Kollárove tvrdé odkazy: Čurillovi sa neospravedlním a sťahujeme podporu reformy národných parkov
15 | 10 | 2021 I TASR
Predseda parlamentu Borsi Kollár má tvrdé odkazy. Trestne stíhanému vyšetrovateľovi Čurillovi sa neospravedlní, kým ho nezbavia obvinenia. A koalícii zase odkazuje, že Sme rodina už nepodporuje reformu národných parkov.

O oboch vyhláseniach šéfa parlamentu a Sme rodina informuje TASR.
Odkaz Čurillovi

"Pán vyšetrovateľ Čurilla je stále trestne stíhaný. Pokiaľ mu bude zrušené stíhanie generálnym prokurátorom alebo rozhodne súd, ktorý povie, že trestný čin nenaplnil, potom sa k tomu postavím čelom a pánovi Čurillovi sa ospravedlním. Dovtedy nemám dôvod to urobiť," skonštatoval Kollár. Podotkol, že Čurilla zrejme nemá rovnaký meter, keďže mu neprekážali výroky iných osôb. Kollár preto verí, že vo svojom profesijnom živote má iný prístup a k porušeniam zákona pristupuje u každého rovnako.
Odkaz kolícii

Sme rodina podľa Kollára stiahne podpis z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá má zabezpečiť prevod štátnych pozemkov v národných parkoch pod ochranárov. Dôvodom stiahnutia podpisu je podľa Kollára to, že počúvali hlasy v regiónoch. Dôsledkom reformy tak ľudia môžu stratiť prácu. Novela by sa mala prijať až potom, ako v národných parkoch bude urobená zonácia, tvrdí Kollár.

Trestne stíhaný Čurilla vracia úder predsedovi NR SR Kollárovi
Toto už vyzerá ako v hláške z filmu "Já na bráchu, brácha na mně". Kollár pred časom hovoril o "čurillovskej mafii" a dnes je "na stole" odpoveď práve od vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu. Vracia úder! Čítať ďalej
15 | 10 | 2021 | Eka Balašková


Ministerstvo životného prostredia uviedlo, že reforma sa bude týkať 300 000 hektárov pozemku. Podľa Kollára sa to však dotkne 660 000 hektárov štátnych pozemkov s presahom na 1,2 milióna hektárov. A to aj na súkromné pozemky. "Nehovoríme nie, ale v tejto forme novelu nepodporíme," poznamenal.
Hlas vlastníkov pôdy

Igor Viszlai zo Slovenskej lesníckej komory navrhol, aby reforma národných parkov prešla riadnym vládnym návrhom a nie poslaneckým. Musí podľa neho prebehnúť riadne pripomienkové konanie.

Novela sa má dotknúť aj približne 900 poľovných revírov, čo je nadpolovičná väčšina, poukazuje Rudolf Huliak zo Slovenskej poľovníckej komory. "Škody spôsobené v národnom hospodárstve touto voľne žijúcou zverou, na ktorú prestane byť vyvíjaný poľovnícky tlak, budú nedozerné," tvrdí.

Kollár zároveň odporučil predkladateľovi návrhu, poslancovi Jaromírovi Šíblovi (OĽANO), aby novelu stiahol, presunul o pár mesiacov a prepracoval ju. "Prijmeme taký návrh zákona, ktorý bude vyhovovať všetkým, nebude ničiť prírodu a ani ľudské životy v tej prírode," povedal Kollár.

Rozvoj slovenského vidieka pod vedením Remišovej cúva späť do minulého storočia
Vicepremiérka a ministerka pre investície a regionálny rozvoj Veronika Remišová je vraj správnou ženou na svojom mieste. Eurofondy pod jej vedením vraj vyčerpáme do posledného eura a budú spravodlivo rozdelené. Podľa viacerých to tak ani zďaleka... Čítať ďalej
15 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik