Vlajka Talibanu veje nad afganským prezidentským palácom na 20. výročie útokov
11 | 09 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Vlajka radikálneho hnutia Taliban veje nad afganským prezidentským palácom v hlavnom meste Kábul v rovnaký deň, keď si Spojené štáty a svet pripomínajú 20. výročie teroristických útokov na USA z 11. septembra 2001. V sobotu to napísala tlačová agentúra AP.


Okrúhle výročie si svet pripomína len niekoľko týždňov po chaotickom odchode amerických vojakov z Afganistanu, ktorí v krajine pôsobili 20 rokov, a po nečakanom návrate Talibanu k moci. Hnutie prvýkrát vládlo v rokoch 1996-2001. Práve vtedy hnutie poskytovalo na afganskom území útočisko moslimskej teroristickej sieti al-Káida a jej zakladateľovi Usámovi bin Ládinovi, ktorý sa so svojou organizáciou prihlásil k zodpovednosti za útoky z 11. septembra. USA následne v rámci boja proti terorizmu podnikli inváziu do Afganistanu a zvrhli vládu fundamentalistického Talibanu.

Vlajku Talibanu vztýčili v piatok a nad prezidentským palácom v Kábule ju bolo vidieť viať aj v sobotu.

USA si práve v sobotu pripomínajú 20. výročie útokov unesenými lietadlami na spomienkových obradoch na mieste v New Yorku, kde stáli mrakodrapy Svetového obchodného centra (WTC) známe ako Dvojičky, a tiež v Pnetagóne a na poli pri obci Shanksville v štáte Pensylvánia.

Mráz nenaskakuje z 11/9, ale z toho, čo prišlo potom
"Pred 20 rokmi som sa práve učil na skúšku na univerzite. Keď som v telke videl pád dvojičiek, prvé, čo mi napadlo, bolo - odpadne skúška? Prepáčte, nepreplakal som tri dni a tri noci. Príliš veľa som vedel o obetiach amerických vojen a ich... Čítať ďalej
11 | 09 | 2021 | Ľuboš Blaha/ redakčná úprava Ivan Brožík