušičky nám... Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Eka Balašková


Podľa lekárskej komory chýbajúce financie v systéme, ako aj zníženie platieb za poistencov štátu, budú viesť k jedinému – k ďalšiemu odchodu lekárov a sestier, ktorých už teraz máme žalostne málo, a tiež študentov medicíny, do zahraničia, ako aj k poklesu záujmu mladých ľudí o štúdium zdravotníckych odborov.


Prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov František Majerský upozorňuje, že ak nedôjde k zvýšeniu koeficientov, mzda záchranára porastie v roku 2022 o 3,75 percenta, čo pri 4 percentnej inflácii znamená, že zdravotnícky záchranár zarobí za svoju prácu ešte menej ako v roku 2021. A to uprostred tretej vlny pandémie.



Sklamané sestry

Komora sestier pripomenula, že v okolitých krajinách, ako je Poľsko, Maďarsko a Česká republika sa zvyšujú mzdy, no slovenská vláda sa obrátila zdravotníkom chrbtom a ide opačným smerom.


Hanba Sulíkovi! Náš pavilón v Dubaji je úbohý!
Ináč ako hanbou a nezvládnutou prezentáciou našej krajiny sa to nazvať nedá! Zatiaľ, čo iné pavilóny na výstave Expo 2020 v Dubaji žiaria, ten slovenský pozostáva z jednej Sulíkovej izby s autom a staveniska! Minister hospodárstva to opäť... Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Diana Zaťková


„Za posledné dva roky sme často počúvali poďakovania smerom k zdravotníkom za ich prácu a obetavosť s akou sa starali o pacientov. Aj predseda vlády sa rovnako vyjadril, že zlepšenie pracovných podmienok zdravotníkov je jeho prioritou. Reálne, ak sa má premietnuť tento postoj do podoby zlepšovania nášho postavenia, vrátane mzdového ohodnotenia, nevidíme snahu o zmenu," konštatovala komora sestier.


Vyššie mzdy sestrám sľúbil už exminister Marek Krajčí krátko po svojom nástupe do funkcie. „Budem sa snažiť, aby sme to urobili čo najskôr. Bol by som rád, keby to zohľadňoval už budúcoročný rozpočet," povedal v rozhovore pre Zdravotnícke noviny v máji 2020. K avizovaným zmenám vlani nedošlo, platové úpravy Krajčí odsunul na ďalší rok. Platy sestier neboli zvýšené ani v tomto roku.


Slováci živoria a politici si opäť prilepšujú
Zvyšujú sa ceny za energie, potraviny, služby. Podľa plánovaného rozpočtu bude zvyšovanie platov minimálne alebo žiadne. No naši politici si opäť prilepšia. Napriek populistickým vyjadreniam, že sú za zmrazenie svojich platov. Bližšie sa na to... Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Ján Papuga