Európsky parlament schválil správu o sprísnení politiky voči Rusku
17 | 09 | 2021 I Diana Zaťková

Európsky parlament (EP) dnes na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu schválil správu litovského poslanca Andriusa Kubiliusa s výzvou pre orgány Európskej únie (EÚ), aby prehodnotili vzťahy s Ruskom, informujú Izvestija.


Prijatie dokumentu podporilo 494 poslancov, 103 bolo proti, 72 sa zdržalo. Viacstranová správa obsahuje odporúčanie pre orgány EÚ spolu s členskými štátmi „zrevidovať politiku EÚ voči Rusku ... a vypracovať komplexnú stratégiu EÚ voči Ruskej federácii“ na základe zásad uvedených v správe.
Selektívny dialóg s Kremľom

Autor správy predovšetkým tvrdí, že Európska únia musí bojovať proti ohrozeniu bezpečnosti EÚ. Musí bojovať proti zasahovaniu Ruskej federácie do záležitostí únie, viesť „selektívny dialóg s Kremľom“ a tiež „podporovať demokratickú spoločnosť “.

Dokument uvádza, že krajiny EÚ by mali byť „pripravené neuznať výsledky nadchádzajúcich volieb do Štátnej dumy Ruskej federácie“, ak budú zistené „porušenia demokratických postupov a medzinárodného práva“. Poznamenáva, že rozhodnutia EP majú poradný charakter a nie sú pre krajiny Európskej únie záväzné.

Taliban našiel v prázdnych budovách Kábule Plzeň aj Becherovku. "Našli naše tajné zbrane!" myslia si Česi
Členovia radikálneho hnutia Taliban urobili pri prechádzaní narýchlo opustených budov v Kábule mimoriadny objav. V jednej z nich našli desiatky fliaš alkoholu. Islamisti tvrdia, že je to sklad exministra zahraničia. Ten to odmieta a ukazuje na... Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | Diana Zaťková

Zadržať Rusko

Poslanci EP 13. septembra vyzvali na posilnenie vojenského potenciálu Európskej únie, aby „zadržala“ Rusko. Bolo objasnené, že Brusel by mal vyvinúť tlak na Moskvu, aby sa zabránilo jej „zasahovaniu do záležitostí východných a južných susedov únie“.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov 25. augusta počas spoločnej tlačovej konferencie so svojim rakúskym partnerom Alexandrom Schallenbergom označil stav vzťahov medzi Ruskom a EÚ za poľutovaniahodný. Moskva je podľa neho pripravená na dialóg s Bruselom, ale za rovnakých podmienok.

Dvaja českí prezidenti sa včera stretli v rovnakej nemocnici: Klaus má problémy s tlakom, Zeman bol hospitalizovaný
Prezident Miloš Zeman bol včera prevezený do českej Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN), do ktorej prišiel aj Zemanov predchodca Václav Klaus. Ten vyhľadal lekára kvôli vysokému tlaku, informuje Deník. Čítať ďalej
16 | 09 | 2021 | Tibor Sipos

Na sankcie Moskva zareaguje

Nemecký europoslanec a člen delegácie pre spoluprácu s Ruskom Gunnar Beck 19. augusta povedal, že EÚ v krátkodobom alebo strednodobom horizonte nezruší sankcie voči Moskve. Dňa 25. júla vedúci Európskej rady Charles Michel uviedol, že lídri krajín EÚ sa opäť rozhodli predĺžiť ekonomické sankcie voči Ruskej federácii, platné od roku 2014.

Oficiálna zástupkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová vo svojom komentári zasa naznačila, že Moskva na všetky jednostranné sankcie EÚ primerane zareaguje. Vzťahy medzi krajinami Európy a Ruska sa skomplikovali po udalostiach na Ukrajine v roku 2014, keď sa v Kyjeve uskutočnil štátny prevrat.

Premiér Johnson reorganizoval svoju vládu, vymenil šéfa diplomacie
Britský premiér Boris Johnson oznámil v stredu zmeny na ministerských postoch vo svojom kabinete. V rámci reorganizácie vlády po sérii politických chýb a sporov okrem iného vymenil svojho šéfa diplomacie a odvolal ministra školstva. Informujú o tom... Čítať ďalej
15 | 09 | 2021 | TASR