„Adrenalínový“ pilot preletel dvoma tunelovými rúrami, obklopený betónovými stenami, rýchlosťou 245 km/h, sotva meter nad zemou (VIDEO)
13 | 09 | 2021 I Ingrid Vrabcová
Musí to vyjsť: Talian Dario Costa sa stal prvým človekom na svete, ktorý preletel dvoma cestnými tunelmi na špeciálne skonštruovanom pretekárskom lietadle, informuje nemecký Stern.
Prelet cez dve tunelové rúry za sebou

Taliansky „adrenalínový“ pilot Dario Costa je prvým človekom, ktorý preletel dvoma cestnými tunelmi za sebou neďaleko Istanbulu. Costa so špeciálne upraveným pretekárskym lietadlom vletel do prvého tunela a držal sa sotva meter nad zemou. Obklopený bol betónovými stenami.


Nikdy neviete, čo sa môže stať

"Bolo to veľmi emotívne. Na tomto projekte sme pracovali viac ako rok,“ – povedal po riskantnom manévri Costa. „Pokým to nie je dokončené, neviete, čo sa stane. Neviete, čo môžete očakávať. Neviete, či to pôjde dobre. Nikdy v živote som neletel cez tunel. Nikdy to nikto neurobil. Takže som mal v hlave veľký otáznik, či bude všetko tak, ako sme očakávali, alebo či bude treba niečo improvizovať, opravovať."
Dva tunely zdolal za 43 sekúnd rýchlosťou 245 km/h

Po 360 metroch preletu cez prvý tunel mu dokonale vyšiel aj vstup do druhej tunelovej rúry dlhej 1 160 metrov. Prelet tunelmi trval len približne 43 sekúnd pri priemernej rýchlosti 245 km/h, dodáva Stern.