Je smutné, že komentátori a hostia v štúdiu nepostrehli, z čoho to pápež citoval, žiali Chmelár
12 | 09 | 2021 I Jozef Uhlarik

Na Slovensko dnes popoludní priletel z Budapešti pápež František. Prirodzene, nezaobišlo sa to bez príhovoru, ktorý predniesol krátko po pristátí. A práve ten zaujal najviac nášho historika a politického a mediálneho analytika Eduarda Chmelára.


Svätý Otec vo svojej reči na bratislavskej nunciatúre použil aj slová z básne Sama Chalupku. A práve na tohto nášho velikána si akosi nevedeli spomenúť nielen komentátori, ale ani hostia v televíznom štúdiu. V statuse to patrične skritizoval aj historik Eduard Chmelár.
Slová z básne Sama Chalupku, ktoré predniesol pápež, Chmelára nadchli

„Musel prísť pútnik až z druhého konca Zeme, aby nám pripomenul, že posvätná báseň Sama Chalupku neobsahuje iba zvolanie ‘Mor ho!’, ale aj verše

"Ale keď na naše dvere

zaklope ruka cudzia v úprimnej dôvere:

kto je, ten je; či je on zblíza, či zďaleka:

Vo dne, v noci na stole dar boží ho čaká,“ pripomína historik.



„Skvelá reč pápeža Františka na pápežskej nunciatúre v Bratislave. Je smutné, že ani komentátori a hostia v televíznom štúdiu nepostrehli, z čoho to cituje. Kam sa podela naša kultúrnosť, že nám už nič nehovoria verše z našej národnej básne? Kiež by sa silnou súčasťou našej tradície stali aj tieto slová,“ zaželal si na záver Eduard Chmelár.

Igor Matovič na Facebooku píše pápežovi Františkovi: "Vitaj, Padre"! Čo sme v šenku?
Slová ako zo šenku na ktorejkoľvek železničnej stanici na Slovensku. Slová na privítanie Svätého Otca na Slovensku od najvyššieho predstaviteľa vo voľbách najsilnejšej strany. Slová expremiéra a člena vlády Igora Matoviča. Čítať ďalej
12 | 09 | 2021 | Ivan Brožík