Obhajoba navrhuje oslobodenie Dušana Kováčika spod obžaloby
17 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Obhajca Erik Magál navrhuje, aby Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku oslobodil bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. spod obžaloby v celom jej rozsahu. Vo svojej záverečnej reči uviedol, že nebolo dokázané, že sa stali skutky, pre ktoré je Dušan K. trestne stíhaný.


Obhajca tvrdí, že Dušan K. nemohol byť činný pre zločineckú skupinu takáčovcov, keďže jej existencia nebola preukázaná. Hovorí aj o rozporoch vo svedeckých výpovediach v súvislosti s nepodaním sťažnosti proti prepusteniu niekdajšieho šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby.

Za vybavenie nepodania sťažnosti mal podľa obžaloby Dušan K. zinkasovať 50.000 eur. Magál tvrdí, že Dušan K. v tejto veci neintervenoval. Opiera sa tiež o svedeckú výpoveď Viliama Ružičku, "ktorý absolútne vyvrátil tvrdenia Mateja Z., že mal u Dušana K. vybavovať prepustenie Kudličku z väzby".

Smer-SD opätovne podal návrh na odvolanie ministra vnútra R. Mikulca
Opozičný Smer-SD podal v piatok opätovný návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO). Zároveň sťahuje svoje tri návrhy na jeho odvolanie, ktoré sa z leta presunuli na záver aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.... Čítať ďalej
17 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Ďalšie skutky obžaloby hovoria o vynášaní utajovaných skutočností Dušanom K. Okrem iného o údajnom odovzdaní časti spisového materiálu vtedajším špeciálnym prokurátorom Dušanom K. exšéfovi Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) Ľudovítovi Makóovi, ktorý bol podozrivý z nepriamej korupcie. Tvrdenie Makóa, že mu mal dať listiny Dušan K., považuje obhajoba za lživé.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek navrhol uložiť Dušanovi K. najmenej 13-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia a trest prepadnutia majetku.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala Dušana K. koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.

SAK bude sledovať výsledky odbornej skupiny, ktorá má obnoviť dôveru v štát
Slovenská advokátska komora (SAK) bude so záujmom sledovať prácu a výsledky odbornej pracovnej skupiny, ktorá má za úlohu pripraviť návrhy zmien pre zlepšenie fungovania súdov, polície a prokuratúry. SAK je zároveň pripravená poskytnúť svoju pomoc.... Čítať ďalej
17 | 09 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR