B. Kollár: Zákon o nájomnom bývaní sa nesmie stať prostriedkom politického vydierania
12 | 09 | 2021 I Gabriel Matta
Na septembrovej parlamentnej schôdzi by sa mal v druhom čítaní schvaľovať aj zákon o štátom podporovanom nájomnom bývaní z dielne hnutia SME RODINA. Kollár má obavy, že by sa zákon mohol stať formou vydierania pri prerozdeľovaní postov v koalícii.
Kritika len z politických dôvodov

Projekt nájomného bývania mal od začiatku svojich oponentov. Ani nie tak z radov odborníkov, ako politických oponentov, ktorí podvedome cítili, že úspech výstavby lacného nájomného bývania by mohol priniesť hnutiu Sme rodina zásadné politické body. 

„Jedni projekt spochybňovali zo žiarlivosti, že je to dobrý nápad a že by nám to mohlo politicky pomôcť, druhí kvôli tomu, že by mohli prísť o obrovské zisky na realitnom trhu,“ povedal Boris Kollár.

Najnovšie môže byť zákon o nájomnom bývaní „postihnutý“ súčasnou situáciou v koalícii a jej spormi o prerozdeľovanie postov. Tieto obavy otvorene priznáva aj predseda parlamentu.

Boris Kollár: "Nehádžme sa o zem, že chceme taký post a hentakú stoličku"
Nie vo svojej koži sa cítil v dnešnej relácii V politike TA3 predseda NR SR Boris Kollár. Napriek snahe moderátora dostať z Kollára zas nejaké politické škriepky, predseda parlamentu ho neustále vracal k podstate. A tou sú podľa neho potreby ľudí... Čítať ďalej
12 | 09 | 2021 | Ivan Brožík

Ľudí zaujíma, kde budú bývať

„Dnes tu máme v koalícii opäť veľké protitlaky. Jedna strana sa najnovšie sporí, kto kde a na akej stoličke bude sedieť. A ja len dúfam, že sa náš zákon o štátom podporovanom nájomnom bývaní nestane formou vydierania v koalícii. Že ak ja nepodporím niekomu ‘stoličku’, on mi za to nepodporí zákon a bude v ňom zámerne nachádzať ‘chyby’. Toto by bolo to najhoršie, čo by sme mohli ľuďom urobiť. Pretože ľudí nezaujíma, kto a na akej stoličke bude sedieť. Ich zaujíma, kde a za koľko budú bývať. Ľudia chcú a potrebujú bývať vo svojom a za normálne, prijateľné ceny. Toto je pre nich alfa a omega, nie spory v koalícii o kreslá,“ povedal Boris Kollár.
Chýba vyše 200 tisíc bytov!

Na Slovensku v súčasnosti chýba viac ako 200 000 bytov. Ročne postavíme asi 15 500 bytov, čo je nedostatočné. Svedčí o tom aj skutočnosť, že u nás pripadá na 1 000 obyvateľov len 370 bytov, čo nás zaraďuje na chvost v Európskej únii (európsky priemer je 488 bytov na 1000 obyvateľov).

Nájomné byty podporované štátom majú vyplniť obrovskú dieru, ktorá tu dnes na trhu s nehnuteľnosťami je. Majú byť alternatívou k predraženým bytom, na ktoré si musíte zobrať hypotéku a byť celý svoj aktívny život zaviazaný banke. Popri komerčnom nájomnom bývaní, bývaní v súkromnom vlastníctve a sociálnom bývaní má konečne aj na Slovensku vzniknúť segment nájomného bývania so štátom garantovanou výškou nájomného. Tá by mala byť o 30 % nižšia oproti výške komerčného nájomného.

"V Za ľudí bol nechutný boj o stoličky, konečne bude pokoj," Aj toto povedal Boris Kollár na tlačovej besede
Boris Kollár (Sme Rodina), rovnako ako dnes takmer všetky koaličné strany reagoval na situáciu v strane Za ľudí na tlačovej besede. Kollár uviedol, že je rád, že konečne po dlhých mesiacoch hádok o tom, kto kde bude sedieť, kto kde bude mať akú... Čítať ďalej
08 | 09 | 2021 | Gabriela Fedičová


„Pre stále väčší počet ľudí, hlavne mladých, bude ťažšie a ťažšie získať vlastné bývanie. Ceny bytov sú stále vyššie a získať hypotéku je stále náročnejšie. Riešením sa tak naozaj môžu stať nájomné byty s regulovanou výškou nájomného a zárukou dlhodobého bývania. Zákon, ktorý predkladáme, môže skutočne ľuďom pomôcť bývať slušne a za normálne ceny,“ povedal Boris Kollár.

Momentálne teda ide o to, aby sa Kollárov zákon nestal nejakou pákou a prostriedkom manipulatívneho vyjednávania v koalícii. Bola by to veľká škoda. Všetko totiž nasvedčuje tomu, že nájomné bývanie by mohlo byť zásadným krokom vpred v novodobom riešení bytovej otázky na Slovensku. Zostáva len dúfať, že sa Kollár nenechá odradiť a tlaky v koalícii ustojí.

K očiste spoločnosti nemôže dôjsť prostredníctvom nezákonných postupov, hovorí Boris Kollár
Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára nesmieme dopustiť, aby si opäť nejaká skupinka vysvetľovala spravodlivosť po svojom a pod heslom boja proti korupcii používala nezákonné postupy. Čítať ďalej
03 | 09 | 2021 | Gabriel Matta