SaS zvýšila stabilitu vlády a pravdepodobnosť, že dovládneme
21 | 09 | 2021 I Ivan Mihale/ TASR

Rozhodnutie SaS umožniť prestup šestice poslancov z hnutia Za ľudí do svojho poslaneckého klubu zvýšilo stabilitu vlády, ako aj pravdepodobnosť, že dovládne do konca riadneho volebného obdobia. V diskusii na TASR TV to povedal predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík.


„Týmto prestupom sa situácia výrazne ukľudnila, hádky v strane Za ľudí boli na dennom poriadku. Teraz je to už bezpredmetné,“ uviedol Sulík. Dodal, že nová mocenská situácia v parlamente si nemusí nevyhnutne vyžiadať ďalšie zmeny na úrovni vlády.

„Pre mňa je relevantný postoj premiéra, celý náš 19-členný poslanecký klub podporuje vládu Eduarda Hegera (OĽANO). Premiéra som o prestupe vopred informoval a tieto veci sme si prešli,“ povedal Sulík s tým, že v tejto chvíli nemá dôvod robiť ďalšie kroky, keďže status quo je pre SaS akceptovateľný.

Neuveriteľné „príbehy“ Ďuriš Nicolsonovej vyvracia Uhrík a tvrdí, že nič z toho nie je pravda (VIDEO)
Prečo nás tak nehanebne klamú? Koaliční a provakcinační politici a „odborníci“ sa nám snažia nahovoriť, že keď sa nedáme zaočkovať, nikde v zahraničí nás v kaviarni či reštaurácii neobslúžia, a že také by to malo byť aj u nás. No vôbec to tak nie... Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik


Hegerovu vládu bude celý klub SaS podporovať aj v prípade, že by sa hnutie Sme rodina rozhodlo odísť z koalície, alebo by sa spoluprácu s Borisom Kollárom rozhodlo ukončiť OĽANO ako dominantný koaličný partner. „Nezaradený poslanec Miroslav Kollár sa už vyjadril, že si vie predstaviť takúto vládu podporovať. Samozrejme, treba s ním spraviť korektnú dohodu. Tým pádom by poslancov bolo 76 a bola by to parlamentná väčšina,“ naznačil predseda SaS.

Pre Sulíka sú programové priority hnutia Sme rodina akceptovateľné a tvrdí, že jeho ministerstvo pristupuje z pozitívneho uhla pohľadu aj k projektu výstavby nájomných bytov. „Máme odborné výhrady technického charakteru, trvá to chvíľu, kým sa to sprace zo sveta. Sme tomuto otvorení a podporujeme to,“ skonštatoval s tým, že jeho tím zasa od začiatku roka pripravuje nový diel „podnikateľského kilečka“.

„Ale dôležitý bod nášho programu je očista spoločnosti od korupcie. Netvárme sa, že také niečo ako vojna v polícii neexistuje. Dúfajme, že vrcholí a nie je to predzvesť niečoho ešte horšieho. Nastal čas, treba s tým naozaj niečo robiť,“ doplnil. Aj keby sa ukázalo, že obvinení vyšetrovatelia NAKA v niečom pochybili, podľa predsedu SaS nie je korektné hovoriť o vzniku novej „mafie“ v orgánoch činných v trestnom konaní.

Ku konkrétnym opatreniam na riešenie situácie sa vyjadrovať nechcel. Poznamenal len, že napríklad on už pred voľbami podporoval návrat k pôvodnej kompetencii ministra vnútra samostatne vyberať policajného prezidenta. „Keď raz má byť minister vnútra zodpovedný za chod svojho ministerstva, a do toho patrí aj činnosť polície, tak mu nemôžeme zároveň zviazať ruky. Musí mať možnosť odvolať a menovať policajného prezidenta,“ podčiarkol predseda SaS.

Lekári vyzývajú vlády: Nechajte nás pacientov včas liečiť a nenechávať ich bez pomoci dusiť sa a zomierať!
COVID-19 straší svet už takmer dva roky a za ten čas mu podľahlo približne 4,5 milióna ľudí. Obrovské číslo však určite také vysoké byť nemuselo, i preto sa v Ríme uskutočnil summit lekárov, ktorý prijali aj deklaráciu. Čítať ďalej
21 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik