K očiste spoločnosti nemôže dôjsť prostredníctvom nezákonných postupov, hovorí Boris Kollár
03 | 09 | 2021 I Gabriel Matta

Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára nesmieme dopustiť, aby si opäť nejaká skupinka vysvetľovala spravodlivosť po svojom a pod heslom boja proti korupcii používala nezákonné postupy.


V utorok 31. augusta zrušila Generálna prokuratúra hneď niekoľko obvinení, medzi nimi aj obvinenia proti bývalému šéfovi SIS V. Pčolinskému. Podľa Kollára je to dôkaz, že bol Vladimír Pčolinský stíhaný protizákonne.

„Dnes všetko nasvedčuje tomu, že to, čo sme hovorili na začiatku, a nikto nám neveril, je pravda. Pán Pčolinský ako riaditeľ SIS upozornil najvyšších predstaviteľov štátu, ako mu to ukladá zákon, na nezákonné postupy a ovplyvňovania svedkov vo veľkých kauzách, ktoré sa vyšetrujú za súčasnej vlády, a pravdepodobne na základe toho bol zatknutý. A ďalších šesť mesiacov strávil nezákonne vo väzbe,“ povedal predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Lipšic ústami Kysela útočí na Žilinku a obhajuje neobhájiteľné
Lipšicov úrad odkázal Žilinkovi: Uznesenie, ktorým GP zrušila obvinenia V. Pčolinského, vyvoláva oprávnené pochybnosti. Námestník generálneho prokurátora Kandera však vysvetľuje: „Obvinenie bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS)... Čítať ďalej
02 | 09 | 2021 | TASR/ Petra Demková


Kollár hovorí, že ľudia si v posledných voľbách vybrali zmenu a očistu spoločnosti od korupcie a mafiánskych spôsobov predchádzajúcej vlády, to ale neznamená, že dnes môže nastúpiť nejaká iná skupina, ktorá pod heslom očisty spoločnosti bude postupovať rovnako nezákonne, ako tomu bolo v minulosti.

„Ovplyvňovania svedkov, nedôveryhodné výpovede kajúcnikov a závažné pochybenia sa preukázali ako v prípade Pčolinského, tak aj v niekoľkých ďalších kauzách. Bojujme proti korupcii, preverme a vyšetrime každé podozrenie, ale musíme to robiť vždy v medziach zákona. Lebo inak budeme robiť to isté, čo tu už bolo a proti čomu sme chceli bojovať. Inými slovami - ak má byť Ficova mafia nahradená nejakou inou mafiou, tak to by bolo pre našu spoločnosť koniec. S nezákonnosti nikdy nemôže vzísť zákon a spravodlivosť. Na tomto sa ja a naše hnutie Sme rodina odmietame spolupodieľať. Kvôli tomu sme do vlády nešli,“ povedal Kollár.

Pčolinskému pred dvoma dňami zrušil obidve obvinenia, ktorým exriaditeľ SIS čelil, námestník Generálnej prokuratúry Jozef Kandera. Podľa Kanderu boli vo výpovediach svedkov proti Pčolinskému závažné rozpory a od začiatku vyšetrovania bol viacnásobne porušený zákon.

Po Kováčikovi je zrelý na stíhanie aj Lipšic
Komentár Petra Tótha (Dateľ) Čítať ďalej
02 | 09 | 2021 | Gabriel Matta


Podľa Pčolinského obhajcov išlo o sedemnásť hrubých porušení Trestného poriadku a jedenásť porušení Trestného zákona, napríklad uprednostňovanie kajúcnikov, selektívny výber dôkazov, porušenie práva na obhajobu a ďalšie.

V prípade Vladimíra Pčolinského boli zrušené nielen obidve obvinenia, ale aj uznesenie o začatí trestného stíhania k obom skutkom. To znamená, že Pčolinský bol de iure a de facto rehabilitovaný za celú dobu takmer šiestich mesiacov, kedy bol nezákonne vo väzbe a bol nezákonne obvinený.

Podľa vyjadrení predsedu parlamentu sa zdá, že pohár jeho trpezlivosti pomaly, ale iste preteká. Boj za spravodlivosť má vážne trhliny a dôvera ľudí, že v súčasných veľkých kauzách budú spravodlivo potrestaní skutoční vinníci, je takmer na bode mrazu. Bublina s veľkolepými heslami o zastavení korupcie a veľkej očiste spoločnosti spľasla.

„Ak dnes existujú podozrenia, že sa v boji proti korupcii nepostupuje zákonne, nesmú sa tieto podozrenia pod rúškom nejakých vyšších cieľov zamiesť pod koberec. Ak niekto upozorní na to, že k takémuto konaniu dochádza, ako to urobil pán Pčolinský, nesmie byť za to potrestaný. A ak sa potvrdí, že dochádza k nezákonným postupom a metódam pri vyšetrovaniach, tak potom sa ja chcem od toho dištancovať. Potom nech naozaj radšej v nových voľbách rozhodnú ľudia, či toto chcú,“ povedal na záver Boris Kollár.

GP Žilinka sa nenechal zastrašiť a tvrdo skritizoval Čaputovú, médiá a politikov
02 | 09 | 2021 | Peter Sulek