Chmelár: "Milanová robí obyčajnú špinavú politickú čistku"
21 | 09 | 2021 I Gabriela Fedičová

Eduard Chmelár v príspevku na sociálnej sieti hodnotí odvolanie Stanislava Mičeva z postu generálneho riaditeľa Múzea SNP v Banskej Bystrici. Tvrdí, že ide o obyčajné špinavé politické čistky, ako za bývalého režimu. A ministerky kultúry sa pýta: "Natália, čo si ty urobila pre kultúru?"


Chmelár sa v úvode priznáva, že jeho vzťahy so Stanislavom Mičevom neboli dobré. "Ľudsky sa ku mne nezachoval fér. A aj vtedy, keď ma na príkaz ministra vnútra Mikulca vyhodili z Akadémie policajného zboru, sa ma nezastal. A chcel sa páčiť hlavne mainstreamu," píše. A myslí si, že dnes sa mu to vracia ako bumerang. Zároveň dodáva, že odvolanie Mičeva z postu generálneho riaditeľa Múzea SNP v Banskej Bystrici nemá nijaký odborný podklad. Ide podľa neho o praobyčajnú a špinavú politickú čistku.

A tvrdenie ministerky kultúry Natálie Milanovej, že našla v riadení inštitúcie závažné pochybenia, považuje za zbabelú a zákernú lož.

Chmelár: Všetci sú nervózni ako besní psi. Smerujeme k štátnemu prevratu, alebo k občianskej vojne?
"Toto nie je boj dobra so zlom. Ale boj dvoch záujmových skupín o absolútnu moc. A neprestanú, kým neuvidia v putách jedných alebo druhých. Preto sú všetci takí nervózni ako besní psi. Držať palce nejakej strane je v tejto situácii neobyčajne... Čítať ďalej
18 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová

Natália, čo si ty urobila pre kultúru?

Chmelár sa s Natáliou Milanovou pozná a pokračuje "tónom" osobnejším. "Natália, čo si ty urobila pre kultúru," pýta sa. "Tvojou jedinou kvalifikáciou bolo, že si napísala leporelo pre deti. A máš jediné šťastie, že ten rezort nikto nechcel. Vieš, ako ťa volajú? Neviditeľná ministerka. Nikto nikde ťa nevidel. Ešte aj prezidentka chodí na premiéry častejšie ako ty," odkazuje jej.

Chmelár si myslí, že Milanovej obúvanie sa do ľudí, ktorí na rozdiel od nej zanechali v rezorte výraznú stopu, je nevýslovná drzosť. "Do ničoho sa nerozumieš, tvoje tápanie v základných predpisoch, ktoré by si mala mať v malíčku, je čistý trapas. Ty si urobíš tlačovku, na ktorej sa chceš pustiť do Matice slovenskej a nezistíš si o nej ani základné fakty. Veď tam máš na to ľudí, aby trošku prekryli alebo navoňali tvoj diletantizmus. No ty si ho ani neuvedomuješ," odkazuje profesor ďalej.

Slovensko podľa Chmelára nikdy nemalo na čele rezortu kultúry takého diletanta ako je Milanová. "Nechala si sa pripraviť o všetky zdroje. Pokašľala si aj to, čo fungovalo. Máš jediné šťastie, že Stankemu a Kemkovi sa za tvoje odstúpenie vrieskať nechce. Ale teraz si ukázala, na čo tam si. Na špinavú robotu," píše Chmelár.

Tu už vôbec nejde o právo či zákon, hrá sa ruská ruleta o politickú svojvôľu
"Súdna rada SR by sa mala zaoberať stanoviskom k spornému rozhodnutiu GP SR". Informuje agentúra TASR. Tá istá agentúra v tej istej hodine vydala správu, v ktorej cituje v inej súvislosti sudcu Jána Mazáka: "Mazák pripomenul, že súdna rada nie je... Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | TA SR/upravil Ivan Brožík

Natália, neobtieraj si ústa o Mičevovu odbornosť

Stanislav Mičev je podľa Chmelára odborník na svojom mieste. A o jeho odvolaní ministerkou kultúry si myslí, že ho kopla do zadku, lebo nebol ochotný realizovať jej, alebo skôr Naďov chorý nápad rozparcelovať pýchu nášho múzejníctva. "Ale neobtieraj si ústa o jeho odbornosť. Lebo ak by si vzala na seba len stotinu z tej prísnosti, s akou si posudzovala jeho, musela by si s hanbou utiecť zo svojho kresla už dávno. Natália, ak máš v sebe len štipku súdnosti, odstúp! Nemáš na to! Čo ti tá slovenská kultúra urobila, že ju chceš zničiť?" Pýta sa.

A v závere dodáva, že ani za normalizácie nikomu nepovedali, že ho vyhadzujú z politických dôvodov. Keď sa prestalo poslúchať, nepredĺžila sa zmluva, vyhlásila sa nadbytočnosť, poohováralo sa za pracovnú morálku. Dnes podľa Chmelára sa nevysvetľuje vôbec nič. "Ani neviete, ako ste na dlažbe. Ak sa vám to nestalo včera alebo dnes, môže sa vám to stať zajtra. Nech bol Fico aký chcel, ale ľudí, ktorí s ním nesúhlasili, aspoň nechal dýchať. Títo idú po krku každému, kto nejde s nimi. A ak sa nebudeme navzájom podporovať, pôjdu po krku aj vám," končí svoj príspevok na sociálnej sieti profesor Chmelár.

"Nie, pán špeciálny prokurátor, NIE JE TO VYRIEŠENÉ," odkazuje Boris Kollár Lipšicovi
"Nie, pán špeciálny prokurátor, nie je to vyriešené," odkazuje Danielovi Lipšicovi Boris Kollár (Sme Rodina). Kollár reaguje na informáciu, kde špeciálny prokurátor Daniel Lipšic vyhlásil, že situácia okolo jeho piatkového sledovania tajnou službou... Čítať ďalej
20 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová