ŠÚKL zverejnil nové vážne nežiaduce účinky vakcín! TOTO všetko trápi Slovákov
08 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) eviduje v súvislosti s očkovaním na prevenciu ochorenia COVID-19 ku dňu 6. 10. 2021 8 680 hlásení podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení je 1 020 závažných, informuje ústav na sociálnej sieti.


"Vakcíny určené na prevenciu ochorenia COVID-19 sú podávané injekčne do svalu a môžu v priebehu hodín až dní po podaní vyvolať reakcie menšej alebo strednej intenzity, ktoré spontánne v priebehu niekoľkých dní odznievajú," píše sa na stránkach ústavu.
Účinky očkovania môže nahlásiť každý

Každý má však podľa ŠÚKL možnosť nahlásiť podozrenie na nežiaduci účinok. Štátny ústav prijíma všetky hlásenia a v prípade potreby dožiada ďalšie informácie od odosielateľa. Ako na to sa dozviete na hlavnej stránke ústavu.
Reakcie na vykcíny závisia od viacerých faktorov

Výskyt a intenzita nežiaducich reakcií závisia podľa ŠÚKL od celkového zdravotného stavu daného človeka, od veku, iných súbežne užívaných liekov, imunitnej odpovede, ale v niektorých prípadoch aj od psychického nastavenia človeka.

Chmelár o Sulíkovom nápade zrušiť úrady práce: Čo budeme trocháriť - zrušme celú vládu!
08 | 10 | 2021 | Diana Zaťková


Takisto ich výskyt a intenzita závisí od toho, či ide o prvú alebo druhú dávku. Pri tzv. mRNA vakcínach – Comirnaty a Spikevax boli pozorované častejšie a intenzívnejšie nežiaduce reakcie po druhej dávke vakcíny.

Naopak, po vakcíne Vaxzevria boli po druhej dávke v klinických skúšaniach pozorované nežiaduce reakcie menej často a menej intenzívne.
Nežiaduce účinky pri Pfizer/BioNTech

Medzi hlásenými podozreniami na závažné nežiaduce účinky sa u vakcíny Pfizer/BioNTech objavili pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, a to zväčša u pacientov liečených na hypertenziu, prekolapsový stav, kolaps, zlyhanie očkovania, ale napríklad aj náhlu cievnu mozgovú príhodu, infarkt myokardu, artritídu, perikarditídu, hypertenznú krízu či poruchu sluchu, epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu, polyneuropatiu či hyperpyrexiu.

Budeme musieť informovať o svojom zdravotnom stave? Krajniak pripúšťa zmenu Zákonníka práce!
Vo štvrtok oznámilo ministerstvo práce, že spúšťa registráciu na očkovanie treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu covid-19. No doposiaľ nie je možné, aby zamestnávateľ žiadal informáciu, či je jeho zamestnanec zaočkovaný. Zmení sa kvôli tomu... Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Diana Zaťková

Moderna

Pri vakcíne od spoločnosti Moderna sú medzi hlásenými podozreniami na závažné nežiaduce účinky  dočasná paralýza, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, trombóza, kolaps, strata vedomia, pľúcna embólia a napríklad aj náhla cievna mozgová príhoda.
AstraZeneca

V rámci vakcíny od spoločnosti AstraZeneca išlo najčastejšie o krátkodobú stratu vedomia, kolaps, trombózu, ale aj o parézu tvárového nervu, epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu, pľúcnu embóliu, náhlu cievnu mozgovú príhodu, infarkt myokardu či napríklad hypertenznú krízu.
Johnson & Johnson

Nežiaduce účinky nahlásili aj pri vakcíne od spoločnosti Johnson & Johnson. Išlo o stratu vedomia, kolaps, halucinácie a hyperpyrexiu.

Pozrú sa po Počiatkovi "na prsty" aj kšeftom súčasnej vládnej koalície?
Juraj Šeliga na dnešnej TK skonštatoval, že po voľbách sme všetci čakali, že slovenská prokuratúra začne v tejto veci konať. Šeliga tvrdí, že "Považujem za úplne prirodzené, že keď sa dozvedeli o týchto podozreniach, tak zo zákona, teda ex offo,... Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Eka Balašková