Budeme musieť informovať o svojom zdravotnom stave? Krajniak pripúšťa zmenu Zákonníka práce!
08 | 10 | 2021 I Diana Zaťková

Vo štvrtok oznámilo ministerstvo práce, že spúšťa registráciu na očkovanie treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu covid-19. No doposiaľ nie je možné, aby zamestnávateľ žiadal informáciu, či je jeho zamestnanec zaočkovaný. Zmení sa kvôli tomu zákon?


"Všetky očkovania sú dobrovoľné, či už ide o prvú, druhú alebo tretiu dávku, je to dobrovoľné rozhodnutie každého. Nielen v zariadeniach sociálnych služieb, ale ani v iných povolaniach nebude povinné očkovanie, ani sa to neplánuje. Ja osobne, aj naše hnutie Sme rodina sme proti povinnému očkovaniu," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Krajniak pre portál aktuality.sk.
Budeme musieť informovať o zdravotnom stave?

Podľa neho však problémom je, zamestnávatelia nemajú možnosť kontrolovať zaočkovanosť svojich zamestnancov.

"Podľa dnes platných zákonov nie je možné, aby zamestnávateľ žiadal informáciu, či je jeho zamestnanec zaočkovaný. Na poslednom rokovaní tripartity sme sa dohodli, že overím od ministerstva spravodlivosti, či je možné urobiť zmenu zákonov tak, aby sa zamestnávateľ mohol opýtať svojho zamestnanca na očkovanie," pripustil zmenu zákona minister.

Mikas opäť zverejňuje nové vyhlášky. Čo bude s dôchodcami?
Plus jeden deň informoval o nových vyhláškach hlavného hygienika Jána Mikasa. Opäť len vo vestníku vlády vyšli štyri vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva. Týkajú sa režimu na hraniciach, izolácie pozitívnej osoby a karantény, činnosti prevádzok a... Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Ján Papuga

Vraj žiadne pracovno-právne dopady



Podľa vyjadrenia ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej by sa tento krok mohol urobiť novelou Zákonníka práce. "Zároveň by sme v novele zabránili tomu, aby zamestnávateľ nemohol vyvodiť voči nezaočkovanému zamestnancovi nejaké pracovno-právne dopady," vysvetľuje Krajniak.

Ide vraj o tom, aby zamestnávatelia mohli prípadne organizovať prácu tak, že zaočkovaní budú pracovať spoločne v jednej skupine a nezaočkovaní budú pracovať v druhej skupine. "V prípade súhlasu sociálnych partnerov, pripravíme na najbližšom rokovaní novelu Zákonníka práce," uzavrel minister.

„Za očkovaním proti COVID-19 je prachsprostý biznis. Nič iné!“ tvrdí Robert Fico (VIDEO)
Už aj na Slovensku sa vo veľmi krátkom čase rozbehne očkovanie treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu. Kto ale potom zaručí, že po tejto „posilňovacej“ nepríde ešte posilňovanejšia a ešte... Tak to totiž vidia viacerí, medzi ktorých sa zaradil aj... Čítať ďalej
08 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik