Pekári pod tlakom. Bude drahší chlieb?
18 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Chlieb je na Slovensku asi jednou z najčastejšie nakupovaných potravín. Zároveň ho mnohí považujeme za akúsi samozrejmosť. Po Novom roku však podľa tvrdenia Slovenského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov pre Topky.sk hrozí jeho výrazne zdraženie.


Podľa Milana Lapšanského, predsedu SZPCC je najvyšší čas, aby sa vláda začala zaoberať situáciou v ich rezorte. Pekári sú totiž pod niekoľkonásobným tlakom - na jednej strane závratný rast cien energii a vstupných produktov, na strane druhej sú tu nízke výkupné ceny chleba a pečiva, skonštatoval pre Topky.

V Bratislave polícia naháňala zlodeja motorky. Akcia ako z akčného filmu
Policajti v nedeľu (17. 10.) v noci chytili v Bratislave motorkára, ktorý mal zákaz šoférovania a jazdil na ukradnutej motorke z Rakúska. Na jeho zadržanie museli policajti použiť aj varovný výstrel do vzduchu. Informoval o tom hovorca... Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Ivan Mihale/ TASR

Svetový deň chleba

Pri tejto príležitosti (16. október) sa Lapšanský vyjadril: "Ak by sme my piekli chlieb takým spôsobom, ako štát pristupuje k podpore potravinárskeho sektora a pekárov špeciálne, doteraz by si ho žiadny spotrebiteľ nekúpil, pretože by stále nebol hotový. Pri príležitosti Svetového dňa chleba na vládu a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR apelujeme, aby sa konečne situáciou v našom sektore začali zaoberať. Ak sa tak nestane, v budúcom roku už budeme možno v tento deň čítať zoznam pekární, ktoré na Slovensku zanikli"
Minister Vlčan nemá čas?

Minister od nástupu do funkcie v júni si zatiaľ nenašiel čas, aby sa stretol so zástupcami dvanásťtisíc zamestnancov zo sektoru pekárstva. A tak ho sami vyzvali, na čo zatiaľ nereagoval. Štátny tajomník Fecko síce pred rokom prisľúbil, že štát nájde spôsob, ako pekárov podporiť, no zatiaľ sa tak nestalo.

Kajúcnik, bývalý sudca Sklenka - takto sa to robí, vy amatéri!
Meno sudcu Vladimíra Sklenku si mnohí pamätáme z Kočnerovej Threemy. Bol jedným z tých trinástich ľudí z prostredia justície, ktorí boli pred cca poldruha rokom zadržaní v akcii Búrka. Sklenka sa však rozhodol spolupracovať, čo sa mu podľa portálu... Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Eka Balašková

500 výrobcov

SZPCC zastupuje živnostníkov, ale aj veľké pekárne naprieč celým Slovenskom. Nejde len o pekárov, ale aj cestovinárov a cukrárov. Jeho členovia zabezpečujú väčšinu pečiva, cestovín, či cukrárskych výrobkov a zamestnávajú cez 12 tisíc pracovníkov.