EÚ sa bude triasť od zimy: Globálne vojny o plyn sa práve začali!
30 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Názor Club Orlov


Spotová cena zemného plynu v Európe práve prekročila psychologicky dôležitú úroveň tisíc dolárov za tisíc metrov kubických. V celej Európe to už malo niekoľko významných dôsledkov. 



Globálne dôsledky

V Spojenom kráľovstve nemôžu továrne na hnojivá fungovať za takéto ceny a zavreli prevádzky. To spôsobí neskoršie zvýšenie cien potravín. No bezprostredným účinkom je pripraviť spotrebiteľa o balené mäso a pivo z dôvodu nedostatku suchého ľadu. Ten je vedľajším produktom výroby hnojív.

Medzitým, úplne na opačnej strane Európskej únie, sú ceny elektriny v pobaltských satelitoch teraz desaťkrát vyššie ako len o pár kilometrov ďalej - za hranicami Ruska. Samozrejme, môžu si kúpiť lacnú elektrinu z Ruska, ale tá musí prejsť cez Bielorusko. No Litovčania majú s Bieloruskom strategicky narušené vzťahy tým, že sa tu ukrýva Cichanovská. 

Na druhej strane Bieloruska leží Ukrajina, kde je všetko ešte zábavnejšie. Na jar 2019 Ukrajina odmietla láskavú ponuku Ruska na predaj plynu za 240-260 dolárov za tisíc metrov kubických, čo je štvrtina súčasnej spotovej ceny, a namiesto toho sa rozhodla ho kúpiť na spotovom trhu.

To vážne? Takto chce vláda pomôcť Slovákom pri masívnom zdražovaní energií
Ceny lámu rekordy! Slováci sa musia pripraviť na masívne zdražovanie energií. Elektrina bude v roku 2022 drahšia o 15 - 20 percent a plyn dokonca o 30 percent. Riešenie, s ktorým prišiel minister práce, mnohých nenadchne, píše portál... Čítať ďalej
29 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Ukrajina je na mizine

Výsledkom je, že Ukrajina potrebuje 13 miliárd kubických metrov plynu na uskladnenie, aby sa dostala cez vykurovaciu sezónu. No má ich menej ako 5. Ale vždy si môže kúpiť to, čo potrebuje, na spotovom trhu, nie?

Omyl! Ukrajina je na mizine a na tento účel má rozpočet nulový. Našťastie je možné z Ruska stále nakupovať lacnú elektrickú energiu - prinajmenšom dovtedy, kým sa ukrajinskí nacionalisti nerozhodnú vyhodiť do vzduchu prenosové vedenia do Ruska, ako to urobili pred časom na Kryme. To spôsobilo nedostatok energie a prinútilo Rusov postaviť ku Krymu energetický most z pevniny, čo trvalo takmer rok.

Ale na rozdiel od Ukrajiny, ktorá je na mizine, krajiny v EÚ nemajú taký problém, pretože si môžu kúpiť potrebný plyn na spotovom trhu vo forme skvapalneného zemného plynu, však?

Slováci sa musia pripraviť na katastrofu! Zdražovanie bude horšie, ako sme si mysleli, varuje NBS
Ceny lámu rekordy! Masívne zdražovanie energií, rekordné ceny na veľkoobchodnom trhu, zvyšovanie cien základných potravín ako pečiva, mliečnych výrobkov či mäsa, ale aj elektroniky, pohonných látok či tabaku. Národná banka Slovenska (NBS) varuje,... Čítať ďalej
29 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

EÚ sa bude triasť od zimy

Omyl! Trh s LNG je globálny a východoázijskí konkurenti EÚ - Čína, Južná Kórea a Japonsko - môžu dostupnú ponuku preplatiť. Tieto tri krajiny majú so Spojenými štátmi už desaťročia štrukturálne deficity a nahromadili  nezdravú kopu federálneho dlhu USA.

Keďže sa USA teraz blížia k národnému bankrotu a/alebo vyvolávajú hyperinfláciu dolára tým, že umožňujú, aby ich štátny dlh prekročil hranicu 30 biliónov dolárov, využijú čo najviac z tejto kopy a vymenia ju za potrebné komodity, ako je zemný plyn.

Nezaujíma ich, koľko bude plyn stáť, pretože prípadná cena amerického dlhu bude nulová a vždy je niečo lepšie ako nič. Je teda veľká šanca, že sa EÚ v solidarite s Ukrajinou bude túto vykurovaciu sezónu triasť od zimy.

38 centov je urážka všetkých rodičov! Ani žobrákovi na ulici nehodíme 38 centov!
29 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová

Ceny neúmerne rastú

No USA sa nemusia obávať. Veď sú koniec koncov hrdým vývozcom zemného plynu vďaka tomu, čo zostalo z ich frakčného priemyslu. Zase zle!

Americká priemyselná energetická spoločnosť (IECA), lobistická skupina pre chemický a potravinársky priemysel, práve požiadala, aby ministerstvo energetiky USA obmedzilo vývoz LNG. V opačnom prípade podľa nich veľmi vysoké ceny zemného plynu spôsobia, že mnohé americké podniky stratia konkurencieschopnosť a budú musieť ukončiť činnosť.

Ceny už za posledný rok vzrástli o 41%. Na stimuláciu výroby to však nestačí: produkcia zemného plynu v USA klesá spolu s počtom vrtných súprav a množstvo skladovaného plynu je v súčasnosti o 7,4% pod priemerom za posledných päť rokov.

Pokus o obmedzenie vývozu LNG spôsobí hlasné výkriky lobistov energetického priemyslu, ktorí majú na Kapitole veľký vplyv, a vyústi do zdĺhavých politických bitiek v už aj tak ostro rozdelenom Kongrese USA.

Mýtus o transatlantickej jednote: Prečo sa EÚ neustále klania požiadavkám USA? (Tom Fowdy)
Komentár Toma Fowdyho (Russia Today) Tohto týždňový summit má za cieľ podporiť lepšiu spoluprácu medzi USA a EÚ pri riešení rastúceho vplyvu Číny v technológiách. EÚ by sa však nemala slepo riadiť americkými požiadavkami. Musí sa starať o... Čítať ďalej
29 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Jediná šanca EÚ - NordStream2

V EÚ však už existuje niečo, čo je možné okamžite urobiť, aby sa tejto kríze zabránilo. Zapnite NordStream2, ktorý bol práve dokončený! A to tak, že zrušíte európske byrokratické protokoly, aby sa rozšíril proces jeho certifikácie a zrušili sa skutočne idiotské obmedzenia, že sa bude používať iba na 50% kapacity.

Ruský Gazprom by bol ochotný podpísať dlhodobú zmluvu o dodávkach za rozumnú cenu, rovnako ako to urobil s Maďarskom pred niekoľkými dňami. Ale zatiaľ sa takáto zmena názoru zdá nepravdepodobná.

Na jednej strane sú fundamentalisti voľného trhu stále plní slepej viery, že voľný trh nejako udrží ľudí pred mrazom; na druhej strane ochrancovia životného prostredia veria, že zmrazenie by bolo cnostným činom, ktorý pomôže zachrániť planétu pred prehriatím.

Na jar budúceho roka môže topiaci sa sneh odhaliť krajinu posiatu zmrznutými mŕtvolami ochrancov životného prostredia a fanatikov voľného trhu. Všetci by sme im mali popriať veľa šťastia. 

Smeruje Európa k svojmu koncu? (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
29 | 09 | 2021 | Zuzana Perželová